Președintele Parlamentului din R. Moldova: Tinerii fug din Transnistria de teamă că vor fi înrolați în armată
Tinerii au început să fugă din Transnistria de teamă că vor fi înrolați în armată, a declarat președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu, care spune că autoritățile din Republica Moldova analizează atent situația din stânga Nistrului.
„Noi analizăm atent ce se întâmplă în Transnistria și la nivel de cetățeni și la nivel de așa-numitele autorități și formațiunile ilegale militare. Concluzia e următoarea - cetățenii foarte mult sunt îngrijorați și nu-și doresc nicidecum să fie atrași în această aventură, tragedie. Tinerii părăsesc teritoriul din stânga Nistrului, pentru că nu doresc să fie înrolați, probabil e și decizia părinților să fie în siguranță. Drept dovadă e faptul că ei nicicum nu pot înrola în așa-numita misiune pacificatoare, lumea nu dă curs. Așa-numitele autorități au un comportament foarte cuminte, nu îi vedem așa cu declarații belicoase și isterice, cum și-ar dori Kremlinul. Nici cetățenii și nici așa-numita conducere nu dorește să fie implicată în război. Ce face la moment Kremlinul e o campanie de dezinformare”, a spus Grosu la Radio Moldova, citat de Unimedia.
Întrebat despre scenariul din Crimeea în Transnistria, Grosu spune că „una e ce vor și alta e ce pot face”.
„La moment nu vedem un astfel de scenariu, sunt ținuți de ucraineni departe de teritoriul nostru”, a adăugat speakerul.
Grosu a comentat și decretul anulat de Vladimir Putin, privind recunoașterea suveranității Republicii Moldova în problema transnistreană.
„Noi ne-am uitat la el, erau vizați toți, și cu CSI, ieșirea din START. Ce pot face ei ne vine greu să spunem, conduce o persoană, ce nu ar face, noi avem parcurs european clar, avem vecini care ne ajută, o Ucraină care luptă pentru toți”, a conchis acesta.
Conform Unimedia, presa rusă anunța săptămâna trecută că forțele pacificatoare din Transnistria inițiază antrenamente militare din 1 martie și care vor dura 3 luni. Totodată, potrivit Ministerului rus al Apărării, regimul de la Kiev și-a intensificat pregătirile pentru o provocare cu o invazie a Transnistriei.
Pe 21 februarie, președintele rus Vladimir Putin a abrogat un decret semnat în mai 2012, în care se menționa și despre căutarea modalităților de rezolvare a problemei transnistrene bazate pe respectul pentru suveranitatea, integritatea teritorială și statutul neutru al Republicii Moldova.