Preot ovaționat la înmormântarea jurnalistei ucise în Irlanda. Mesajul lui

24-04-2019 21:24


Inmormântarea jurnalistei ucise în Irlanda

Premierul britanic Theresa May, omologul său irlandez Leo Varadkar și numeroși politicieni au participat la funeraliile jurnalistei Lyra McKee, împuşcată mortal săptămâna trecută.

Părintele Martin Magill, preotul catolic care a vorbit la slujba din catedrala St Anne din Belfast, a fost ovaționat în momentul în care a întrebat retoric: "De ce a fost nevoie de moartea unei tinere de 29 de ani pentru ca politicenii să se reunească".

El le-a cerut oamenilor să facă din moartea lui McKee "o poartă spre un nou început" în procesul de pace fragil din Irlanda de Nord, scrie BBC.

"Totuşi, am rămas cu o întrebare: De ce, în numele Domnului, a trebuit să moară o femeie de 29 de ani cu toată viaţa înaintea ei pentru a ajunge în acest punct?", a spus el, fiind aplaudat în picioare.

La funeralii au mai participat şi liderii principalelor partide politice din Irlanda de Nord şi preşedintele irlandez Michael D Higgins.

Serviciul de poliţie din Irlanda de Nord a anunţat marţi că o femeie de 57 de ani a fost arestată în baza legii antiterorism în legătură cu împuşcarea mortală a Lyrei McKee.

Poliţia reţinuse anterior doi adolescenţi, dar amândoi au fost eliberaţi duminică fără a fi puşi sub acuzare.

Noua IRA, un grup scindat din fosta Armată Republicană Irlandeză, şi-a recunoscut responsabilitatea pentru uciderea lui McKee într-o scrisoare trimisă luni media locale.

 

Omagiul adus de familie

Înainte de înmormântare, familia jurnalistei Lyra McKee a adus un omagiu unui "suflet blând, nevinovat, care nu ar fi dorit răul nimănui".

"Era o femeie inteligentă şi hotărâtă care credea cu pasiune în incluziune, dreptate şi adevăr. Oamenilor trebuie să ducă mai departe mesajul ei de pozitivism şi de speranţă. Mulţi oameni din Irlanda de Nord sunt pe bună dreptate mâniaţi după moartea ei. Răspunsul Lyrei ar fi fost simplu: singurul mod de a depăşi ura şi intoleranţa este cu dragoste, înţelegere şi bunătate", a se arată într-un mesaj al familiei, informează Agerpres.

Ministrul britanic pentru Irlanda de Nord, Karen Bradley, le-a spus marţi parlamentarilor că politicienii locali "trebuie să preia iniţiativa (...) inclusiv în domeniul vital al combaterii tuturor formelor de activitate paramilitară".

Tulburările din oraş au avut loc chiar înainte de weekendul de Paşti, când republicanii, care doresc reunificarea Irlandei de Nord cu Republica Irlanda, marchează în mod tradiţional aniversarea Rebeliunii de Paşti din 1916 împotriva guvernării britanice.

 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Sursa: BBC

VIDEO PROTVPLUS.RO