"Cine are nevoie de House of Cards cand ai politica din Romania?" Glumele aparute pe Facebook si reactia presei straine
Miscarile nemaivazute, de pe scena politica romaneasca, au ajuns in atentia presei internationale.
Marile agentii si publicatii relateaza ca tara noastra este in mijlocul unei crize dupa ce partidul de guvernamant si-a retras sustinerea pentru propriul premier.
Deutsche Welle noteaza ca Premierul Grindeanu refuza sa demisioneze, dupa ce guvernul sau, aflat la putere din ianuarie, a pierdut sustinerea partidului de guvernamant. Jurnalistii de la Al Jazeera scot in evidenta incertitudinea climatului politic din Romania, in lumina acestei crize.
Vestile despre haosul politic de la Bucuresti au ajuns si in atentia tabloidului Daily Mail. Ziaristii de aici isi incep relatarea vorbind despre situatia paradoxala si fara precedent in care PSD-ul va introduce o motiune de cenzura impotriva propriului cabinet.
Site-ul Bloomberg prezinta o analiza ampla a situatiei. Dupa ce face un sumar al evenimentelor tumultuoase din ultimele zile jurnalistii noteaza ca: "Sorin Grindeanu a supravegheat una dintre economiile cu cea mai rapida crestere din Uniunea Europeana si a rezistat celor mai ample proteste populare din Romania, de la caderea comunismului. "
In plus, ofera parerea unui specialist britanic, James Sawyer cercetator la Eurasia Group. Acesta crede ca "Zilele lui Grindeanu sunt numarate, insa procesul de a pune guvernul inapoi pe sine nu va fi unul simplu. Cred ca principalul perdant in aceasta criza este PSD-ul si se pare ca pentru conducerea partidului, mai important decat orice altceva este sa promoveze controversatele reforme judiciare"
Daca in presa straina, criza este tratata intr-o nota sobra, utilizatorii romani de internet fac haz de intreaga situatie.
"Cine are nevoie de House of Cards cand ai politica din Romania?" se intreaba un utilizator pe Facebook, facand referire la celebrul serial despre intrigile politice de la Washington.
Un altul a postat o fotografie prelucrata in photoshop in care Liviu Dragnea s-ar afla in piata Victoriei strigand: Jos Guvernul! iar un altul isi imagineaza un schimb de sms-uri intre seful PSD si seful guvernului.
Presa internationala, pe larg despre criza guvernamentala din Romania.
Presa internationala scrie pe larg despre criza guvernamentala din Romania provocata de PSD, care miercuri a retras sprijinul politic premierului Sorin Grindeanu.
Acesta a refuzat sa demisioneze, riscand astfel sa provoace o noua criza politica la patru luni dupa manifestatii fara precedent impotriva coruptiei.
"Un premier este legitim atat timp cat dispune de sustinerea partidelor care l-au numit, ori noi i-am retras aceasta sustinere", a declarat seful Partidului Social-Democrat (PSD) Liviu Dragnea la finalul reuniunii partidului.
"Ministrii au demisionat, domnul Grindeanu nu mai are Guvern", a adaugat el citat de AFP: Grindeanu a anuntat imediat ca refuza sa isi depuna mandatul. ”Nu voi demisiona. Este vorba despre Guvernul Romaniei (...), avem toti o responsabilitate fata de acest lucru”, a spus el intr-o conferinta de presa. AFP scrie ca daca Grindeanu se cramponeaza de acesta functie, PSD pare condamnat sa depuna o motiune de cenzura impotriva propriului Guvern. Potrivit lui Gindeanu, aceasta criza are o singura explicatie, si anume dorinta sefului PSD ”de a concentra toata puterea in mainile sale”.
Dragnea, care i-a condus pe social-democrati catre o victorie zdrobitoare in alegerile legislative din 2016, a fost nevoit sa renunte la o candidatura la postul de premier din cauza unei condamnari la doi ani de inchisoare cu suspendare pentru frauda electorala. El este cel care l-a propus pe Grindeanu, in varsta de 43 de ani, in acest post.
Potrivit mai multor analisti citati de AFP, aceasta racire a avut loc recent intre Dragnea si fostul sau protejat si ar fi legata de reticentele acestuia fata de amendarea Codului Penal dorita de seful PSD: O tentativa de felxibilizare a legislatiei anticoruptie a condus, in iarna, la un val de proteste de o amploare fara precedent de la caderea regimului comunist, obligand PSD sa-si revizuiasca initiativa.
