Presa spaniola: "Familiile de romani isi vand copiii grupurilor mafiote pentru a fura si cersi la Madrid". Sumele cerute

Ultima actualizare: 14-04-2016 06:59
romi madrid

Grupuri mafiote cumpara minori romani de etnie roma vanduti de parintii lor pentru a deveni cersetori sau delincventi in diferite tari europene, semnaleaza luni publicatia spaniola ABC.

Conform surselor din cadrul politiei spaniole, acesti parinti, care nu manifesta "niciun fel de rusine sau remuscare" si isi vand sau inchiriaza copiii, primesc in schimb sume cuprinse intre 100 si 150 de euro pe luna.

La Madrid exista mai mult de zece grupuri mafiote specializate in cersetoria infantila, iar circa 95% din activitatea de cersetorie desfasurata in zona Comunitatii madrilene este controlata de mafiile romane, releva publicatia citata, potrivit Agerpres.

Fiecare retea exploateaza intre 10 si 15 copii, cu varste cuprinse intre 14 si 17 ani, in total in capitala spaniola fiind circa 200 de copii cumparati de aceste grupuri. Copiii sunt schimbati periodic, la fel cum procedeaza si retelele de prostitutie, astfel ca nu mai sunt folositi odata ce ating varsta majoratului, intrucat din acel moment ei nu mai pot fi judecati pe baza Legii Penale pentru Minori.

Dincolo de exploatarea copiilor, care constituie un delict, membrii acestor clanuri mafiote preiau minorii si se comporta ca si cum ar fi tutorii lor legali sau familiile lor. De asemenea, convietuiesc cu ei in zonele cele mai mizere ale Madridului.

In fiecare zi, copiii primesc diferite sarcini si sunt distribuiti prin mai multe zone ale capitalei, mai ales in centru si in zonele aglomerate cum ar fi: Sol, Arenal, Gran Vía, Piata Sfanta Ana, bulevardul Paseo de la Castellana, Parcul del Retiro, etc.

Conform publicatiei mentionate, copiii actioneaza de obicei in grupuri si tinta furturilor prin diferite metode sunt atat spaniolii, cat si strainii, iar locul lor predilect este metroul. Mai actioneaza adesea pe la terase, unde in timp ce unul distrage atentia victimei intreband-o de o adresa, un altul ii sustrage acesteia tot ce poate: portofele, telefoane, aparate foto, etc. O metoda asemanatoare este folosita pentru furturi din autoturisme, un cersetor sau un spalator de parbrize distragand atentia soferului pentru ca altcineva sa deschida portiera din dreapta sau din spate si sa ia ce gaseste acolo. Si cei care scot bani din bancomate, mai ales varstnicii, sunt tinta unor astfel de operatiuni.

Copiii romi transformati in infractori sunt obligati sa indeplineasca si un plan zilnic de furturi, constand intr-o anumita suma de bani sau intr-un anumit numar de obiecte (telefoane, posete), iar daca nu sunt 'productivi', sunt insultati sau batuti.

Dar chiar si atunci cand sunt prinsi in flagrant de politie, acesti delincventi de cele mai multe ori nu patesc nimic, intrucat ei sunt minori, mai ales cei care au pana in 14 ani si nu pot fi pedepsiti, unii fiind in final trimisi in internate cu regim deschis. Insa chiar si in aceste internate ei sunt tinuti de obicei foarte putin timp, remarca surse din cadrul politiei spaniole, care afirma ca Procuratura pentru Minori nu ia masuri corespunzatoare impotriva delincventilor si nici impotriva celor care-i exploateaza, atitudine calificata de aceste surse drept 'o rusine'

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO