EBOLA IN EUROPA. Autoritatile din Romania investesc de urgenta 25 de mil. de lei dupa ce o asistenta s-a imbolnavit la Madrid
Primul caz al unei persoane care s-a imbolnavit de Ebola in afara Africii provoaca uriase controverse in Spania. Cea mai mare problema se pare ca este legata de echipamentul slab folosit de cadrele medicale.
Intr-o zona apropiata Bucurestiului, va fi pus pe picioare un spital militar de campanie, un fel de sectie exterioara a unui spital de boli infectioase.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Unitatea sanitara de teren va fi organizata in containere in care sa fie preluati eventualii bolnavi contaminati cu virusul Ebola.
Spitalul va avea 40 de paturi din care 12 sunt de terapie intensiva in care sa fie izolati bolnavii, care evident vor fi ingrijiti de cadre medicale pentru care sa vor cumpara echipamente speciale de inalta protectie cu cagule si manusi.
Totodata, din cei 25 de milioane de lei alocati de Guvern vor fi modificate 5 ambulante , in care vor exista capsule speciale pentru trasportul pacientilor contagiosi. Iar un avion militar va fi special configurat cu spatiu de izolare, in eventualitatea in care se impune transportul pe cale aeriana a vreunui pacient infectat.
Cert este ca se fac pregatiri intense si in Romania, mai ales dupa ce dupa asistenta medicala spaniola s-a imbolnavit de Ebola la Madrid.
Manusi cu banda adeziva in loc de echipamente avizate de OMS, la Madrid
Mai multi specialisti in probleme legate de Sanatate din Madrid au dat vina pe echipamentul slab aflat in dotarea spitalului unde a avut loc prima infectare a unui pacient cu virusul Ebola in afara Africii de Vest.
Asistenta din spitalul Carlos al III-lea din Madrid trata un pacient repatriat din Sierra Leone. Doua teste au confirmat deja virusul, iar sotul ei si o alta asistenta au intrat deja in carantina si sunt verificati.
Angajatii spitalului au povestit pentru El Pais detalii inspaimantatoare despre costumele folosite. Acestea nu respectau cerintele Organizatiei Mondiale a Sanatatii, nu erau impermeabile si nici nu aveau un aparat care sa asiste respiratia.
Atat de grava e situatia incat manusile de latex erau legate cu banda adeziva de restul costumului. Asistenta facea parte dintr-o echipa ce i-a tratat pe Garcia Viejo, barbatul de 69 de ani ce a murit dupa 4 zile din momentul in care a ajuns in spitalul Carlos al III-lea, si Miguel Pajares, in varsta de 75 de ani, care a murit in August.
Personalul spitalului indica si ca mai multe reziduuri din camerele ambilor pacienti au fost mutate cu liftul folosit de intregul personal, iar, in cazul celui de-al doilea pacient, spitalul nu a fost evacuat.
Comisia Europeana cere explicatii
Comisia Europeana a cerut "clarificari" din partea Spaniei pentru a detecta bresa din sistemul sau de sanatate care a permis contaminarea cu virusul Ebola a unei asistente de la un spital din Madrid, a anuntat marti un purtator de cuvant, citat de AFP.
"Comisia Europeana a trimis luni un mesaj Ministerului spaniol al Sanatatii pentru a obtine clarificari" privind modul in care a fost posibila aceasta prima contaminare in afara Africii, a explicat purtatorul de cuvant, Frédéric Vincent.
"A existat, evident, o problema undeva", in conditiile in care statele membre ale Uniunii Europene ar fi trebuit sa impuna proceduri nationale precise si coordonate la nivel european pentru a preveni intrarea virusului pe teritoriul Europei, a subliniat el.
O angajata a organizatiei Medici fara Frontiere infectata cu Ebola a fost repatriata la Oslo
O angajata din Norvegia a organizatiei Medici fara Frontiere, care a fost infectata cu virusul Ebola intr-o misiune in Sierra Leone, a fost repatriata marti la Oslo, unde va fi tratata.
De profesie medic, pacienta in varsta de 30 de ani a fost transferata la Oslo la bordul unui avion sanitar francez, iar ulterior a fost transportata sub escorta politiei la spitalul universitar din capitala Norvegiei, unde va fi plasata in izolare si urmeaza sa primeasca un tratament experimental.
Autoritatile nu au oferit informatii cu privire la starea sa de sanatate. Aceasta este prima persoana de nationalitate norvegiana care a contractat virusul Ebola.