Panica in Spania, dupa ce o asistenta s-a infectat cu Ebola: ''Nu se stie unde o sa se termine povestea asta"
Autoritatile sanitare spaniole au inceput o cursa contra cronometru pentru identificarea tuturor celor care au intrat in contact cu asistenta infectata cu Ebola.
In consecinta, alte trei persoane au fost plasate in carantina, iar 52 sunt sub supraveghere. Comisia Europeana a cerut Spaniei sa explice cum a fost posibil sa se infecteze asistenta, daca s-au respectat toate normele de protectie. Iar la Madrid, tot mai multe voci cer demisia ministrului Sanatatii.
In fata valului de critici, autoritatile spaniole au publicat imagini din timpul spitalizarii unui preot de 75 de ani, primul caz de Ebola adus pe pamant spaniol. Au vrut sa demonstreze astfel ca personalul medical a purtat costume de protectie si nu a fost expus virusului. Ramane un mister cum anume s-a imbolnavit totusi asistenta.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Peter Piot, expert in Ebola: ''Sa ingrijesti pacienti bolnavi de Ebola este extrem de riscant si cea mai mica greseala poate fi fatala.''
Autoritatile incearca sa gaseasca toate persoanele care ar fi putut fi expuse virusului. Urgenta e cu atat mai mare cu cat asistenta a inceput sa prezinte simptome inca din 30 septembrie, dar a fost spitalizata abia luni. De altfel, dintre celelalte trei persoane plasate in carantina, una este tot o infirmiera care a intrat in contact cu bolnavii de Ebola adusi din Africa.
Juan Pedro Manzano, corespondent Tele5: ''Starea ei este grava, dar stabila. Medicii incearca sa-i salveze viata cu transfuzii de sange donat de o calugarita care a supravietuit bolii acum doua luni''.
Astfel, medicii spera sa-i induca anticorpi si sa-i ajute organismul sa lupte cu boala. Intre timp, panica incepe sa se instaleze in randul populatiei, in pofida apelurilor la calm: ''Nu se stie unde o sa se termine povestea asta. E ca un bulgare de zapada''.
''Vrem informatii! Vrem informatii!''
Un studiu comandat de Comisia Europeana a ajuns la concluzia ca riscul propagarii Ebola in Europa, pornind de la bolnavi evacuati din Africa, este redus, iar expertii OMS sunt de aceeasi parere.
Peter Piot, expert in Ebola: ''Nu cred ca exista risc de aparitie a unor focare, dar vor mai fi oameni care se vor infecta, cel mai probabil in unitatile de terapie intensiva''.
Totusi, guvernele europene isi iau masuri si pregatesc personal medical pentru eventuale cazuri de Ebola. Si la Bucuresti s-au alocat fonduri pentru ridicarea unui spital de campanie si cumpararea unor capsule de transport pentru pacientii contagiosi.