Presa din SUA: FBI supravegheaza serverele Google si Facebook. "Iti vad ideile pe masura ce tastezi"

servere internet

Agentia Nationala americana pentru Securitate (NSA) si FBI au acces la serverele a noua giganti americani in domeniul Internetului, intre care Microsoft, Yahoo!, Google si Facebook, pentru a supraveghea activitati in strainatate.

Dezvaluirile au fost facute de publicatiile Washington Post si The Guardian joi, relateaza AFP.

Update 08:30:

Gigantii americani in domeniul Internetului neaga ca au permis spionilor accesul la servere


Apple si alti giganti americani in domeniul Internetului au negat joi ca au permis serviciilor de informatii sa acceada la serverele lor, cu scopul de a colecta date despre utilizatori, in cadrul unui program de supraveghere aprobat de administratia lui Barack Obama, relateaza AFP.

Citește și
virus facebook
Virusul care te lasa fara niciun ban in cont revine in forta pe Facebook. Cum va puteti proteja

Reactiile lor au loc dupa ce Washington Post a dezvaluit ca FBI si Agentia Nationala americana pentru Securitate (NSA) utilizeaza porti de intrare ascunse in programe produse de principalele companii informatice americane, cu scopul de supraveghea navigatori pe Internet, in cadrul unui program secret numit PRISM.

"Nu am auzit niciodata vorbindu-se despre PRISM", a declarat Steve Dowling, un purtator de cuvant al Apple.
"Nu furnizam niciun acces direct la serverele noastre unor agentii guvernamentale, iar orice agentie de acest tip care cauta date despre un client este necesar sa obtina un mandat judiciar", a adaugat el.

NSA si FBI au acces la serverele a noua giganti americani in domeniul Internetului, intre care Microsoft, Yahoo!, Google si Facebook, cu scopul de a supraveghea activitati in strainatate, au dezvaluit Washington Post si The Guardian joi.

Cotidianul american Washington Post a fost contactat de un fost angajat in domeniul informatiilor care a furnizat documente, inclusiv o prezentare PowerPoint ce descrie parteneriatul dintre agentia de spionaj NSA si societati in domeniul Internetului.

Contactata de AFP, reteaua de socializarea Facebook a dezmintit, de asemenea, aceste acuzatii, joi. "Nu furnizam vreunei organizatii guvernamentale un acces direct al serverele Facebook", a declarat Joe Sullivan, insarcinat cu securitatea grupului.

Atunci cand autoritatile cer informatii "analizam indeaproape conformitatea cu dreptul a unor asemenea solicitari si furnizam informatii doar in cadrul prevazut de lege", afirma el.

Google a raspuns, intr-un comunicat pentru cele doua ziare, ca nu exista vreo "poarta de intrare ascunsa" catre serverele sale pentru serviciile federale.

Gigantul cu sediul la Seattle, Microsoft a declarat, la randul sau, ca in cazul in care Guvernul efectueaza un asemenea program "voluntar pentru culegere de date despre utilizatori, noi nu participam la el".

Vizat de asemenea, grupul cu sediul in Silicon Valley Yahoo! a negat ca ofera Guvernului un acces direct la utilizatorii sai.

ora 07:30

Cotidianul american Washington Post a fost contactat de un fost angajat in domeniul informatiilor, care a furnizat documente, inclusiv o prezentare PowerPoint ce descrie parteneriatul dintre agentia de spionaj NSA si societati in domeniul Internetului.

Programul secret, numit "PRISM", functioneaza incepand din 2007 si permite NSA sa se conecteze la serverele firmelor, printr-un portal, cu scopul de a consulta informatii despre utilizatori despre care exista elemente ce permit sa se creada "in mod rezonabil" ca se afla in strainatate, totul fara vreo ordonanta din partea justitiei.

Legea americana ii protejeaza pe cetateni de o supraveghere fara ordonanta, insa persoanele din afara teritoriului american nu beneficiaza de aceasta protectie si pot sa fie spionate in mod legal.

Potrivit ziarului,"analisti care utilizeaza sistemul pe un portal de Internet la Fort Meade (o baza militara in apropiere de Washington) este necesara sa introduca «selectori» sau cuvinte de cautare, astfel incat probabilitatea ca tinta sa fie straina sa depaseasca 51%".

Skype, AOL, YouTube, Apple si PalTalk participa de asemenea la sistem, iar platforma de gazduire de fisiere Dropbox urmeaza sa se alature in curand.

Potrivit The Guardian, NSA poate sa consulte "e-mailuri, convorbiri video si audio, inregistrari video, fotografii, conversatii pe Skype, transfer de fisiere, detalii de pe retele de socializare si altele".

Comunicarile pe Skype pot fi spionate in direct.
Este vorba despre "unul dintre cele mai importante accesuri (...) NSA", se arata in documentul PowerPoint, potrivit The Guardian. Peste 77.000 de rapoarte de informatii au citat PRISM.

Google a declarat intr-un comunicat pentru cele doua ziare ca este "foarte atent fata de securitatea datelor utilizatorilor" sai. "Divulgam date statului federal doar in acord cu legea si examinam aceste cereri cu atentie", afirma gigantul.

Unele "persoane afirma ca am creat o «poarta de intrare ascunsa» pentru stat in sistemele noastre, insa Google nu are vreo «poarta de intrare ascunsa» pentru ca statul sa acceada la date private ale utilizatorilor", continua el.

Acest spionaj a fost permis de o lege adoptata in timpul lui George W. Bush, prelungita si promulgata de catre Barack Obama in decembrie 2012, in pofida ingrijorarii congresemnilor fata de acest adevarat "cec in alb" acordat NSA.

"O experienta directa a acestor sisteme si un sentiment de oroare fata de posibilitatile pe care leofera au determinat un ofiter din domeniulinformatiilor sa furnizeze prezentarea PoerPoint despre PRISM si alte documente Washigton Post, cu scopul de a dezvalui ceea ce el apreciaza ca este o intruziune socanta in viata privata", scrie Washington Post.
"Ei pot sa iti vada ideile formandu-se pe masura ce le tastezi", a marturisit acest ofiter pentru ziar.

Aceste dezvaluiri apar dupa cele ale cotidianului britanic despre alt program NSA, prin care agentia de spionaj culege toate "inregistrarile telefonice" ale abonatilor operatorului Verizon.

 

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
The Guardian: Primele dovezi ale interceptarilor telefonice strict secrete facute de NSA in SUA
The Guardian: Primele dovezi ale interceptarilor telefonice strict secrete facute de NSA in SUA

NSA colecteaza in prezent inregistrari telefonice a milioane de americani, clienti Verizon, una dintre cele mai importante companii de telecomunicatii americane, in baza unui ordin "strict secret" emis in aprilie de FISA, un tribunal secret.

Virusul care te lasa fara niciun ban in cont revine in forta pe Facebook. Cum va puteti proteja
Virusul care te lasa fara niciun ban in cont revine in forta pe Facebook. Cum va puteti proteja

Un virus informatic, vechi de 6 ani, care goleste conturile bancare, face ravagii pe Facebook, profitand de lipsa de reactie a reprezentantilor retelei de socializare, scrie New York Times.

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.