Entuziasm in Egipt, dupa ani de dictatura: peste 500 de candidati la alegerile prezidentiale

15-03-2012 20:17
Sursa: Al Arabiya News

campanie electorala in Egipt

In timp ce multi romani nu mai sunt interesati nici macar sa mearga la vot, egiptenii dau intregii lumi o lectie de democratie. Peste 500 de cetateni vor sa candideze la presedintie, in primele alegeri libere organizate dupa 60 de ani de dictatura.

Cuprinsi de entuziasmul democratiei, dupa ce presedintele Hosni Mubarak a fost inlaturat de la putere anul trecut, in urma revoltelor populatiei, egiptenii s-au inghesuit sa se inscrie pe listele pentru primul tur de scrutin.

Surse din cadrul Comisiei electorale egiptene au anuntat ca pana acum aproape 500 de persoane au obtinut formularele necesare pentru a-si depune candidatura la alegerile prezidentiale.

Acestea provin din medii sociale diferite si chiar daca nu au sanse reale sa castige, se gandesc probabil ca merita sa profite de acest exercitiu democratic. Unii dintre candidati sunt avocati, altii profesori, bucatari sau instalatori.

Printre figurile cu adevarat pitoresti care s-au remarcat la inscrierea pe liste se numara si o femeie de serviciu, o casnica, un antreprenor de pompe funebre, dar si doi spioni, anunta Al Arabiya.

Alegerile prezidentiale sunt programate pe 23 si 24 mai 2012. Cel care va fi ales presedinte va fi a cincilea sef de stat de la declararea Republicii, in 1953.

Conditia pe care trebuie s-o indeplineasca orice candidat independent este sa obtina sprijinul a 30 de parlamentari egipteni sau a 30.000 de cetateni din 15 provincii ale tarii.

Cei care provin din partide politice care au un membru in parlament sunt scutiti de aceste cerinte.

Cu siguranta ca multi dintre cei 500 de candidati nu vor indeplini conditiile impuse, dar pentru ei nu conteaza acest lucru, important este ca nu se mai tem sa participe activ la viata politica.

Incepand cu anul 1953, alegerile prezidentiale au fost organizate mai mult formal, presedintii in exercitiu la vremea respectiva impunand ca pe buletinele de vot sa apara numai numele lor.

Sursa: Al Arabiya News


VIDEO PROTVPLUS.RO
Facem Level
Facem Level (Gen Session) – episodul 13 – IHATEPINK & Bobospider: Dead by Daylight dă naștere unor ucigași excentrici

22:01
Exclusiv PRO TV Plus
Interviu cu Cristian Manafu și Aquene, despre TikTok care a depășit Instagram în România

07:07
Militia Modei by Costi Dita
Miliția Modei by Costi Diță: „Și mamaie avea o pereche așa”

02:45
Românii Au Talent: Ce nu s-a văzut la TV
Smiley, despre sezonul 11 Românii au talent: "Talentele care vin pe scenă sunt unu și unu"

01:36
Exclusiv PRO TV Plus
Câștigătorii The Artist Awards 2020. Ce spun artiștii și creatorii de conținut despre premiile obținute

04:21
Exclusiv PRO TV Plus
Dragoș Petrescu, de la Imperiul Leilor, despre Crăciunul copilăriei sale: „N-am amintiri despre cadouri, ci despre atmosferă”

03:48
I like IT
I like IT - Robert Diaconeasa: cum facem fapte bune cu ajutorul rețelelor de socializare

06:32
Doctor de bine
Prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc - În curând, fiecare dintre noi va lua decizia vaccinării. ”Mi-e frică!” - este primul gând

16:57
Made in Romania
The urban ties, povestea primului producător de accesorii handmade din România

04:26