Virusul care te lasa fara niciun ban in cont revine in forta pe Facebook. Cum va puteti proteja

04-06-2013 16:46


Un virus informatic, vechi de 6 ani, care goleste conturile bancare, face ravagii pe Facebook, profitand de lipsa de reactie a reprezentantilor retelei de socializare, scrie New York Times.

Eric Feinberg, fondatorul organizatiei FAKE (Fans Against Kounterfeit Enerprise - Fani Impotriva Activitatilor de Contrafacere), sustine ca problema a fost semnalata celor de la Facebook, insa acestia nu iau suficient de in serios.

"Facebook nu asculta. Avem nevoie ca acest virus sa fie supravegheat", a declarat Feinberg pentru NYTimes, citat de Business Insider.

Denumit "Zeus", virusul este de tip troian si a infectat deja milioane de calculatoare. Ramane "adormit" in calculatorul infectat, pana cand utilizatorul isi acceseaza contul bancar. Odata introduse datele de acces, programul "fura" parola si goleste contul.

Zeus este insa mai sofisticat de atat - uneori, poate inlocui site-ul bancii cu propria pagina de internet, pentru a obtine mai multe date personale, pentru a le comercializa apoi pe piata neagra.

Descoperit prima oara in 2007, virusul nu da semne de disparitie, ci doar ca devine din ce in ce mai activ. In spatele lui s-ar afla o organizatie criminala din Rusia, implicata in infractiuni informatice, de la furturi de identitate si pana la pornografie infantila.

Cum va protejati de virusul Zeus

Cum va protejati de Zeus, troianul care vă fură banii

Unul dintre cei mai prolifici viruși de pe Internet, troianul Zeus, și-a intensificat activitatea în prima jumătate a anului. Împreună cu variantele sale, Citadel și SpyEye, virusul atacă sistemele utilizatorilor, se atașează de browser și fură datele de autentificare în site-urile de e-banking, monitorizează apăsările de taste și modifică tranzacțiile pe care le faceți pentru a deturna suma pe care doriți să o plătiți către conturi din străinătate.
Spre deosebire de alți viruși care au un singur proprietar, Zeus e operat de o multitudine de grupări criminale din întreaga lume. Fiecare dintre grupări își operează propriile modificări, își stabilesc victimele și băncile pe care să le atace. Acest lucru face detecția și eliminarea infecțiilor aproape imposibilă prin metode convenționale. Iată care sunt pașii de urmat pentru a evita infecția și, implicit, pierderea banilor din cont:

1. Instalați un antivirus cu protecție antispam. Majoritatea infecțiilor cu Zeus pornesc de la atașamente infectate care impersonează copii după facturi, chitanțe, bilete de avion. Un filtru antispam va cerne aceste mesaje din inbox și va elimina tentația de a deschide atașamentele potential infectate.
2. Nu dați click pe linkurile din mesaje de la necunoscuți. Același lucru e valabil și pentru linkurile pe care le primiți pe rețele sociale. Verificați legitimitatea acestor linkuri inainte de a le accesa, deoarece ele pot fi manipulate să vă redirecteze către un exploit pack care vă va instala o copie de Zeus în fundal. Alternativ, dacă lucrați cu linkuri, luați în calcul instalalrea unei soluții de securitate capabilă să verifice reputația site-ului pe care urmează să-l vizitați și să blocheze paginile periculoase.
3. Actualizați JAVA la ultima versiune sau dezactivați pluginul de Java din browserul pe care îl folossiți pentru navigare. Una dintre cele mai răspândite metode prin care Zeus infectează sistemele e prin exploatarea unor vulnerabilități în Java sau Adobe Reader.
4. Pentru a păcăli autentificarea prin aplicații mobile, Zeus va încerca să să vă infecteze telefonul mobil. Pentru aceasta, Zeus va injecta un camp în formularul de autentificare al băncii în care vi se solicit să introduceți numărul de telefon și sistemul de operare al acestuia (Android, Symbian, Windows sau BlackBerry). Nu oferiți niciodată numărul de telefon dacă vă este cerut în timpul procesului de autentificare, ci contactați imediat banca, deoarece securitatea contului dumneavoastră poate fi compromisă.

Dacă suspectați că sunteți infectat cu Zeus, instalați de urgență un antivirus, actualizați-l și scanați sistemul în întregime. De asemenea, contactați banca de urgență pentru a bloca eventualele transferuri frauduloase.