Sorin Grindeanu, reactii pe Facebook: Raman premier sa ma asigur ca PSD nu pierde guvernarea

×
Codul embed a fost copiat

Dupa ce a anuntat ferm ca nu intentioneaza sa demisioneze din functia de premier si a demontat toate reprosurile aduse guvernarii sale, Sorin Grindeanu si-a continuat joi programul la Palatul Victoria.

Premierul a avut intrevederi cu oficiali straini si chiar a fost felicitat de omologul sau din landul Saxonia pentru ca nu a cedat presiunilor.

La ora inceperii sedintei Comitetului Executiv National al PSD, premierul Sorin Grindeanu a transmis un nou mesaj pe Facebook.  "De peste 20 de ani sunt in PSD. Si va asigur de respectul meu pentru tot ce ati facut in acest partid. Va garantez ca nu ma agat in niciun fel de functia de Prim-ministru, pe care o ocup si datorita sustinerii pe care mi-ati acordat-o. Vreau sa ma asigur ca presedintele Romaniei va nominaliza un premier tot din partea PSD, iar atunci sunt gata sa imi prezint demisia. Exista riscul iminent ca PSD sa piarda guvernarea, iar in acest moment ii transferam practic presedintelui Iohannis toata puterea in Romania.

Nu putem accepta aceasta situatie! Va propun o larga consultare in partid, cu toti cei care muncesc si cred in mod real in PSD! Vreau sa cantariti bine ce decideti astazi. Avem o datorie fata de Romania. Partidul nostru a fost mereu un reper de stabilitate, pe noi nu ne definesc crizele interne. PSD trebuie sa ramana un pilon de competenta si responsabilitate. Va multumesc!"

Citește și
Prim-ministrul Sorin Grindeanu discută cu președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea
Liviu Dragnea vrea un nou Guvern. Surse: Premierul Sorin Grindeanu a refuzat sa plece, dar ministrii sai au demisiile scrise
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

Premierul Sorin Grindeanu a adresat, joi dimineata un prim mesaj pe Facebook, in care le spune membrilor PSDca nu trebuie sa le fie "frica sa fie de partea buna", multumindu-le lor, dar si romanilor care i-au trimis mesaje, pentru sustinerea aratata.

 "Le multumesc primarilor si membrilor PSD care m-au sustinut, dar si romanilor din afara politicii, care mi-au trimis mesaje pe Facebook. Forta Partidului Social Democrat a stat si sta in sutele de mii de membri care ne-au dus spre victorie. Tuturor membrilor acestui partid, le spun: sa nu va fie frica sa fiti de partea buna! Romania are nevoie de stabilitate si de responsabilitate in actul de guvernare!", a scris Grindeanu, pe Facebook.

Premierul Sorin Grindeanu a declarat, miercuri seara, ca nu isi da demisia si ca i s-a propus sefia mai multor institutii ale statului, doar ca sa isi dea demisia.

De asemenea, a precizat ca va ramane in PSD. Grindeanu a transmis multora din colegii CEx ca ii pare rau ca au trecut prin aceasta experienta neplacuta, cerandu-si scuze. El a inceput prin a le multumi romanilor pentru sprijin si primarilor si membrilor de partid care i-au transmis mesaje de sustinere.

Sorin Grindeanu, premierul Romaniei: "NU MI DAU DEMISIA. Am obligatia sa ma comport resposanbil fata de Romania si fata de partidul din care fac parte. E Guvernul Romaniei, nu al CEX-ului si toti trebuie sa ne simtim responsabili de acest lucru. Imi voi da demisia cand presedintele Iohannis, dupa consultari cu partidele, va numi un premier de la PSD. E normal fata de acele sute de mii de oameni de care spuneam mai devreme. Nu vreau ca alte scenarii sa poata sa intre in discutie. Imi voi da demisia in momentul in care presedintele Iohannis, dupa consultari, va pune un premier de la PSD", a anuntat premierul in conferinta de presa sustinuta la Palatul Victoria.

Premierul Sorin Grindeanu si-a inceput conferinta de presa multumindu-le tuturor romanilor care in ultimele zile i-au transmis mesaje de sustinere.

