Presa internationala despre referendum: "Clasa politica romaneasca va iesi mai patata ca niciodata"
Romania se pregateste pentru un referendum crucial, coalitia la putere indemnandu-i pe romani sa se prezinte la urne, iar presedintele suspendat si PDL cerandu-le sa boicoteze destituirea lui Traian Basescu, scrie presa internationala vineri si sambata.
In urma criticilor UE cu privire la atingerile aduse statului de drept, romanii vor decide duminica daca aproba sau nu destituirea presedintelui aflat la putere de opt ani, Traian Basescu, ai carui simpatizanti au indemnat la boicotarea referendumului, scrie AFP intr-un material de prezentare intitulat "Romania se pregateste sa voteze destituirea presedintelui".
Aproximativ 18 milioane de cetateni sunt chemati sa voteze atat in Romania, cat si in strainatate, mai ales in Spania si Italia, unde traiesc sute de mii de emigranti romani. Participarea este cruciala, avand in vedere ca aceasta consultare va fi validata doar cu 50 la suta plus unul din numarul alegatorilor inscrisi pe liste, conform unei decizii a Curtii Constitutionale, continua agentia franceza. Este un prag dificil de atins, potrivit analistilor politici, intr-o tara in care absenteismul bate recorduri, pe fondul deziluziei fata de o clasa politica acuzata de neglijarea bunului public si clientelism.
Sectii de votare suplimentare vor fi deschise pe litoralul Marii Negre, romanii aflati in concedii putand merge sa voteze in locuri neasteptate, cum ar fi restaurantele Pelican, Aurora sau la Aqua Magic, opozitia denuntand riscuri de frauda, noteaza agentia franceza. USL (centru-stanga, la putere) este puternic mobilizata pentru a convinge noua milioane de romani sa vina sa voteze impotriva rivalului sau, Traian Basescu fiind foarte nepopular, potrivit sondajelor doi din trei romani vrand sa-l vada plecat de la Cotroceni.
Basescu si PDL (centru-dreapta, in opozitie) au indemnat la boicotarea referendumului, pentru a nu "legitima o lovitura de stat", o tactica denuntata de USL ca "antidemocratica". Iesirea din criza politica care zguduie Romania ramane nesigura, apreciaza agentia, subliniind ca o coabitare Basescu-USL, mai ales dupa conflictul din iulie privind destituirea, "promite sa fie cel putin electrica".
Cotidianul francez LE FIGARO scrie vineri, intr-un comentariu-analiza intitulat "Romania, o noua oaie neagra a UE" semnat de Arielle Thedrel, ca Bucurestiul da de furca Bruxelles-ului, care nu poate face altceva decat sa constate "dificultatea anumitor tari foste comuniste de a se andoca la valorile sale fundamentale". Desi Ungaria lui Viktor Orban este de dreapta, in timp ce Romania lui Victor Ponta se declara de stanga, ambele evidentiaza "fragilitatea constructiei europene".
Potrivit cotidianului, Ponta reprezinta totusi noua generatie a PSD, care, la fel ca PDL-ul lui Traian Basescu, a rezultat din FSN, mostenitorul PCR. Dupa ce a dominat scena politica in primii 15 ani ai tranzitiei postcomuniste, PSD revendica o identitate social-democrata, desi elitele sale sunt alcatuite din oligarhi si baroni locali, comenteaza publicatia, citandu-l pe Teodor Baconschi care ii acuza de "controlul economiei nationale", cultivarea clientelismului prin "metode mafiote" si continuarea "perceperii UE ca pe ceva exotic".
Romania nu era pregatita sa adere la UE in 2007, continua ziarul citandu-i pe Bancoschi si Alexander Gussi, care afirma ca daca nu ar fi aderat "ar fi basculat deja in tabara statelor postsovietice". "Indiferent de epilogul acestei crize, pagubele sunt profunde", conchide publicatia franceza, subliniind ca "UE iese mai slabita in urma ei, iar clasa politica romaneasca mai patata ca niciodata".
Romanii il percep pe Traian Basescu ca pe omul politic care trebuie sa fie doborat, principalul responsabil al crizei economice si sociale prin care trece tara, scrie LIBERATION, intr-un comentariu intitulat "Romani pe calea destituirii", semnat de Luca Niculescu. Popularitatea lui Basescu s-a prabusit dupa ce, in 2010, acesta a anuntat reducerea cu 25% a salariilor in sectorul public si o crestere a TVA cu 5%, iar la sfarsitul lui aprilie 2012 a fost nevoit sa il numeasca pe Ponta, principalul sau oponent, in functia de premier, explica publicatia mecanismul care a declansat criza.
"Presedintele (Basescu) este conflictual si ataca, uneori, fara motive valabile", continua publicatia franceza citand cazul fostului Rege Mihai sau al medicului Raed Arafat, Romania fiind divizata, in prezent, intre cei care considera ca presedintele trebuie sa plece si cei care il considera "o reduta a democratiei". Publicatia noteaza ca, intr-o tara minata de coruptie, justitia a inregistrat progrese de necontestat in ultimii ani de mandat ai presedintelui, desi, intr-o tara saraca, romanii nu sunt interesati de concepte ca stat de drept sau reforma justitiei, ci de supravietuire, potrivit unor analisti romani.
