Analiza CNN. Cat adevar au spus si cat au mintit Hillary Clinton si Donald Trump in timpul dezbaterii televizate
Marti dimineata a avut loc prima dezbatere televizata intre cei doi candidati ramasi in cursa pentru presedintia Americii, republicanul Donald Trump si democrata Hillary Clinton. Jurnalistii de la CNN au verificat declaratiile celor doi.
O echipa CNN, formata din reporteri, cercetatori si editori, a urmarit cu atentie dezbaterea, a selectat cele mai importante argumente aruncate in arena de fiecare dintre candidati si le-a catalogat, in functie de cat de adevarate sau nu sunt, cu ajutorul urmatoarelor calificative: adevarat; in mare parte adevarat; adevarat, dar derutant; fals si este complicat.
Schimbarile climatice
Alegeri 2024
21:55
Alegeri prezidențiale. Primarul Dominic Fritz: ”Un cetățean a fost amendat pentru o postare despre Elena Lasconi pe Facebook”
20:15
AUR depune plângere penală împotriva ministrului de Externe: ”Fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale” din diaspora
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
Clinton a declarat ca Trump “crede ca incalzirea globala este o farsa perpetuata de chinezi”, declaratie pe care acesta a infirmat-o imediat. Cine spune adevarul?
The concept of global warming was created by and for the Chinese in order to make U.S. manufacturing non-competitive.
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) November 6, 2012
Pe sase noiembrie 2012, Trump a postat pe Twitter: Conceptul de incalzire globala a fost creat de si pentru chinezi, cu scopul de a face industria americana non-competitiva.
La un an dupa aceasta declaratie, Trump a mai scris: "Ninge in Texas si Louisiana. Temperaturi negative record in tara si dincolo. Incalzirea globala este o farsa scumpa!"
In septembrie anul trecut, cand se lupta pentru nominalizarea din partea Partidului Republican, Trump a declarat pentru CNN ca desi este pentru protejarea apei si aerului, “nu cred in schimbarile climatice”. El a negat asocierea dintre acest fenomen si cresterea numarului de fenomene meteo extreme.
“Vremea se schimba, avem furtuni, ploaie, zile frumoase, dar nu cred ca ar trebui sa punem in pericol companiile de la noi din tara. Spre exemplu, China nu face nimic.” a spus el.
In martie a abordat o pozitie mai nuantata, declarand pentru Washington Post ca nu crede ca schimbarile climatice sunt rezultatul actiunilor umane. “Cred ca vremea se schimba. Nu sunt de acord cu afirmatia ca omul influenteaza negativ acest proces”.
Verdict CNN: Adevarat. Cu toate ca Trump a oscilat la acest subiect, a infirmat in repetate randuri existenta lui si l-a numit o pacaleala.
Crearea de noi locuri de munca
Clinton sustine ca guvernarea ei ar genera 10 milioane de noi locuri de munca in timp ce cea a lui Trump i-ar face pe 3,5 milioane de americani sa isi piarda slujba. Ea se bazeaza pe un raport al lui Mark Zandi de la Moody's Analytics aparut in aceasta vara.
Aceste statistici sunt inselatoare. Zandi a descoperit ca locurile de munca ar creste cu 7,2 milioane, chiar daca Hillary nu ar face nimic, deci planul sau ar aduce o crestere de circa trei milioane. Mai mult, afirmatiile nu sunt corecte deoarece se refera la perioade diferite. Contactat de CNN, Zandi a spus ca o comparatie mai exacta ar fi cea dintre cele 10 milioane de job-uri aduse de Clinton si cele 400.000 pierdute cu Trump, nu 3,5 milioane.
O alta analiza de la Oxford Economics a aratat ca sub Clinton tara ar castiga 200.000 de job-uri pana in 2021, daca si-ar implementa politicile. Condusa de Trump, America ar pierde patru milioane de locuri de munca.
Verdict CNN: Afirmatiile lui Hillary sunt adevarate, dar derutante.
Parteneriatul Trans-Pacific
Si Trump si Hillary au sovait in privinta acestui tratat comercial, el sustinand ca oponenta sa l-ar ratifica daca ar ajunge presedinte.
Vrei sa aprobi Parteneriatul Trans-Pacific. Esti 100% in favoarea lui. Cand ai auzit ce am zis, cat de rau este, ai decis ca nu poti castiga dezbaterea. L-ai declarat aur curat. a declarat Trump. Pozitia lui Clinton dateaza din 2012, de pe vremea cand era secretar de stat. Cand va fi negociat, parteneriatul va acoperi 40% din totalul tranzactiilor la nivel global si ii va proteja pe muncitori si mediul. a mai spus aceasta atunci.
In replica, acum Hillary a spus ca “am sperat sa fie un acord benefic, dar in momentul negocierilor, care nu au depins de mine, mi-am dat seama ca nu este asa.” Ea s-a dezis de acest tratat inca din octombrie 2015, iar in august a declarat: Ma opun acum, ma voi opune dupa alegeri si ma voi opune in calitate de presedinte.
Verdict CNN: Afirmatia lui Trump ca Hillary a numit tratatul aur curat este adevarata, dar cea ca ea ar ratifica acordul in calitate de presedinte este falsa.
Debutul lui Trump in afaceri
Clinton l-a atacat pe Trump pentru afirmatiile sale ca ar fi un om de afaceri, realizat prin propriile forte: Donald a avut o viata foarte norocoasa, care l-a propulsat mult. Si-a inceput afacerile cu un imprumut de 14 milioane de dolari de la tatal sau.
