Prețul plătit de Israel pentru a ajunge țara cu cea mai mare rată de vaccinare
Israelul este în prezent țara cu cea mai mare rată de vaccinare a populației împotriva Covid-19, însă, ca să mențină acest ritm, a făcut un compromis cu Pfizer, producătorul vaccinului.
Astfel, potrivit Associated Press, statul evreu a încheiat un acord prin care promite că va da gigantului farmaceutic acces la numeroase date medicale, în schimbul fluxului continuu al distribuirii vaccinului.
Susținătorii vaccinării spun că acordul ar putea permite Israelului să devină prima țară care își vaccinează toată populația, oferind în același timp cercetări valoroase care ar putea ajuta restul lumii. Dar criticii spun că acordul ridică probleme etice majore, inclusiv posibile încălcări ale vieții private, precum și o accentuare a diviziunii globale care permite țărilor bogate să stocheze vaccinuri, deoarece populațiile mai sărace, inclusiv palestinienii din Cisiordania și Gaza, ocupate de Israel, trebuie să aștepte mai mult.
Premierul Benjamin Netanyahu - care așteaptă alegerile din martie în calitate de ”vaccinator-șef” al Israelului - a declarat la începutul acestei luni că a ajuns la un acord cu șeful executivului Pfizer pentru a accelera livrarea de vaccinuri către Israel.
”Israelul va fi un stat model global. Israelul va împărtăși cu Pfizer și cu întreaga lume datele statistice care vor ajuta la dezvoltarea strategiilor de înfrângere a coronavirusului.” - a spus el.
Ministrul israelian al Sănătății, Yuli Edelstein, a declarat pentru The Associated Press că guvernul va transmite datele pentru a ”vedea, în primul rând, cum influențează nivelul îmbolnăvirilor din Israel, dar și posibilitatea de a deschide economia, diferitele aspecte ale vieții sociale și dacă există efecte ale vaccinării.”
Vaccinul Pfizer, dezvoltat împreună cu partenerul german BioNTech, a primit aprobarea de urgență din SUA și UE, și se crede că oferă o protecție de până la 95% împotriva COVID-19. Dar multe lucruri rămân necunoscute, inclusiv protecția pe termen lung, și dacă poate preveni transmiterea virusului.
Israelul, în care trăiesc aproximativ 9,3 milioane de oameni, este considerat un loc ideal pentru aflarea răspunsurilor la aceste întrebări. Asistența medicală universală obligatorie este asigurată de patru case de asigurări de sănătate finanțate public, cu înregistrări medicale digitalizate meticulos.
Acest sistem centralizat a ajutat Israelul să administreze peste 2 milioane de doze de vaccin în mai puțin de o lună. De asemenea, Israelul a achiziționat doze de vaccinuri Moderna și AstraZeneca.
Ministerul Sănătății a înregistrat peste 551.000 de cazuri de la începutul pandemiei și peste 4.000 de decese. Oficialii israelieni spun că își propun să vaccineze cea mai mare parte a țării până la sfârșitul lunii martie, chiar în ziua alegerilor.
Nici Israelul, nici Pfizer nu spun cât de mult a plătit Israelul pentru vaccinuri, deși Edelstein a numit-o un ”clasic win-win” pentru ambele părți. Presa israeliană afirmă că Israelul a plătit cu cel puțin 50 % mai mult decât alte țări.
Datele ar fi transmise Organizației Mondiale a Sănătății, care nu a răspuns la solicitările repetate ale AP de a face comentarii.
Israelul a anunțat achiziționarea a milioane de doze de vaccin înainte să fi fost anunțat acordul cu Pfizer. Nu este clar dacă acest acord a schimbat cantitatea sau ritmul livrărilor sau dacă vaccinurile au fost deviate din alte țări.
Însă aranjamentul a atras atenția asupra distribuției inegale a vaccinurilor între națiunile bogate și cele sărace. O estimare recentă a Comitetului internațional de salvare arată că proiectul global COVAX, derulat de către OMS, va avea drept rezultat vaccinarea a doar 20 % din țările cu venituri mai mici ale lumii până la sfârșitul anului 2021.
”Este un acord negru, făcut pe sub masă, care favorizează anumite țări, fără nicio transparență”, a spus Lawrence Gostin, profesor de drept global al sănătății la Universitatea Georgetown din Washington. "În final, țările cu venituri mici și medii vor fi lăsate în urmă."
De asemenea, nu se știe ce fel de informații sunt partajate cu Pfizer.
Potrivit acordului redactat, „nu există informații de sănătate identificabile”, iar cercetările vor fi publicate într-un jurnal medical cunoscut.
Acordul mai spune că Israelul va furniza săptămânal date către Pfizer despre diferite vârste și grupuri demografice. Obiectivul este de a „analiza datele epidemiologice care rezultă din lansarea produsului, pentru a determina dacă imunitatea efectivului este atinsă după atingerea unui anumit procent de vaccinare în Israel”.
Datele, se mai arată în document, sunt „destinate să ajute la stoparea pandemiei globale COVID-19, în beneficiul tuturor pacienților din interiorul și din afara Israelului”.
Privacy Israel, un grup de susținere care a solicitat guvernului să dezvăluie acordul, a salutat publicarea acestuia, însă a spus că anumite întrebări au rămas fără răspuns, mai ales cu privire la manipularea și securitatea informațiilor private. De asemenea, a atras atenția asupra anumitor detalii, cum ar fi datele cheie și numele oficialilor implicați.
Tehilla Shwartz Altshuler, expert în confidențialitate digitală la Israel Democracy Institute, a pus sub semnul întrebării etica acordului care ar putea aduce profituri de milioane către Pfizer. Ea a mai spus că schimbul de cantități mari de informații ar putea pune în pericol viața privată a persoanelor, chiar dacă se presupune că este anonimă.
„Dacă, Doamne ferește, setul de date va fi piratat, atunci riscul va fi al vostru”, a spus ea, referindu-se la cetățenii israelieni.
Sursa: A.S., Associated Press
Etichete: vaccin, israel, coronavirus, vaccinare,
Dată publicare:
18-01-2021 16:54