Reportaj CNN in Coreea de Nord. Ce a raspuns o studenta la intrebarea daca a intrat vreodata pe Facebook

Ultima actualizare: 12-05-2015 06:55

Coreea de Nord are trista faima de tara inrobita de propaganda si cultul personalitatii in jurul liderilor supremi. De la cele mai fragede varste, nord-coreenii sunt deprinsi sa-si venereze conducatorul comunist.

Sistemul educativ este conceput pentru a forma cetateni disciplinati, supusi, devotati liderului, cu accentul pus apasat pe grup si nu pe individ. O dovedeste si reportajul realizat de postul CNN la Phenian.

Cand intra in scola primara, copiii au deja invatate cele mai importante lectii: loialitatea fata de liderul surpem si inabusirea individualismul firesc in favoarea colectivismului, pe care e cladita societatea. Copilasii nord-coreeeni nu viseaza sa fie fotbalisti, vedete, piloti de formual unu ori ..sefi. Sunt mai presuss de asemenea idealuri sfrivole.

Will Ripley, corespondent CNN: "Ce vrei sa te faci cand vei fi mare?
U Il Bok, elev clasa a VII-a: "As vrea sa fiu jurnalista, ca sa-l pot preamari pe liderul Kim JOng Un pe tot cuprinsul lumii".

Fotografiile dinastiei Kim sunt puse la vedere in fiecare casa si-n fiecare sala de cursuri. Disciplina este draconica. Pana si orele de sport din curtea scolii sunt de o strictete iesita din comun. Elevii sunt laudati daca se misca sincron.

Cativa orfani dn Phenian exerseaza ore intregi miscari simple, pana cand rutina este desavarsita. Toti elevii si studentii primesc uniforme de la stat, chiar si la Universitatea care poarta numele fondatorului statului comunist - Kim Ir Sen.

Will Ripley, corespondent CNN: "Cat costa taxele de studiu?"
Yu Ye Ji, student: "Nu exista taxe".
Will Ripley, corespondent CNN: "Invatati pe gratis?"
Yu Ye Ji, student: "Da. Toti studentii invata gratis. Cunoastem notiunea de taxe de scolarizare doar din ...carti".
Will Ripley, corespondent CNN: "Ai intrat vreodata pe Facebook?"
Yu Ye Ji, student: "Facebook? Ce e asta?"
Will Ripley, corespondent CNN: "N-ai auzit pana acum de Facebook?"
Yu Ye Ji, student: "Nu".

Universitatea Kim Ir Sen este profilata pe stiinta si tehnologie, in conditiile in care foarte putini tineri nord-coreeni au acces la Internet.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO