Președintele unei țări a dat ordin presei să nu îl mai laude încontinuu
Preşedintele Tadjikistanului, Emomali Rahmon, a cerut să înceteze laudele 'excesive' la adresa sa în cântecele difuzate la televiziunea şi radioul de stat din această ţară, în care s-a dezvoltat un cult al personalităţii şefului statului.
Rakhmon, în vârstă de 66 de ani, aflat în fruntea ţării din 1992, s-a declarat 'îngrijorat' de 'promovarea excesivă a personalităţii sale prin clipuri muzicale'.
'Preşedintele le-a dat instrucţiuni responsabililor Comitetului pentru televiziune şi radio să fie promovate mai mult munca neobosită a populaţiei, realizările importante ale ţării şi natura unică a acestui vechi pământ', a anunţat televiziunea de stat.
Propaganda guvernamentală îl prezintă cu regularitate pe Emomali Rahmon drept un salvator care a refăcut unitatea naţională după războiul civil care a urmat declarării independenţei ţării.
Preşedintele are titlul de şef al naţiunii, care le permite lui şi familiei sale să se bucure de imunitate pe viaţă şi de numeroase alte privilegii.
De altfel, cultul personalităţii este un punct comun în aproape toate republicile ex-sovietice din Asia Centrală.
În Uzbekistan, autorităţile au atras de asemenea atenţia asupra cântecelor care îl elogiază pe preşedintele Şavkat Mirzioiev, promotorul unei strategi de deschidere de la venirea sa la putere.
Astfel, directorul agenţiei care reglementează industria muzicală a declarat, după apariţia unui videoclip intitulat 'un selfie cu preşedintele meu', că şeful statului uzbec 'nu are nevoie de publicitate din partea artiştilor'.
Melodia era difuzată cu regularitate pe posturile muzicale cele mai populare, dar foarte criticată pe reţele sociale.
În Turkmenistan, preşedintele Gurbangulî Berdîmuhamedov le ceruse, la accederea sa la putere în 2006, înalţilor funcţionari şi media să nu-i facă elogiul, el încercând astfel să se delimiteze de predecesorul său Saparmurat Niazov.
Berdîmuhamedov a sfârşit însă prin a-şi dezvolta propriul cult al personalităţii, exemplificat, de pildă, printr-o statuie din aur în capitală.
În Kazahstan, preşedintele Nursultan Nazarbaev, la conducerea ţării de aproape 30 de ani, beneficiază de o sărbătoare şi de mai multe muzee în cinstea sa, şi este subiectul unei trilogii cinematografice despre copilăria şi ascensiunea sa la putere.