"Dezbaterea publica nu este dominata de argumente ci invective", mai noteaza ziarul francez, citand analisti occidentali in opinia carora "in Romania nu exista dezbateri ideologice, stanga sau dreapta fiind de fapt doua fatete ale aceleiasi monede", in timp ce societatea civila este slaba, iar presa este - la fel ca societatea - divizata intre "pro" si "contra" Basescu. "in aceasta atmosfera tensionata, referendumul de maine (duminica) risca sa accenteueze conflictele in loc sa le calmeze", conchide cotidianul, subliniind ca "democratia romaneasca ramane inca fragila".
"Referendumul si rezultatul sau reprezinta un motiv de ingrijorare pentru multe capitale, in care Basescu este perceput ca un presedinte indraznet in lupta impotriva coruptiei, atacat de unele interese economice si politice care incearca sa submineze agenda «sa» reformista prooccidentala si sa privatizeze sistemul judiciar", scrie vineri fostul premier liberal Calin Popescu Tariceanu, intr-un material semnat publicatia electronica EUROPEAN VOICE, intitulat "O criza marca Basescu".
"Povestea adevarata este alta", continua Tariceanu, acuzandu-l pe Basescu ca in timpul presedintiei sale "neindemanatice" a creat o "instabilitate prelungita intr-un sistem politic complex care necesita o abordare delicata", insistand asupra personalitatii "polarizante" a acestuia si "refuzului (sau) de a acepta o coabitare democratica cu o majoritate". Fostul premier al lui Basescu respinge totodata acuzatiile presedintelui cu privire la o lovitura de stat, dar si opiniile potrivit caroa Romania se indreapta in aceeasi directie cu Ungaria.
In opinia sa, Basescu este un "lider esuat", "incapabil sa coopereze cu institutiile statului pentru ca Romania sa poata functiona din punct de vedere politic". "Pe cat de mult ii place sa se prezinte drept «capitanul» Romaniei (...), tara nu este o nava comerciala si nu poate fi condusa astfel", apreciaza Tariceanu. "Angela Merkel, liderii UE si NATO au dreptate sa se uite cu atentie la ceea ce se intampla in Romania, dar observatorii straini trebuie sa fie atenti sa nu judece de la distanta", subliniaza el.
Premierul Victor Ponta si presedintele Traian Basescu au fost implicati intr-o campanie dura pentru referendum, apreciaza postul EURONEWS, adaugand ca, potrivit sondajelor, 65% dintre romani doresc destituirea presedintelui, in contextul in care acesta ii prezinta pe membrii Parlamentului Romaniei ca pe o "haita de hiene". Dezamagirea, apatia, perioada de concedii si faptul ca o mare parte a diasoprei care nu poate vota arata ca nu exista garantii cu privire la atingerea unei prezente de peste 50%, necesara pentru validarea referendumului, mai noteaza postul paneuropean.
Principala batalie a acestui referendum o reprezinta prezenta la urne, Ponta sperand la un nivel ridicat, iar Basescu la apatie, apreciaza site-ul EUROPEONLINE vineri, citand corespondentul DPA la Bucuresti. Astfel presedintele suspendat a indemnat la boicot, in timp ce autoritatile au "extins regulile votarii la limita, pentru a atrage cat mai multi cetateni" sa participe la referendum, noteaza site-ul.
Daca Basescu va ramane in functie dupa referendum, ar putea urma o coabitare "ciudata si controversata" cu Ponta, a carui alianta este favorita in alegerile parlamentare din noiembrie, in contextul in care mandatul presedintelui suspendat se incheie in 2014, scrie WALL STREET JOURNAL intr-un material intitulat "Un referendum cu valoare de test in Romania", semnat de Gordon Fairclough.
"Fara indoiala, tensiunile ar putea sa continue", a apreciat Otilia Simkova, un analist din cadrul grupului de consultanta pentru risc politic Eurasia Group, cu sediul la Londra. "Un impas pe scena politica ar putea sa continue si ar putea conduce la o alta criza politica, la un anumit punct", a mai declarat ea pentru publicatie.
Politica romaneasca s-a aflat in criza de la inceputul anului, nemultumirea publica fata de cresterea taxelor, reducerile bugetare, presupuse acte de coruptie si nepotism au condus la demisia unui premier de centru-dreapta si plecarea altuia in urma unei motiuni de cenzura in Parlament. Declinul economic si termenii stricti ai unui imprumut UE si FMI care a salvat tara aflata la un pas de intrarea in insolventa, in 2009, au afectat puternic Romania, cel de al doilea cel mai sarac membru al Uniunii Europene, dupa Bulgaria, noteaza WSJ.
Rezultatele de la Referendum 2012 le vei putea afla pe www.stirileprotv.ro
Sursa: Mediafax
Etichete: traian basescu, referendum, presa internationala,
Dată publicare:
28-07-2012 16:25