"In primul rand, le multumesc tuturor romanilor pentru sustinere, sunt impresionat de mesajele primite, le multumesc primarilor si membrilor PSD care m-au sustiunat si acelor romani care nu au legatura cu politica si care mi-au trimis mesaje pe Facebook. Sunt in acest partid de 21 de ani si colegii mei care ma cunosc foarte bine, din Timis, stiu ca le spuneam ca PSD nu e pe CF-ul nimanui, nici al lui Sorin Grindeanu, nici al lui Liviu Dragnea, nici al lui Nicolae Badalau. Forta aestui partid a stat si sta in sutele de mii de membri care au muncit si care ne-au dus spre victorie in toti acesti ani si vreau sa le mulsumesc lor pentru toata sustinerea pentru partidul din care fac parte", a afirmat Grindeanu.

El le-a transmis colegilor din PSD ca ii pare rau ca au trebuit sa treaca prin sedinta CEx, pe care a catalogat-o drept o "experienta neplacuta".

"Am vazut mai devreme nuante care nu au fost chiar asa si e bine sa spunem corect, transparent. In primul rand, le transmit multora din colegii din CEx ca imi pare rau ca au trecut prin aceasta experienta neplacuta, care nu este prima, au mai fost experiente in partid, cel putin in ultimul an. Tin neaparat sa imi cer scuze pentru faptul ca si datorita acestei situatii au ajuns sa traiasca asemenea experienta", a mai spus premierul.

El s-a intrebat de ce in toata aceasta perioada, inclusiv in acesta seara, i s-au propus mai multe functii in diverse institutii ale statului, inclusiv in guvern.

"L-am auzit pe domnul Liviu Dragnea ca nu era sigur ca CEx se va termina cu ]ncercarea de a ma demite. (...) De ce in toata aceasta perioada, inclusiv in acesta seara, mi s-a propus sefia mai multor institutii doar ca sa imi dau demisia sau chiar sa fac parte din viitoul guvern, ca ministru? De asemenea, l-am vazut pe domnul Dragnea ca nu ar fi vrut sa plec, dar ar fi vrut sa ma convinga sa accept alte functii", a adaugat Grindeanu.

Grindeanu a aratat ca ministrii PSD, chiar si demisionari, raman in functie si sunt responsabili de actele si indatoririle lor nu pana in momentul in care vrea Liviu Dragnea, ci pana in momentul in care presedintele Iohannis ia act de demisie.

Astfel, premierul Grindeanu are un spatiu de manevra in ceea ce priveste ministrii. 

Ministrii, fie ei si demisionari, sunt inca in functie si trebuie sa vina la Guvern.

In al doilea rand, prezenta lor in Guvern timp de cateva zile inseamna ca vor avea discutii cu premierul, care, mai mult ca sigur, va incerca sa-i determine sa ramana in functii pe cei cu care a lucrat bine (Viorel Stefan, Mihai Tudose, poate Ionut Vulpescu si altii).

Doi ministri nu au demisionat: Tudorel Toader si Augustin Jianu. Daca premierul mai determina cativa ministri sa ramana pe posturi, sarcina lui de a intregi ulterior echipa va fi mai simpla.

In al treilea rand, va putea scapa rapid, prin "prioritizarea" trimiterii demisiilor catre Cotroceni, de ministrii loiali lui Dragnea, potrivit HotNews.

Orele care s-au scurs miercuri inainte de aceste declaratii au fost extrem de tensionate.

Liviu Dragnea, premierul Sorin Grindeanu si ministrii s-au reunit in cadrul sedintei Comitetului National al PSD pentru a analiza modul in care a fost pus in practica programul de guvernare in cele sase luni de la instalarea cabinetului Grindeanu.

Inainte de intalnire, seful PSD a spus ca sedinta nu este "pentru cineva sau impotriva cuiva".

Pe de alta parte, Sorin Grindeanu declara inca de la pranz ca nu are de gand sa-si dea demisia.

Liviu Dragnea: "Va fi o analiza a cifrelor, pe care trebuie sa o facem si o facem nu impotriva cuiva sau pentru cineva."

Liviu Dragnea nu a venit impreuna cu premierul la sedinta PSD, asa cum a procedat pana acum. S-a intalnit inainte de sedinta comitetului executiv al PSD cu aproape toti ministrii din guvernul Grindeanu. Surse politice sustin ca pana la sosirea presedintelui PSD, in sala de sedinte aproape toti ministrii isi semnasera deja demisiile

In jurul pranzului, premierul Sorin Grindeanu declara ca nu intentioneaza sa-si dea demisia si ca se asteapta la o "executie publica".

