Contaminarea asistentei din Spania cu Ebola i-a speriat pe romanii din Madrid. Masurile de preventie luate de statul roman
Ebola ameninta Europa si, implicit, Romania. In Spania, alte 5 persoane suspectate de aceasta boala cumplita au fost internate din precautie la acelasi spital in care se afla, in conditii de securitate maxima, si Teresa, asistenta diagnostica cu Ebola.
Ea crede ca s-ar fi molipsit dupa ce si-a atins din greseala fata cu o manusa infectata, atunci cand ii ingrijea pe preotii bolnavi de Ebola. Teama de imbolnavire se citeste pe buzele tuturor. Comunitatea de romani din Madrid, care numara peste 250 de mii de oameni, este in alerta. Desi Organizatia Mondiala a Sanatatii a precizat ca, in acest moment, exista un risc scazut ca virusul sa se raspandeasca rapid, specialistii nu exclud aparitia de noi imbolnaviri pe continent
Presa din Spania a aflat identitatea primei paciente care s-a molipsit de Ebola in Europa - asistenta medicala Teresa Romero, de 44 de ani.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Convorbirea telefonica dintre asistenta - jurnalist:
Asistenta: Spuneti, alo, va ascult
Jurnalist: Buna, as vrea sa vorbesc cu Teresa
Asistenta: Eu sunt, spuneti
Jurnalist: Te sun din partea ziarului El Mundo. Cum te simti, Teresa?
Asistenta: Cum ati facut rost de numarul meu de telefon?
Jurnalist: De la niste vecini de-ai tai
Asistenta: Vecini de-ai mei?
Jurnalist: Spune-mi, cum te simti?
Asistenta: Mai bine, sunt un pic mai bine.
Jurnalist: Cum crezi ca te-ai contagiat
Asistenta: Nu am idee cum s-a intamplat
Jurnalist: Ai respectat protocolul
Asistenta: Da, eu l-am respectat
Asistenta: Va multumesc, dar nu vreau sa mai vorbesc pentru ca obosesc.
INTREAGA CONVORBIRE TELEFONICA O GASITI AICI.
''Starea ei este grava, dar stabila. Medicii incearca sa-i salveze viata cu transfuzii de sange donat de o calugarita, care a supravietuit bolii acum doua luni'', informeaza jurnalistii spanioli.
In Alcorcon, cartierul de la periferia Madridului unde locuieste Teresa, echipele sanitare, in combinezoane albe, au inceput tarziu decontaminarea apartamentului, dupa cum acuza vecinii.
"Suntem cu totii ingrijorati, nu doar eu... E ca un bulgare de zapada, nu stii cand se va opri", spune un localnic, Francisco.
Sotul Teresei Romero a fost si el spitalizat pentru ca prezinta "risc ridicat de contaminare". De asemenea, au mai fost internate, din precautie, o a doua asistenta medicala, doua infirmiere si un inginer, proaspat intors din Africa.
"Deja sunt 5 persoane spitalizate din precautie si puse sub carantina in acest centru medical Carlos al III-lea. Azi noapte a aparut o a doua asistenta medicala care prezinta stari febrile. Trebuie subliniat ca aceasta a doua asistenta medicala a facut parte din aceeasi echipa medicala care i-a ingrijit pe cei doi misionari care au murit de Ebola dupa ce s-au intors din Africa", a spus corespondetul Tele Cinco.
Cum traiesc romanii din Spania aparitia Ebola in tara
Teama din Madrid e traita in egala masura de fiecare roman din Spania. Chiar in Alcorcon, aproape de apartamentul familiei Romero, exista familii de romani. Doamna Nina Lucas traieste de 12 ani acolo si povesteste ca de cateva zile nu mai are somn.
In Madrid locuiesc peste 250.000 de romani. Cu totii simt frica de boala ce pare scapata de sub control. Nimeni nu stie exact cu cine a intrat in contact asistenta. Si toti se intreaba cine urmeaza.
Altfel, Ebola face adevarate ravagii in estul Africii. In acest moment sunt peste 7000 de imbolnaviri, din care 3500 s-au soldat cu deces.
"Avand in vedere numarul de cazuri si numarul de decese inregistrat pana in acest moment, mortalitatea a fost undeva in jur de 50%. In literatura, mortalitatea varia intre 70% si 90%", a spus Alexandru Rafila.
Cum se manifesta Ebola
Boala debuteaza in medie la 7 zile de la contactarea virusului. In toata perioada de incubatie virusul nu e contagios. Apoi apar febra puternica, dureri musculare si de cap, voma si lipsa poftei de mancare. Daca ajung la sangerari, pacientii nu mai au sanse de supravietuire.
