Premierul Frantei: 10.000 de europeni s-ar putea alatura jihadistilor in acest an. Va dati seama de amenintare?

Dată publicare: 09-03-2015 08:33
Dată actualizare: 12-03-2015 01:47


manuel valls

Primul ministru al Frantei, Manuel Valls, a emis o ipoteza ingrijoratoare cu privire la numarul europenilor care s-ar putea alatura jihadistilor in acest an.

Intr-un interviu acordat duminica seara, premierul a afirmat ca aproximativ 10.000 de europeni s-ar putea alatura gruparilor jihadiste din Siria si Irak pana la sfarsitul anului 2015, de trei ori mai multi decat in prezent, scrie straitstimes.com.

"Exista in prezent 3.000 de europeni in Siria si Irak. Daca facem o proiectie pentru lunile urmatoare, s-ar putea ajunge la 5.000 pana la vara si, fara indoiala, la 10.000 pana la sfarsitul anului. Va dati seama de amenintarea pe care o reprezinta acestia?", a afirmat Valls, pentru Le Monde, canalul de televiziune iTele și postul de radio Europe 1.

In Franta, 1.400 de persoane, in special tineri, sunt vizate: unele se afla in Siria si Irak, altele au revenit in Franta sau incearca sa se alature jihadistilor. Cifra s-a dublat intr-un an.

"Ne aflam in fata unei amenintari extrem de ridicate in Franta si in alte tari din Europa", a apreciat premierul francez.

Tari precum Belgia, Olanda, Danemarca sau Marea Britanie au de asemenea numerosi jihadiști printre cetatenii lor.

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO