Presedintele Venezuelei a ordonat confiscarea uzinelor si manevre militare. Nicolas Maduro a decretat stare de urgenta
Presedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a ordonat confiscarea uzinelor "paralizate de burghezie" si trimiterea la inchisoare a proprietarilor acuzati ca "saboteaza tara", dar si manevre militare, dupa ce cu o zi inainte a decretat starea de urgenta.
"In cadrul acestui decret in vigoare (...), luam toate masurile pentru recuperarea aparatului de productie care este paralizat de burghezie (...). Cine vrea sa opreasca productia pentru a sabota tara va trebui sa plece, iar cei care fac asta trebuie incatusati si trimisi la PGV (inchisoarea generala din Venezuela)", a declarat Nicolas Maduro in fata a mii de suporteri prezenti in centrul capitalei, Caracas.
"Uzina oprita, uzina redata poporului! (...) Ma veti ajuta sa recuperez toate uzinele paralizate de burghezie", a continuat seful statului.
Ar putea fi afectate de "masurile" anuntate patru uzine ale grupului Polar, cea mai importanta societate din industria alimentara a Venezuelei, care si-au oprit productia pe 30 aprilie.
Intr-o interventie televizata la finalul mitingului, Nicolas Maduro a mai anuntat manevre ale armatei pentru a face fata oricarui "scenariu" de amenintare externa.
Pentru "sambata viitoare (21 mai), am ordonat exercitii militare ale fortelor armate, poporului si militiei pentru a ne pregati de orice scenariu" posibil, a spus el.
In aceasta privinta, Nicolas Maduro a atras atentia ca omologul sau columbian, Juan Manuel Santos, a lansat un "apel la o interventie armata", in cursul unei intalniri la Miami cu lideri ai opozitiei venezuelene. A fost de asemenea prezent secretarul general al Organizatiei Statelor Americane (OSA), Luis Almagro, pe care il acuza ca doreste "sa se puna capat curentelor progresiste din America Latina".
Vineri, presedintele socialist al Venezuelei a anuntat intr-o alocutiune radiotelevizata ca decreteaza starea de exceptie si de urgenta economica" pentru "a neutraliza si sorti esecului agresiunea externa".
Decretul, care inca nu a fost dat publicitatii, extinde si prelungeste "pentru lunile mai, iunie si iulie" un precedent "decret de urgenta economica", in vigoare de la jumatatea lui ianaurie si care expira sambata.
Opozitia a avertizat sambata ca exista riscul de "explozie" in Venezuela, daca nu va reusi sa organizeze referendumul pentru revocarea lui Nicolas Maduro