Din fericire, virusul NU se transmite pe calea aerului. Orice contact direct cu bolnavul poate fi contagios. Asta poate insemna contact cu sangele, cu urina, cu sperma, cu laptele matern sau cu saliva celui infectat.
Atentie insa! La fel de contagios poate fi un stranut al celui infectat, o tuse puternica sau folosirea toaletei utilizata de bolnav. Nu e exclus ca virusul sa se transmita si prin transpiratie sau lacrimi. Evident acelasi lucru se intampla in cazul transfuziilor de sange si in urma actelor sexuale.
Polemica in Spania privind eutanasierea cainelui bolnavei de Ebola
Autoritatile sanitare din Spania au ordonat uciderea cainelui care apartine asistentei bolnave de Ebola, spitalizata cu sotul ei la Madrid, provocand furia aparatorilor drepturilor animalelor.
Departamentul de Sanatate al comunitatii urbane Madrid a decis, pe baza unei hotarari judecatoresti, eutanasierea cainelui aflat "intr-un contact strans cu pacienta", a anuntat departamentul, potrivit unui comunicat, in timp ce sotul victimei a contactat deja presa pentru a se opune in mod public acestei decizii.
Conform unor date, "cainii pot fi purtatori de anticorpi pozitivi ai virusului Ebola", deci ei "pot fi purtatori ai virusului chiar si fara simptome", a explicat sursa citata, adaugand ca animalele ar putea "elimina virusul in fluidele lor, cu un risc potential de contaminare".
"Mi s-a spus ca daca nu imi dau permisiunea, ei vor sesiza justitia pentru a veni la mine cu forta cu scopul de a sacrifica cainele", a declarat Javier, sotul asistentei, pentru ziarul El Mundo, care a difuzat inregistrarea discutiei telefonice.
Javier a explicat ca Excalibur, un caine de talie mare, este izolat acasa.
El a adaugat ca initial i s-a propus sa duca cainele intr-o clinica, o optiune care probabil a fost respinsa.
EBOLA IN EUROPA. Autoritatile din Romania investesc de urgenta 25 de mil. de lei
Intr-o zona apropiata Bucurestiului, va fi pus pe picioare un spital militar de campanie, un fel de sectie exterioara a unui spital de boli infectioase.
Unitatea sanitara de teren va fi organizata in containere in care sa fie preluati eventualii bolnavi contaminati cu virusul Ebola.
Spitalul va avea 40 de paturi din care 12 sunt de terapie intensiva in care sa fie izolati bolnavii, care evident vor fi ingrijiti de cadre medicale pentru care sa vor cumpara echipamente speciale de inalta protectie cu cagule si manusi.
Totodata, din cei 25 de milioane de lei alocati de Guvern vor fi modificate 5 ambulante , in care vor exista capsule speciale pentru trasportul pacientilor contagiosi. Iar un avion militar va fi special configurat cu spatiu de izolare, in eventualitatea in care se impune transportul pe cale aeriana a vreunui pacient infectat.
Cert este ca se fac pregatiri intense si in Romania, mai ales dupa ce dupa asistenta medicala spaniola s-a imbolnavit de Ebola la Madrid.
Traficul aerian, catalizator pentru raspandirea epidemiei de Ebola. Harta tarilor cu cel mai mare risc pe termen scurt
Specialistii americani de la Universitatea din Boston au avertizat in cadrul unui studiu ca virusul Ebola ar putea provoca epidemii in Statele Unite sau China in doar trei saptamani.
Potrivit expertilor, care au analizat harta raspandirii acestui virus si datele companiilor aeriene privind zborurile efectuate, probabilitatea de aparitie a virusului Ebola in Franta pana la 24 octombrie este estimata la 75 la suta, iar in cazul Marii Britanii - la 50 la suta.
De asemenea, exista un risc (de 40 la suta) ca virusul va afecta Belgia, conform unui studiu publicat initial in revista PLoS Current Outbreaks.
"Nu exista o lista exacta (a tarilor care sunt vizate de riscul de raspandire a virusului), este vorba de o probabilitate", a declarat Alex Vespignani, expert in antropologie biologica la Universitatea din Boston. El a apreciat ca "traficul aerian este un catalizator pentru raspandirea epidemiei".
Potrivit studiului realizat, probabilitatea de propagare a virusului Ebola in Spania si Elvetia a fost estimata la 14 la suta. Potrivit cercetatorilor nord-americani, tarile cu cel mai ridicat risc de epidemie de Ebola pe termen scurt sunt Ghana, Marea Britanie, Nigeria, Gambia, Costa de Fildes, Belgia, Franta, Senegal, Maroc, Mali, Mauritania, Guinea Bissau, Statele Unite, Germania, Africa de Sud, Kenia.
Sursa: El Mundo
Etichete: Spania, romania, ebola, trafic aerian, asistenta,
Dată publicare:
08-10-2014 11:05