Deutsche Welle scrie ca oficiali PSD l-au acuzat pe Grindeanu, aflat la putere din ianuarie, ca nu respectat programul de guvernare al partidului. In pofida celei mai rapide cresteri economice in Uniunea Europeana in primul trimestru al acestui an (5,7%), Romania ramane a doua cea mai saraca tara din uniune si are nevoie urgenta de investitii in domeniile sanatatii si infrastructurii de transport, care probabil vor fi intarziate de aceasta criza, scrie DW.
Potrivit Politico, Grindeanu vrea sa sa ramana la putere pana cand presedintele garanteaza ca viitorul premier va fi din PSD. ”Sfidarea lui Grindeanu este departe de omul de acum cinci luni, considerat inlocuitorul lui Dragnea”, comenteaza publicatia. Peste jumatate din cele aproximativ 400 de masuri care ar fi trebuit sa fie adoptate pana la sfarsitul lui iunie, in sectoarele financiar, al sanatatii si educatiei nu au fost adoptate, a acuzat Dragnea. El a spus ca vrut sa incheie un acord cu premierul prin care sa se asigure ca masurile intarziate vor fi adoptate cat mai rapid, insa Grindeanu a refuzat sa ramana la o reuniune a Comitetului Executiv al partidului in acest sens.
Oficiali din PSD au amenintat ca Grindeanu va fi dat afara din partid daca nu renunta la functia de premier, scrie Anadolu. Alianta Liberalilor si Democratilor din coalitia guvernamentala nu mai sustine nici ea Guvernul, potrivit sefului ei Calin Popescu Tariceanu, adauga agentia proguvernamentala turca.
La intalnirea PSD, analiza activitatii Guvernului a fost prezentata de un fost ministru al Finantelor, judecat pentru luare de mita si ascunderea unor bani in cimitir, potrivit procurorilor, noteaza Al Jazeera.
Grindeanu a declarat ca partidul a fost nemultumit de faptul ca el nu a reusit sa imbunatateasca relatiile cu Rusia, scrie Bloomberg, care adauga ca Grindeanu s-a plans de faptul ca Darius Valcov a intocmit analiza activitatii Executivului, pe care a respins-o.
El i-a criticat pe liderii partidului din cauza luptelor interne impotriva Guvernului, noteaza agentia China Noua. Premierul a trecut la contraatac si i-a cerut lui Dragnea sa demisioneze de la conducerea partidului, daca analiza portrivit careia doar doua treimi din masurile prevazute in primele sase luni ale anului este corecta, deoarece el i-a ales pe ministri, adauga agentia oficiala chineza.
Refuzul premierului de a demisiona semnaleaza inceputul unei lupte in vederea preluarii controlului partidului, comenteaza DPA, care adauga ca Dragnea i-a amenintat cu expulzarea pe ”toti membrii PSD” care-i iau partea lui Grindeanu. Agentia germana citeaza observatori locali care apreciaza ca Dragnea este nemultumit de faptul ca Grindeanu - consderat initial marioneta sa - a inceput sa dea semne de independenta si sa-si consolideze popularitatea.
”Exista o disidenta impotriva lui Dragnea in randul unor membri de frunte ai PSD, care l-ar putea sustine pe rivalul sau”, scrie DPA.
Fostul sef al partidului si premier Victor Ponta l-a acuzat pe Dragnea, intr-o postare pe Facebook, ca a provocat o criza doar pentru a-l inlatura pe Grindeanu din calea sa, mai scrie DPA.
PSD a adoptat in unanimitate retragerea sprijinului Guvernului, intr-o sedinta de peste cinci ore, noteaza The Associated Press, care adauga ca zeci de persoane s-au adunat in fata Guvernului aentru a-l sustine pe Grindeanu.
Liderul PSD, care isi tina strans in frau partidul, a anuntat ca formatiunea este pregatita sa nominalizeze alt premier si un nou guvern, impreuna cu ALDE, scrie Reuters. Potrivit legislatiei romane, presedintele sustine un premier in urma unor consultari cu partidele politice, dupa care persoana nominalizata se prezinta sa obtina un vot de incredere in Parlament, in care PSD si ALDE detin o majoritate confortabila.
Sergiu Miscoiu, un profesor de stiinte politice la Universitatea Babes-Bolyai, a declarat pentru Reuters ca PSD nu are de castigat din aceasta decizie, ”partidul va fi afectat de o pierdere uriasa de imagine, atat cat a mai ramas din ea”. Marele avantaj al PSD era unitatea si capacitatea sa de mobilizare, decizii verticale si disciplina, niste ”mituri care au disparut”, apreciaza el, adaugand ca daca Grindeanu va demisiona ii va arunca mingea presedintelui Klaus Iohannis, care ar putea numi un tehnocrat.
Sursa: News.ro
Etichete: guvern, PSD, criza, sorin grindeanu, Liviu Dragnea, presa internationala,
Dată publicare:
15-06-2017 08:35