Entuziasm in Egipt, dupa ani de dictatura: peste 500 de candidati la alegerile prezidentiale
In timp ce multi romani nu mai sunt interesati nici macar sa mearga la vot, egiptenii dau intregii lumi o lectie de democratie. Peste 500 de cetateni vor sa candideze la presedintie, in primele alegeri libere organizate dupa 60 de ani de dictatura.
Cuprinsi de entuziasmul democratiei, dupa ce presedintele Hosni Mubarak a fost inlaturat de la putere anul trecut, in urma revoltelor populatiei, egiptenii s-au inghesuit sa se inscrie pe listele pentru primul tur de scrutin.
Surse din cadrul Comisiei electorale egiptene au anuntat ca pana acum aproape 500 de persoane au obtinut formularele necesare pentru a-si depune candidatura la alegerile prezidentiale.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Acestea provin din medii sociale diferite si chiar daca nu au sanse reale sa castige, se gandesc probabil ca merita sa profite de acest exercitiu democratic. Unii dintre candidati sunt avocati, altii profesori, bucatari sau instalatori.
Printre figurile cu adevarat pitoresti care s-au remarcat la inscrierea pe liste se numara si o femeie de serviciu, o casnica, un antreprenor de pompe funebre, dar si doi spioni, anunta Al Arabiya.
Alegerile prezidentiale sunt programate pe 23 si 24 mai 2012. Cel care va fi ales presedinte va fi a cincilea sef de stat de la declararea Republicii, in 1953.
Conditia pe care trebuie s-o indeplineasca orice candidat independent este sa obtina sprijinul a 30 de parlamentari egipteni sau a 30.000 de cetateni din 15 provincii ale tarii.
Cei care provin din partide politice care au un membru in parlament sunt scutiti de aceste cerinte.
Cu siguranta ca multi dintre cei 500 de candidati nu vor indeplini conditiile impuse, dar pentru ei nu conteaza acest lucru, important este ca nu se mai tem sa participe activ la viata politica.
Incepand cu anul 1953, alegerile prezidentiale au fost organizate mai mult formal, presedintii in exercitiu la vremea respectiva impunand ca pe buletinele de vot sa apara numai numele lor.
Sursa: Al Arabiya News
Etichete: presedinte, egipt, alegeri, candidati,
Dată publicare:
15-03-2012 20:17