Presedintele ales al Republicii Moldova, Igor Dodon: "Eu nu am fost niciodata anti-roman, ci anti-unionist"


Ultimul update: Marti 29 Noiembrie 2016 07:06
Data publicarii: Sambata 26 Noiembrie 2016 07:09
Categorie: Stiri externe
igor dodon cover

Presedintele ales al Republicii Moldova, Igor Dodon, isi doreste sa continue Acordul de Asociere cu Uniunea Europeana, insa vrea un parteneriat strategic cu Federatia Rusa.

Presedintele ales al Republicii Moldova, Igor Dodon, isi doreste sa continue Acordul de Asociere cu Uniunea Europeana, insa vrea un parteneriat strategic cu Federatia Rusa, chiar daca acest lucru ar necesita noi negocieri cu Bruxelles si cu Moscova, a afirmat castigatorul alegerilor prezidentiale intr-un interviu acordat TVR, scrie Agerpres. De asemenea, a afirmat, isi doreste negocieri pentru solutionarea problemei transnistrene, insa in format 5+2, fara participarea Romaniei.

Dodon a reiterat ca prima sa vizita in calitate de sef al statului va fi la Moscova, a doua la Bruxelles si a treia la Bucuresti.

"Noi trebuie sa facem primii pasi in directiile in care avem probleme de rezolvat. Acum avem mai multe probleme de rezolvat in legatura cu Federatia Rusa.Voi fi apoi si la Bruxelles, unde iarasi avem probleme de rezolvat. Si a treia vizita va fi la Bucuresti", a mai spus liderul socialist.

Presedintele ales al Republicii Moldova a mai spus ca alegerile prezidentiale au fost "cele mai curate" din ultimii 7 ani si ca acest lucru a fost recunoscut de mai multe organizatii internationale. A reprosat, insa, Bucurestiului ca a pus la dispozitie autobuze studentilor din Republica Moldova pentru ca ei sa poata vota."Nu e cumva o implicare a Romaniei in problemele interne ale Republicii Moldova?"

"Am primit felicitari din partea presedintelui Ungariei si a mai multor lideri europeni si un mesaj diplomatic din partea presedintelui Romaniei," a mai precizat Dodon.

De asemenea,a spus ca este nemultumit de atitudinea demnitarilor romani care trateaza Republica Moldova "ca pe o sora mai mica" si a mai afirmat ca Bucurestiul trebuie sa dovedeasca faptul ca nu sprijina miscari unioniste in Republica Moldova.

"Eu nu am fost niciodata anti-roman, suntem vecini avem radacini istorice comune, suntem frati. Insa fiecare la casa lui. Eu stimez statul roman, ca stat suveran si vreau sa aiba aceeasi viziune fata de statul moldovean", a declarat Dodon. "Nu am fost niciodata anti-roman, ci anti-unionist."

Igor Dodon a mai precizat ca el considera responsabile miscarile unioniste de la inceputul anilor '90 pentru izbucnirea conflictului din Regiunea Transnistreana si prevede ca, in aproximativ doi ani, problema regiunii din stanga Nistrului va putea fi rezolvata, mai ales in contextul in acre evolueaza politica regionala a Balcanilor. cu toate acestea, din cauza miscarilor unioniste, crede ca Romania nu ar trebui sa participe la aceste negocieri.
 

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO