"UE nu intentioneaza sa isi faca o armata". Ce a declarat Iohannis la finalul summitului despre aderarea Romaniei la Schengen

klaus iohannis

Chestiunea aderarii Romaniei la spatiul Schengen nu este rezolvata, dar are o evolutie cu trend pozitiv, a afirmat vineri presedintele Klaus Iohannis dupa reuniunea informala a Consiliului European de la Bratislava.

"Schengen nu a fost o tema in plen, dar a fost in discutiile informale pe care le-am avut in marginea Consiliului si au fost discutii foarte bune. Chestiunea Schengen nu este rezolvata, dar suntem pe o evolutie cu trend pozitiv", a declarat seful statului, relateaza Agerpres.

Potrivit lui Iohannis, exista ingrijorari din partea cetatenilor si a unor politicieni europeni ca nu se va reusi controlarea migratiei, in timp ce altii sunt preocupati ca mai este de lucru pentru securizarea frontierelor, desi, a spus presedintele, Romania nu a avut sincope in apararea granitelor. "Multi politicieni sunt speriati de criza prin care trecem, unii sunt de-a dreptul speriati de faptul ca nu reusim sa controlam foarte bine migratia, altii sunt foarte preocupati ca, in continuare, mai avem mult de lucru pana sa securizam frontierele externe si aici, sigur, Romania face o exceptie notabila si pozitiva. La noi nu a aparut nicio sincopa in apararea frontierelor externe si acesta va fi, cu siguranta, un argument favorabil pentru noi cand intram pe discutia de Schengen", a declarat Iohannis.

El a adaugat ca in unele tari europene in 2017 au loc alegeri, iar lumea este ingrijorata de ascensiunea partidelor extremiste, populiste, eurosceptice. "Sunt chestiuni foarte complexe care mai trebuie negociate", a spus Klaus Iohannis. Mai mult, seful statului a afirmat ca detaliile negocierilor trebuie sa fie dezvaluite publicului doar la finalul acestui proces. "Aceste lucruri nu cred ca putem sa le discutam acum, in spatiul public. Sunt necesare, cred, armonizari, sunt necesare discutii si cred ca este bine ca acest proces sa se desfasoare direct intre parteneri si doar la final sa facem declaratii", a adaugat Klaus Iohannis.

Citește și
brexit
Primul summit UE in "format 27" analizeaza ce castiga si ce pierde Europa dupa Brexit. Ce au cerut Merkel si Hollande
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Iohannis: UE nu intentioneaza sa isi faca o armata, nu este in preocuparile conducerii Uniunii

"Nu s-a discutat astazi (vineri - n.r.) despre o armata europeana, si nici in viitorul apropiat nu se va discuta. Initiativele care exista in domeniul apararii nu vizeaza crearea unei armate europene. Este o informatie care s-a dus, cum se spune, in media, doar ca ea nu reflecta preocuparile conducerii UE", a afirmat Iohannis, la finalul reuniunii informale a Consiliului European din Slovacia, relateaza news.ro.

Presedintele a afirmat ca interesul Uniunii este pentru cresterea initiativelor pe zona de aparare si cresterea coordonarii lor, inclusiv cu structurile NATO, iar planul pe termen scurt este crearea unui "centru de comanda" pentru zonele de interventie unde trebuie sa intervina armatele nationale, ale membrelor UE. ”Nu intentioneaza nimeni sa creeze ceva in paralel sau in loc de NATO", a subliniat Iohannis.

Presedintele a mai spus ca subiectul de interes pentru UE este industria de aparare, toti liderii fiind de acord ca trebuie ca ea sa fie revigorata, mai ales in zone "cu traditie", cum este Romania. Precizarile lui Klaus Iohannis vin dupa ce, marti, la finalul discutiilor cu presedintele francez, Francois Hollande, a anuntat ca Romania sprijina initiativa franco-germana privind infiintarea unei armate a UE, care sa vina in completarea eforturilor NATO, omologul sau francez precizand ca Uniunea nu se poate baza doar pe forte externe si are nevoie de o anumita autonomie.

