Summitul de la Bratislava: UE acorda Bulgariei 108 milioane de euro pentru a-si proteja granitele de fluxul de migranti

×
Codul embed a fost copiat

UE a decis sa acorde Bulgariei suma de 108 milioane de euro pentru a ajuta tara sa-si protejeze granitele in fata numarului tot mai mare de migranti si refugiati, a declarat Jean-Claude Juncker, la sfarsitul summitului de la Bratislava.

Cititi in articol:
Merkel: UE e intr-o "situatie critica"
Mesajul lui Iohannis, inaintea summitului
Principalele subiecte care vor fi discutate
► Luxemburg nu mai vrea excluderea Ungariei din UE

Desfasurarea evenimentelor, livetext:

UPDATE: 20:40 "Bulgaria se confrunta cu o problema foarte serioasa. Acest lucru nu trebuie vazut ca o problema majora pentru Bulgaria, ci ca o problema a UE. Bulgaria nu este lasata singura", a declarat Jean-Claude Juncker pentru jurnalisti la Bratislava.

Juncker a precizat ca in saptamanile urmatoare sprijinul financiar acordat de UE Bulgariei ar putea ajunge la 160 de milioane de euro, asa cum a cerut Sofia.

Citește și
Exerciţiul multinaţional „Combined Resolve VII” din Germania
Planul prin care Uniunea Europeana va avea, pentru prima data, o armata proprie. Ce rol vor juca militarii romani
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

UPDATE 15:05 Luxemburg nu mai vrea excluderea Ungariei din UE

Premierul luxemburghez Xavier Bettel a minimalizat vineri afirmatiile ministrului sau de externe care a cerut excluderea Ungariei din Uniunea Europeana din cauza tratamentului aplicat imigrantilor, precizand ca Jean Asselborn nu a exprimat o pozitie a guvernului, transmite DPA.

Migratia este un subiect sensibil in Europa, unde peste un milion de persoane au ajuns anul trecut, dintre care multe au fugit de razboaie si conflicte.

Ungaria a fost in mod deschis ostila la adresa imigrantilor, ridicand un gard la frontiera pentru a preveni intrarea acestora si adoptand legi dure pentru a descuraja venirea lor pe teritoriul sau.

Tarile care iau astfel de actiuni "ar trebui sa fie excluse temporar sau, daca va fi nevoie, permanent din UE", a declarat Asselborn pentru editia de marti a cotidianului german Die Welt.

Comentariile sale au atras un raspuns dur din partea Budapestei, ministrul de externe ungar acuzandu-l pe Asselborn ca 'are aere de superioritate' si ca este 'arogant si frustrat'.

"Cred ca domnul Asselborn insusi a recunoscut ca afirmatiile sale au fost, poate, aspre", a declarat Bettel despre seful diplomatiei luxemburgheze, inaintea unei reuniuni informale a liderilor europeni care are loc vineri la Bratislava.

"Nu aceasta este pozitia guvernului meu", a adaugat el.

"Suntem in familie. Daca avem unele probleme in familie, trebuie sa le discutam in familie, si nu sa dam pe cineva afara", a precizat Bettel.

In acelasi timp, el a spus ca blocul comunitar trebuie sa respecte 'valorile fundamentale' pe care le-a mentionat Asselborn in comentariile sale.

"Nu putem crea o Europa fara valori umane, libertate - care sunt foarte importante - si, bineinteles, trebuie sa vorbim despre asta", a spus premierul luxemburghez, adaugand ca interesele economice nu sunt un motiv de a evita discutiile despre astfel de valori.

UPDATE 12:10 Uniunea Europeana este intr-o ''situatie critica'', a recunoscut vineri cancelarul german, Angela Merkel, la sosirea sa la summitul european de la Bratislava, care trebuie sa traseze conturul unei Europe post-Brexit, relateaza AFP si DPA. "Trebuie sa aratam prin actiunile noastre ce putem face mai bine'', a pledat Merkel, mentionand securitatea, lupta impotriva terorismului, cooperarea in domeniul apararii si chestiunile referitoare la cresterea economica si locurile de munca.

''Mesajul de la Bratislava trebuie sa fie: Vrem sa cooperam si sa solutionam problemele care exista in Europa'', a declarat Merkel, inainte de convorbirile informale cu ceilalti lideri din UE.

