Premierul italian, furios la finalul summitului din Bratislava: "Angela nu ma poate trata asa. Germania nu respecta regulile"
Liderii europeni si-au acordat un termen de sase luni pentru a elabora "viziunea unei Europe atragatoare", dupa cum se spune in declaratia finala a summitului de la Bratislava, primului desfasurat in absenta Marii Britanii.
Liderii europeni prezenti la Bratislava s-au pus de acord asupra unei "foi de parcurs", cu mai multe teme pentru relansarea proiectului european. Iar rezultatele vor fi discutate la summit-ul din martie, cand se vor aniversa 60 de ani de la incheierea Tratatului de Roma. Incercand sa se arate uniti dupa Brexit, liderii UE au inceput cu stangul primul summit fara Marea Britanie. De la intalnire, Italia a plecat nemultumita iar premierul Matteo Renzi a criticat-o dur pe Angela Mekel.
Francois Hollande, presedintele Frantei: "Ce ar trebui sa ne amintim de la Bratislava? Europa trebuie si poate sa meraga inainte atat timp cat isi stabileste clar prioritatile, si atat timp cat aceste prioritati corespund asteptarilor cetatenilor - securitate, protectie, prosperitate si, desigur, viitorul celor tineri".
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Angela Merkel, cancelarul Germaniei: "Spiritul Bratislavei a fost unul de cooperare; suntem cu totii convinsi ca fara unificare europeana nu vom reusi sa ne atingem obiectivele".
In privinta crizei provocate de valul de migranti, doar nazuinte.
Donald Tusk, presedintele Consiliului European: "Sa nu mai permitem niciodata sosirea necontrolata a valurilor de refugiati, asa cum s-a intamplat anul trecut, si sa ne asiguram ca Europa va prelua din nou controlul complet al granitelor sale exterioare, in conformitate cu principiile Schenghen."
Premierul Bulgariei a plecat de la Bratislava cu promisiunea ferma in privinta unui ajutor financiar pentru tara sa - aproximativ 160 de milioane de euro - care vor fi folositi pentru protectia granitelor europene.
Boiko Borisov, premierul Bulgariei: "Nu sunt bani numai pentru granita bulgaro-turca. Vor fi cheltuiti si pentru protectia granitelor Bulgariei cu Serbia, Romania, Macedonia precum si frontiera de la Marea Neagra".
Nesemnificativ - spune premierul maghiar Viktor Orban, care e convins ca doar referendumul din Ungaria, privind cotele obligatorii de refugiati impuse de Uniune Europeana, poate schimba politica Bruxeelles-ului.
Viktor Orban: premierul Ungariei: "Daca vreti o evaluare a reuniunii, daca a fost in masura sa schimbe caracterul rau, fals, al politicii Bruxelles-ului fata de refugiati, ei bine raspunsul e nu. Nu am reusit sa schimbam nimic. In acelasi timp sunt sigur ca Ungaria isi poate atinge obiectivul sau. Referendumul din Ungaria este singurul cale prin care putem sa schimbam falsa politica migratorie a Bruxelles-ului."
Matteo Renzi, furios pe Merkel: "Angela nu ma poate trata asa"
Imaginea "noii unitati europene" a fost stricata insa de premierul Italiei care s-a declarat nemultumit de concluziile summitului UE de la Bratislava, iar din acest motiv nu a participat la conferinta comuna de dupa reuniune cu Angela Merkel si Francois Hollande.
"Nu sunt satisfacut de concluziile intalnirii legate de economie si migratie" a declarat Renzi. Intrebat de ce nu a participat la conferinta de presa comuna sustinuta de Merkel si Hollande, premierul italian a raspuns scurt: "Nu pot sa tin conferinte de presa cu cei doi atata vreme cat nu le impartasesc pozitiile."
Nu a fost clar daca Renzi a fost invitat sau nu la conferinta relateaza Reuters, in timp ce Le Monde sublineaza ca "premierul italian a stricat atmosfera la final de summit."
La Repubblica comenteaza si ea pe seama incidentului sustinand ca e "razboi" intre Merkel si Hollande pe de o parte si premierul italian pe de alta parte.
Intrebat la plecare de presedintele Frantei ce s-a intamplat, Renzi a replicat: "Francois, crezi ca puteam sa aprob un document inexistent?", a dezvaluit publicatia italiana.
Jurnalistii italieni vad conferinta de presa a lui Hollande si Merkel, fara Renzi, ca pe o "umilire publica" a premierului Italian. "M-au chemat cand lucrurile erau deja decise. Este inacceptabil asta" a insistat Renzi.
In declaratia sa de presa, Renzi a criticat din nou compactul fiscal european si acordul cu Turcia, doua puncte sacre pentru Merkel, mai noteaza ziarul italian.
In timpul summitului informal Renzi si Hollande ar fi avut o discutie aprinsa la finalul caruia premierul italian ar fi explodat catre delatia sa: "Angela nu ma poate trata asa, cum face cu alti lideri europeni care nu au ridicat un deget pe probleme economice sau de migratie. Altii stiu doar sa asculte" ar fi spus Matteo Renzi, citat de La Repubblica. "Germania nu respecta regulile in materie de surplus comercial. Fara politici economice si de migratie, Europa risca mult" a mai declarat Renzi.
Liderii europeni vor actiona pentru a oferi cetatenilor "viziunea unei UE atragatoare"
Lideri europeni reuniti vineri la Bratislava si-au acordat un termen de sase luni pentru a elabora "viziunea unei UE atragatoare", potrivit declaratiei finale data publicitatii la finalul acestui summit informal desfasurat in absenta Marii Britanii, transmit agentiile internationale de presa.
"Cu toate ca o tara a decis sa plece, UE ramane esentiala pentru ceilalti. Suntem hotarati sa facem un succes al UE cu 27 de state membre", au afirmat liderii prezenti in capitala Slovaciei, semnatari ai Declaratiei de la Bratislava.
"UE nu este perfecta, dar este cel mai bun instrument pe care il avem pentru abordarea noilor provocari cu care ne confruntam. Avem nevoie de UE nu numai pentru a garanta pacea si democratia, ci si securitatea popoarelor noastre. Avem nevoie de UE pentru a servi mai bine nevoile si dorinta lor de a trai, a studia, a munci, a se misca si a de a prospera liber pe continentul nostru si de a beneficia de bogatul patrimoniu cultural bogat european", se mai afirma in document.
"Trebuie sa imbunatatim comunicarea cu ceilalti - intre statele membre, cu institutiile UE si, cel mai important, cu cetatenii nostri. Trebuie sa injectam mai multa claritate in deciziile noastre. Sa folosim un limbaj clar si onest. Sa ne concentram asupra asteptarilor cetatenilor, cu un curaj puternic pentru a contesta solutiile simpliste ale fortelor politice extreme sau populiste", au subliniat Cei 27.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: italia, ue, summit, angela merkel, françois hollande, Bratislava, matteo renzi,
Dată publicare:
17-09-2016 07:13