Sfarsitul se apropie zgomotos. Cand va 'exploda' Grecia si criza datoriilor suverane
Bursele stau cu ochii atintiti pe Grecia. Astazi, un oficial elen a declarat ca populatia si firmele din tara sa isi mute banii in strainatate. Care sunt scenariile analistilor si ce efecte au asupra Romaniei, in articol.
Dimitris Kouselas, secretar de stat in Ministerul Finantelor de la Atena a declarat pentru ziarul german Handelsblatt ca banii plasati de greci in Elvetia reprezinta 120% din Produsul Intern Brut al tarii sale (280 miliarde euro). Cele mai mari doua banci elvetiene administreaza fonduri de 20 miliarde euro detinute de clienti privati din Grecia, potrivit unor surse. Cu alte cuvinte, tara este “vanduta” de propriul popor, care in loc sa investeasca banii castigati tot in afaceri locale, plaseaza masiv euro in afara tarii.
Vestea vine intr-un moment cum nu se poate mai prost pentru Grecia care se afunda intr-o criza fara iesire desi a imprumutat bani cu sacul de la FMI, UE, Banca Mondiala si alte institutii finaciare. Cu toate acestea, investitorii nu s-au convins ca Grecia se insanatoseste, asa ca nu cumpara obligatiuni de stat si Guvernul nu-si poate finanta deficitele. A cerut suplimentarea finantarii externe – dar nu le mai da nimeni bani fara masuri drastice de austeritate.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Partea si mai proaste este ca daca Atena intra in faliment (default – incapacitate de plata) si nu-si mai poate plati datoriile, atunci va trage in jos si celelalte state care au fost incluse de analisti in grupul PIIGS – Portugalia, Irlanda, Italia si Spania – tarile de la periferia Zonei Euro, dupa cum spun analistii de la Moody’s.
In aceeasi ordine de idei, Fitch a redus vineri cu trei trepte ratingul Greciei, in categoria cu grad ridicat de risc, si a schimbat duminica seara perspectiva ratingului Belgiei la negativa, in timp ce S&P a modificat sambata perspectiva ratingului Italiei la negativa.
Ca sa ilustreze si mai bine situatia, The Economist schizeata plastic toata problema Zonei Euro intr-o singura fraza: “Miezul e bun, periferia – jalnica”.
Imaginea care se contureaza de un an incoace ar putea fi comparata cu situatia dintre doi vecini. Unul grec/portugez/irlandez/spaniol/italian, care leneveste tot timpul, sterge praful doar cand vine FMI-ul in vizita si primeste pensie mare, salariu mare, ajutoare de la stat cu duiumul. Celalalt este neamt/francez si munceste de-i sar capacele, nu stie ce este aceea o datorie neplatita sau un credit luat fara acoperire si-l mai sustine din cand in cand si pe vecinul puturos.
Pe de alta parte, Romania are un mare avantaj in acest moment. Nu suntem inca in zona euro iar datoria publica este redusa la sub 40% din PIB. Problema ar putea aparea si la noi peste un an-doi, cand va trebui sa avem destui bani ca sa platim imprumuturile luate in ultimii trei ani.
Deocamdata exista riscul sa auzim curind despre o incetinire a cresterii economice. Analistii spun ca pentru noi, problemele Europei se pot traduce printr-o scadere a exporturilor, adica singura locomotiva care a tras economia spre liman. Macar la nivel declarativ autoritatile spun ca nu aveam de ce sa lucram cu un scenariu atat de pesimist.
Fitch a revizuit in scadere cu trei trepte ratingurile bancilor elene National Bank of Greece (NBG), EFG Eurobank, Alpha Bank, Piraeus Bank si Agricultural Bank of Greece (ATEbank), toate prezente in Romania, de la "BB+", nerecomandat pentru investitii, la "B+", cu risc ridicat (highly speculative).
Cu toate acestea, seful supravegherii din BNR, Nicolae Cinteza, sustine ca filialele locale ale bancilor elene nu au facut pana acum rambursari anticipate ale surselor primite din Grecia si ca ele au lichiditati suficiente cat sa nu fie ingrijorate de ce se petrece in tara mama.