''Este vorba de a arata prin fapte ca putem deveni mai buni'', a declarat Merkel, adaugand ca este nevoie de actiune in urmatoarele sase luni.

UPDATE 11:50 Presedintele Ucrainei, Petro Porosenko, le-a adresat liderilor UE o scrisoare inaintea summit-ului in care acuza Kremlinul ca destabilizeaza Uniunea. "Cred cu tarie ca fiecare amenintare pe care o veti discuta - valurile de migranti, propaganda si dezinformarea pe scara larga, ascensiunea populismului si extremismului de dreapta, subimnarea valorilor si N-exit-urile - toate servesc razboiul hibrid al Rusiei", a scris liderul de la Kiev. Mesajul, nepublicat oficial, a ajuns in posesia jurnalistilor de la EUObserver. "Scenariul Kremlinului este sa distruga unitatea UE si a aliantei trans-atlantice si sa impuna o 'Europa alternativa', bazata pe lasitudinea fata de integrare, egoism national, ura", mai afirma Porosenko. 

Rusia nu este pe agenda summit-ului de la Bratislava, dar Uniunea a prelungit recent sanctiunile impuse acestei tari dupa anexarea Crimeei.

UPDATE 11:35 ”Lucrurile nu sunt niciodata simple. Este nevoie de discutii cu mai multi parteneri - nu vreau sa nominalizez - dar mai este de lucru. Sa nu-si imagineze cineva ca problema este rezolvata. A luat o turnura pozitiva, dar pana la rezolvarea ei mai este de lucru”, a declarat Klaus Iohannis raspunzand unei intrebari legate de sansele Romaniei de a intra in spatiul Schengen, in conditiile in care presedintele Frantei, François Hollande a anuntat ca sustine intrarea Romaniei in Schengen cu granitele aeriene, intr-o prima etapa, scrie News.ro.

Pe langa sustinerea Frantei, Romania se bucura de sprijin si din partea altor cancelarii europene. ”Sunt multe tari care au declarat de la inceput ca ne sustin fara niciun fel de rezerve. De exemplu, Slovacia a declarat din capul locului ca este pentru intrarea Romaniei in spatiul Schengen si multi altii, tot asa”, a precizat presedintele.

El considera ca tara noastra are unele atuuri in discutiile cu partenerii europeni. ”Partenerii nostri si-au dat seama ca Romania este o tara care doar geografic se afla intr-o margine a Uniunii, in realitate suntem foarte bine pregatiti, am dovedit ca putem sa facem fata fara niciun fel de problema acestui val migrationist, ne-am protejat foarte bine granitele, pe de alta parte am reusit sa integram un numar de migranti care au ajuns in Romania”, a mentionat Iohannis.

 

In cadrul summitului, securitatea si relansarea apararii europene urmeaza a fi subiectele principale ale dezbaterilor, informeaza AFP. La summit va participa si Klaus Iohannis.

Reuniti intr-un castel situat pe o colina in apropierea Dunarii, Cei 27 vor schita o "foaie de parcurs" pentru a relansa o Europa slabita, dar apelurile repetate de a-si strange randurile se ciocnesc de divergente in continuare profunde.

Existenta UE "nu este amenintata" de Brexit, a estimat miercuri presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, inainte de a lansa o serie de proiecte "concrete" in diverse domenii (securitate, aparare, investitii, informatica).

Dar "ar fi o eroare fatala sa consideram ca rezultatul negativ al referendumului din Regatul Unit reprezinta o problema specific britanica", a avertizat la randul sau presedintele Consiliului European, Donald Tusk, in invitatia adresata Celor 27 pentru summitul de la Bratislava.

Cetatenii europeni "vor sa stie daca elitele politice sunt capabile sa restaureze controlul asupra evenimentelor si proceselor care ii depasesc, ii dezorienteaza si uneori ii sperie", a estimat el, citand migratiile, terorismul, dar si mondializarea.

Tusk, dupa ce i-a consultat pe Cei 27 pentru a pregati summitul, afirma ca a tras deja o concluzie clara, cu aspectul unui mesaj catre Comisie:"A da noi puteri institutiilor europene nu este solutia dorita".