Apoi, in cadrul sedintei oficiale, au fost citite doua rapoarte: unul al partidului, celalalt al premierului. Ambele analizeaza modul in care a fost pus in practica programul de guvernare in cele 6 luni de la instalarea cabinetului Grindeanu.

La capitolul Politici macroeconomice, fiscalitate si buget sunt 17 masuri indeplinite, 4 realizate partial si 40 neindeplinite.

Printre altele, Guvernul a dus la capat legea salarizarii, a eliminiat plata contributiilor de sanatate pentru pensionari si a marit salariile. Dar, potrivit raportului facut de partid, NU a realizat codul economic, TVA la 18 la suta, informatizarea institutiilor care percep taxe, credite fara dobanda pentru tineri, impozitul 0 pentru veniturile mici sau introducerea impozitului global pe gospodarie.

Liviu Dragnea: "Guvernam pentru oameni, transparent. Intarzierile de astazi trebuie sa fie stiute de toata lumea."

La capitolul Economie, guvernul ar sta prost. Nici una din cele 20 de masuri ce trebuiau luate nu ar fi fost indeplinite. Prima pe lista la nereusite este trecerea Elcen la primaria Capitalei.

Primarul general al Capitalei: "Eu am cerut schimbarea modului de lucru. Nu zic sa se schimbe guvernul."

La capitolul Fonduri europene, o masura este indeplinita si anume cea referitoare la scurtarea timpilor de evaluare a proiectelor si semnarea rapida a contracterlor de finantare. La alte 7 nu s-ar fi facut nimic.

La turism, premierul e de parere ca doar infiintarea ministerului este o reusita, restul nu.

In schimb, Ministerul Muncii sta mai bine. 9 masuri sunt indeplinite, aici fiind nominalizate cresterile de pensii sau transportul gratuit pentru studenti cu trenul. 23 sunt realizate partial. Sefa de la munca, Lia Olguta Vasilescu are pe lista doar 4 nereusite.

Ministerul Educatiei sta prost cu 19 proiecte neresuite din 27. Dar ministrul Pavel Nastase are alta parere.

Pavel Nastase, ministrul Educatiei: "Eu cred ca am indeplinit actiunile."

Iar Ministrului Sanatatii i s-a reprosat ca nu a construit 8 spitale regionale in cele sase luni de guvernare si ca nu a adoptat legea sanatatii.

La Transporturi, nicio masura nu este indeplinita din cele 11 de pe lista. Iar la Aparare, ministrului i s-a reprosat ca nu a cumparat tehnica de lupta moderna, in cadrul programului de inzestrare care are ca termen de finalizare 2020.

Ministerul de externe nu sta nici el mai bine. I s-a reprosat ca nu a devenit operational comandamentul multinational de nivel divizie sud- est, cel pe care NATO il gestioneaza.

De altfel, si celelalte ministere au, in evaluarea lui Dragnea, mai multe insuccese decat reusite.

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Premierul Grindeanu nu isi da demisia, desi PSD nu-l mai sustine. "Raman pana cand presedintele va desemna alt candidat"

Miercuri dupa ora 23:00, Sorin Grindeanu a facut primele declaratii dupa ce a pierdut sustinerea coalitiei de guvernamant, anuntand ca nu va demisiona. 

Liviu Dragnea vrea un nou Guvern. Surse: Premierul Sorin Grindeanu a refuzat sa plece, dar ministrii sai au demisiile scrise
Liviu Dragnea vrea un nou Guvern. Surse: Premierul Sorin Grindeanu a refuzat sa plece, dar ministrii sai au demisiile scrise

Liviu Dragnea vrea un nou guvern PSD-ALDE, eventual si UDMR, si i-a cerut demisia premierului Sorin Grindeanu.

Recomandări
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Supraconsumul și poluarea cu microplastice ne omoară cu zile. “Consumăm toți echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”
Supraconsumul și poluarea cu microplastice ne omoară cu zile. “Consumăm toți echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”

Supraconsumul și poluarea cu microplastice au ajuns la niveluri atât de mari încât “fiecare dintre noi consumăm echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”.