Iohannis: Incercam sa ne convingem partenerii ca Romania este o tara performanta, care poate sa gazduiasca o agentie europeana

"Brexit este o chestiune care ne preocupa dar important pentru noi nu este ce face Marea Britanie. Asta e treaba Marii Britanii care a hotarat, din pacate, sa paraseasca Uniunea. Ceea ce ne preocupa pe noi e ceea ce facem noi, cei 27, in continuare si probabil cea mai importanta discutiile si din consiliul trecut si din acest consiliu este ca vrem sa ramanem impreuna, vrem sa facem Uniunea mai puternica si mai performanta", a punctat seful statului intr-o declaratie de presa.

Acesta a fost intrebat de deschiderea Romaniei de a primi o agentie europeana, dupa ce aceasta ar fi relocalizata din Marea Britanie, ulterior Brexit.

"Este, recunosc o preocupare a noastra faptul ca Romania nu gazduieste nicio agentie europeana. Daca vom reusi sa convingem partenerii ca una din agentiile care vor pleca din Marea Britanie sa vina din Londra in Bucuresti sau daca putem sa gazduim o agentie care se va infiinta noua, asta este o chestiune la care nu pot sa va raspund pentru ca nu s-a discutat aceasta chestiune. Sigur, noi incercam sa ne convingem partenerii ca Romania este o tara serioasa, performanta, care poate sa gazduiasca o agentie", a adaugat Klaus Iohannis.

Iohannis: Uniunea Europeana nu este un pacient cronic ci este o reusita

"Cred ca putem sa tragem o concluzie foarte importanta. Cu toate aceste crize Uniunea nu este un pacient cronic ci este o reusita. Am discutat despre cate dosare sau cate chestiuni europene sunt in curs de rezolvare sau rezolvate", a spus seful statului.

Acesta a apreciat ca de prea multe ori cetatenii europeni se concentreaza pe probleme si au impresia ca intreaga Uniune este "un esec". "Din dosarele care sunt in discutie si au fost in ultimele luni in discutie cam 90 la suta sunt rezolvate sau in curs de rezolvare pozitiva. Doar 10 la suta sunt inca 'pending', adica asteapta solutii. Si e bine sa spunem aceste lucruri. De prea multe ori noi ne concentram doar pe probleme si se creeaza pe cetateanul european impresia ca Uniunea este un esec. Nu, Uniunea este o reusita. Toate tarile au problemele lor. Si Uniunea are problemele ei si de asta ne intalnim, ca sa le rezolvam", a adaugat Klaus Iohannis in declaratia sa, la Bratislava.

 

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
Citește și...
Summitul de la Bratislava: UE acorda Bulgariei 108 milioane de euro pentru a-si proteja granitele de fluxul de migranti
Summitul de la Bratislava: UE acorda Bulgariei 108 milioane de euro pentru a-si proteja granitele de fluxul de migranti

UE a decis sa acorde Bulgariei suma de 108 milioane de euro pentru a ajuta tara sa-si protejeze granitele in fata numarului tot mai mare de migranti si refugiati, a declarat Jean-Claude Juncker, la sfarsitul summitului de la Bratislava.

Primul summit UE in
Primul summit UE in "format 27" analizeaza ce castiga si ce pierde Europa dupa Brexit. Ce au cerut Merkel si Hollande

Vineri, la Bratislava, are loc vineri primul summit al UE in formatul cu 27 de lideri ai statelor membre, dupa decizia britanicilor de a parasi Uniunea Europeana.

Recomandări
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare
Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare

Este alertă în Slănic Prahova, după ce o stradă din centrul orașului a început să se surpe. Zeci de oameni din blocurile din apropiere au fost evacuați, iar circulația în zonă este oprită.

STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră
STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră

Un instructor de yoga din București, considerat discipol al lui Gregorian Bivolaru, este acuzat fapte grave.