In cursul summitului din Slovacia, "noi initiem un proces", a insistat un responsabil european pentru a sublinia mai bine ca nu trebuie asteptat prea mult aceasta reuniune informala, organizata - in mod neobisnuit - in alta parte decat la Bruxelles.

Marile decizii vor fi adoptate intr-un alt summit, prevazut sa aiba loc la Roma in martie 2017, cu ocazia implinirii a 60 de ani de la Tratatul fondator al constructiei europene.

Pana atunci, Cei 27 vor incepe deja sa estimeze cum ar fi posibila o relansare a apararii europene, cu care majoritatea tarilor par sa fie de acord.

Comisia propune in special "resurse militare comune", "un cartier general unic" si crearea unui fond european "inainte de sfarsitul anului" pentru stimularea cercetarii si a inovarii in industria apararii.

"Pentru moment, nu exista un stat major operational, ci doar un comitet militar al Celor 28", a indicat o sursa diplomatica franceza.

Parisul si Berlinul, principalele sustinatoare ale acestui subiect, au intentia sa supuna atentiei la Bratislava o initiativa comuna pentru a declansa operatiunile UE mai rapid si a obtine mai multe finantari europene.

Plecarea Regatului Unit, care a favorizat intotdeauna cadrul NATO, ofera o sansa de avansare acestui dosar in contextul in care Europa se confrunta cu crize, razboaie si terorism.

In domeniul securitatii, intarirea protectiei frontierelor externe ale UE constituie de acum incolo obiectul unui consens. Bratislava ar urma sa marcheze "o cotitura decisiva" in aceasta privinta, estimeaza Tusk.

Dar summitul de la Bratislava va putea sa semene dificil cu o demonstratie a unitatii. "Niciodata inca eu nu am vazut o astfel de fragmentare si atat de putina convergenta in Uniunea noastra", a admis miercuri Juncker in fata eurodeputatilor.

Subiecte precum lucratorii detasati si repartizarea refugiatilor in UE din Italia si Grecia raman extrem de conflictuale.

Tarile Grupului de la Visegrad (Ungaria, Polonia, Slovacia si Republica Ceha), aflate printre cele mai contestatare ale proiectelor europene de primire a refugiatilor, intentioneaza sa-si prezinte la Bratislava propria viziune asupra viitorului Uniunii, despre care ele estimeaza ca este prea dominata de unele tari mari.

Tari din sud, precum Grecia, Franta si Italia, reunite la Atena saptamana trecuta, prefera alte prioritati, precum impartirea poverii migratorii si relaxarea austeritatii bugetare.

Recentul apel al sefului diplomatiei luxemburgheze, Jean Asselborn, de excludere a Ungariei din UE pentru incalcarea valorilor sale fundamentale, este o alta ilustrare a fisurilor din blocul european.

"La Bratislava nu se va rezolva totul printr-o atingere de bagheta magica, dar trebuie gasita o baza care sa permita degajarea unui acord in lunile care urmeaza", a rezumat o sursa diplomatica.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Primul summit UE in
Primul summit UE in "format 27" analizeaza ce castiga si ce pierde Europa dupa Brexit. Ce au cerut Merkel si Hollande

Vineri, la Bratislava, are loc vineri primul summit al UE in formatul cu 27 de lideri ai statelor membre, dupa decizia britanicilor de a parasi Uniunea Europeana.

Planul prin care Uniunea Europeana va avea, pentru prima data, o armata proprie. Ce rol vor juca militarii romani
Planul prin care Uniunea Europeana va avea, pentru prima data, o armata proprie. Ce rol vor juca militarii romani

Amenintarea terorista, dar mai ales cea a Rusiei, i-au determinat pe liderii de la Paris si Berlin sa decida ca este momentul ca UE sa aiba propria sa forta militara, care pana acum a existat doar pe hartie.

Privirea ucigatoare pe care Obama i-a aruncat-o lui Putin. SUA si Rusia nu au reusit sa ajunga la un acord privind Siria
Privirea ucigatoare pe care Obama i-a aruncat-o lui Putin. SUA si Rusia nu au reusit sa ajunga la un acord privind Siria

Statele Unite si Rusia nu au reusit luni sa ajunga la un acord privind Siria in cadrul negocierilor in marja summitului G20 de la Hangzhou, in estul Chinei, din cauza divergentelor persistente, a precizat un diplomat american, potrivit AFP.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.