Prima vizita in strainatate dupa 24 de ani: Aung San Suu Kyi, simbol al democratiei si al pacii
Aung San Suu Kyi, lider politic al democratiei din Burma si laureata al premiului Nobel, va calatori pentru prima data in strainatate dupa 24 de ani.
Ministerul de Externe al Novegiei a anuntat ca o asteapta pe Aung in luna iunie. De asemenea, un purtator de cuvant al partidului acesteia a declarat pentru Reuters ca ea va efectua o vizita si in Marea Britanie.
Laureata premiului Nobel a petrecut foarte multi ani sub arest la domiciliu, in timpul regimului militar. Anterior, ea a refuzat sa plece din Burma (Myanmar), temandu-se ca daca ar iesi din tara nu ar mai fi primita inapoi, potrivit BBC News.
Alegeri 2024
00:15
Rezultate alegeri prezidențiale 2024. Sociologul Gelu Duminică: Nu poporul e de vină, ci liderii
00:11
Reuters: Diaspora poate influenţa rezultatul. Ce scriu POLITICO şi AFP
00:07
Rezultate alegeri prezidențiale 2024. Singurul județ în care Nicolae Ciucă este pe primul loc
23:43
George Simion își recunoaște înfrângerea în alegerile prezidențiale: Vom susţine în turul 2 pe oricine nu este Marcel Ciolacu
Premierul David Cameron a invitat-o pe Aung San Suu Kyi in Marea Britanie in urma cu o saptamana, cand cei doi s-au intalnit in Burma. Aung a fost aleasa in Parlament in urma alegerilor de la 1 aprilie, cand partidul sau a castigat 43 din cele 45 de locuri. Aceste rezultate nu sunt surprinzatoare, in conditiile in care la alegerile din noiembrie 2010 s-a vazut o tranzitie de la regimul militar la cel civil. Astfel, partidul lui Aung San Suu Kyi s-a alaturat din nou procesului politic din Burma (Myanmar) iar puterile occidentale au redus din sanctiunile impuse acestui stat, ca raspuns la procesul de reforma.
Povestea lui Aung San Suu Kyi
Aung San Suu Kyi este fiica unui erou al statului Burma (Myanmar) care a luptat pentru independenta, generalul Alung San. Ea a studiat la Universitatea Oxford din Marea Britanie si tot acolo l-a cunoscut si pe sotul sau, academicianul Michael Aris. Dupa ce i s-a interzis sa traiasca si sa munceasca in Japonia si Bhutan, ea s-a stabilit in Marea Britanie, pentru a-si creste cei doi copii, Alexander si Kim. Apoi, in 1988, s-a intors in localitatea natala Rangoon din Burma ca sa-si ingrijeasca mama bolnava.Atunci, in 1988, populatia s-a revoltat, iar ea a devenit simbolul democratiei din Burma (Myanmar). A fost plasata sub arest la domiciliu si a ramas asa in cea mai mare parte din urmatoarele doua decade. In 1991, Suu Kyi a primit Premiul Nobel pentru Pace pentru eforturile sale de sustinere a democratiei, insa nu a putut sa vina la Oslo ca sa-si primeasca trofeul.
Atunci cand sotul sau a inceput sa se simta rau, autoritatile militare din Burma au spus ca ii dau voie sa plece in Marea Britanie ca sa isi vada barbatul, insa e a refuzat, de teama ca nu va mai fi primita inapoi. El a murit de cancer in martie 1999. Aung San Suu Kyi a fost eliberata din arest in noiembrie 2010, la scurt timp dupa alegeri.