Trump a sustinut in repetate randuri ca si-a construit companiile plecand cu suma de un milion de dolari de la tatal sau, Fred Trump, un bogat investitor imobiliar din New York. Chiar daca acel milion i-a dat startul in afaceri, el a omis sa mentioneze restul de imprumuturi si beneficii pe care le-a primit de la Trump senior. Ajutoarele includ imprumuturi in valoare totala de 14 milioane de dolari, primite intre anii ’70 si ’80, fonduri de investitii create de tatal sau pentru fiecare dintre copii.
Fred Trump a girat mai multe imprumuturi facute de fiul sau si si-a dat cuvantul in fata autoritatilor newyorkeze ca va superviza si va acorda credibilitate financiara primului mare proiect hotelier al lui Donald.
Verdict CNN: Cu toate ca este adevarat ca Trump si-a inceput afacerile cu doar un milion de dolari, imprumut de la tatal sau, afirmatiile lui Hillary potrivit carora el ar fi primit 14 milioane de dolari, sunt si ele adevarate si contureaza o imagine mai completa a ajutorului primit de Donald de la tatal sau.
Datoria nationala
Cand Hillary a spus ca Trump a declarat ca va renegocia datoria nationala daca va fi ales, el a negat, dar intr-o dezbatere din mai Donald a spus ca va incerca sa reduca datoriile convingandu-i pe creditori sa accepte sume mai mici decat cele datorate de SUA. In aceeasi luna a mai spus ca daca economia va cadea, va incerca sa “ajunga la o intelegere”.
In urma cu cateva saptamani s-a dezis de toate comentariile sale pe acest subiect, spunand ca a fost interpretat gresit. "In primul rand, nu ai de ce sa ajungi la default pentru ca tu printezi banii."
Verdict CNN: Adevarat, Trump a zis ca va renegocia datoria nationala.
Conflictele cu politia din New York
Trump a sustinut ca politica de perchezitie a New York-ului nu a fost declarata neconstitutionala, lucru fals.
“A ajuns in fata unei judecatoare care era foarte impotriva politiei. Dosarul i-a fost luat, iar noul primar nu a continuat cu acest caz in instanta. Ar fi castigat la recurs.” a spus Trump.
In august 2013, un judecator a declarat politica din perioada primarului Michael Bloomberg violeaza legile tarii, iar Bloomberg a spus ca va face recurs, dar a iesit din functie si noul primar, liberalul Bill de Blasio, a renuntat la caz ca parte a unei intelegeri cu politia din New York, in ianuarie 2014.
Verdict CNN: Fals.
Locul de nastere al lui Barack Obama
Trump a declarat ca falsa teorie privind adevaratul loc de nastere al lui Barack Obama a aparut in timpul campaniei prezidentiale a lui Hillary, din 2008.
O reputata echipa jurnalistica, condusa de jurnalistul Sidney Blumenthal, a plecat in Kenya pentru a gasi certificatul de nastere al actualului presedinte, dar s-a intors cu mana goala. Blumenthal a negat acuzatiile conform carora el i-ar fi vandut atunci povestea lui Hillary: “Donald Trump uita ca el a sustinut si promovat minciuna cu locul de nastere si el este de vina pentru asta.”
Trump: “Staff-ul de campanie, nu Hillary, a lansat teoria. Punct.” Ea isi aduce aminte ca un coordinator voluntar din Iowa i-ar fi trimis un e-mail despre aceasta teorie, dar a decis “imediat” sa il concedieze.
Verdict CNN: Acuzatiile lui Trump sunt false.
Atacul cibernetic asupra Comitetului National Democratic
Vorbind despre presedintele rus Vladimir Putin, Clinton a declarat: “Unul din lucrurile pe care le-a facut a fost sa ii lase liberi pe hackeri sa intre in fisierele guvernamentale, in cele personale si in cele ale Comitetului National Democratic.”
Trump nu este 100% convins de aceste acuzatii si crede ca la fel de bine ar fi putut fi si China.
CND-ul si alte trei firme de securitate cibernetica sunt de parere ca cele doua grupari care s-au aflat in spatele atacurilor asupra Partidului Democrat aveau legaturi cu Rusia. Administratia Obama nu a invinuit public pe nimeni pentru atacuri, iar Putin s-a declarat nestiutor: “Nu stiu nimic despre asta, iar la nivel de stat Rusia nu a facut niciodata asa ceva."
WikiLeaks, site-ul care a publicat e-mailurile furate, a refuzat sa isi dezvaluie sursa.
Verdict CNN: Afirmatiile lui Clinton sunt in mare parte adevarate.
Problema cresteii taxelor
Trump si Clinton nu se pot pune de acord la capitolul taxe, spunand ca ea le va creste: “Ai de gand sa aprobi una dintre cele mai mari cresteri de taxe din sitorie.”
Dupa cum a spus in timpul dezbaterii, Clinton vrea sa creasca taxele pentru bogati pentru a plati ajutoarele sociale, pentru a-I scapa pe studenti de datorii si pentru a investi in infrastructura. Ea vrea sa ii taxeze cu 30% pe milionari si aditional sa impuna o suprataxa de 4% pentru cei ale caror venituri brute sunt mai mari de cinci milioane de dolari.
Aceasta nu ar fi insa cea mai mare crestere a darilor, cele din perioadele celui de-Al Doilea Razboi Mondial si al celui din Coreea au fost mult mai mari, a declarat un reprezentant al Centrului pentru Politica Taxelor.
Verdict CNN: Afirmatiile lui Trump sunt false.
Sursa: CNN
Etichete: donald trump, hillary clinton, dezbatere, 2016, alegeri sua,
Dată publicare:
27-09-2016 10:40