Premieră medicală: Primul transplant total de ochi din lume, efectuat de medici din SUA
O echipă de chirurgi de la un spital din New York a anunţat joi că a efectuat cu succes primul transplant total de ochi din lume la o persoană în viaţă.
Un accident la locul de muncă l-a făcut pe un bărbat din Arkansas să-şi piardă ochiul stâng şi o parte din faţă. El a primit un transplant total de ochi şi unul parţial de faţă, la sfârşitul lunii mai.
O echipă formată din peste 140 de chirurgi, asistente medicale şi alţi profesionişti din domeniul sănătăţii de la spitalul NYU Langone a finalizat procedura de transplant, care a durat aproximativ 21 de ore, se arată într-un comunicat al spitalului publicat joi, 9 noiembrie.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Operaţia în premieră medicală a inclus transplantul întregului ochi stâng şi a unor părţi ale feţei de la un singur donator.
Ochiul bărbatului arată acum semne „remarcabile” de sănătate, potrivit echipei sale medicale. Deşi nu poate vedea cu ochiul, el rămâne cu speranţa că vederea ar putea veni cu timpul, şi că procedura în premieră ar putea contribui la progresul medicinei de transplant.
Cum și-a pierdut ochiul stâng
Bărbatul, un veteran militar în vârstă de 46 de ani, lucra ca instalator de linii electrice de înaltă tensiune, iar într-o noapte, în iunie 2021, bărbatul s-a electrocutat atunci când faţa sa a atins accidental un fir aflat sub înaltă tensiune.
Şocul electric mortal de 7.200 de volţi i-a provocat bărbatului răni extinse la nivelul feţei. El a rămas fără aproape jumătate din faţă, fiindu-i afectate ochiul stâng, întregul nas şi buzele, zona obrazului stâng şi bărbia, precum şi braţul stâng.
„Îi puteam vedea orbita ochiului şi totul. Îi vedeam craniul şi cred că asta a fost partea care m-a cam speriat. Eram ca şi cum, oh, Doamne, faţa lui dispăruse”, a povestit soţia bărbatului, care la rândul său a spus că nu-şi aminteşte deloc accidentul.
Echipa de îngrijire medicală a menţionat opţiunea unui transplant de ochi şi de faţă.
Dr. Eduardo Rodriguez, directorul programului de transplant de faţă de la spitalul NYU Langone efectuase până atunci patru transplanturi de faţă.
El a declarat că este „remarcabil” faptul că Aaron a supravieţuit.
„Să-l vezi mergând, după ce a fost complet la pământ în spital – insuficienţă a sistemului multiorganic, tub de respiraţie, va supravieţui, va avea leziuni neurologice – să-l vezi fără niciuna dintre aceste sechele, este foarte impresionant”, a declarat dr. Rodriguez pentru CNN.
„Este o mărturie pentru progresul medicinei moderne”, a spus medicul.
Echipa a conservat cât mai mult posibil din nervul optic în speranţa unui potenţial transplant de ochi.
Dr. Rodriguez i-a spus bărbatului despre posibilitatea de a face nu doar un transplant parţial de faţă, ci şi un transplant total de ochi, însă l-a avertizat că ochiul donator ar putea să nu-i redea vederea.
Pentru ca să existe vedere, ar trebui să existe o anumită comunicare între ochiul transplantat şi creier.
Bărbatul a intrat pe listă ca potenţial beneficiar în februarie 2023. Oportunitatea de a efectua transplantul de ochi întregi şi transplantul facial parţial a venit câteva luni mai târziu, în luna mai.
O operaţie riscantă
A fost o operaţie „riscantă” pentru dr. Rodriguez şi colegii săi. Nicio echipă medicală din lume nu mai efectuase până atunci un transplant de ochi uman de succes la un pacient viu.
Procedura a implicat două săli de operaţie. Bărbatul s-a aflat într-o sală, unde chirurgii i-au îndepărtat părţile feţei care urmau să fie înlocuite cu ţesutul donatorului. Dr. Rodriguez se afla în cealaltă sală, unde se disecau faţa şi globul ocular al donatorului.
Această parte a operaţiei a durat aproximativ 12 ore, potrivit echipei medicale.
Apoi echipa a început să conecteze pacientului faţa şi globul ocular al donatorului.
Pentru transplantul de ochi, echipa a combinat ochiul donatorului cu celule stem adulte derivate din măduva osoasă a donatorului, injectând celulele stem adulte în nervul optic în timpul transplantului. Aceste celule stem pot contribui la îmbunătăţirea regenerării nervilor.
„Am reuşit să definim o celulă specifică, o CD34, care este o celulă stem adultă ce are unele beneficii potenţiale – nu numai în ceea ce priveşte modularea imunitară, deoarece este vorba de un transplant – dar şi regenerarea neurologică, a declarat dr. Rodriguez.
„La conexiunea nervului optic de la donator la primitor, chiar în acel loc, am injectat aceste celule stem CD34″, a menţionat specialistul.
Un pas cheie în operaţia de transplant total de ochi
Un pas cheie în operaţia de transplant total de ochi a fost reconectarea nervului optic al bărbatului la ochiul donator, a declarat dr. José-Alain Sahel, purtător de cuvânt al Academiei Americane de Oftalmologie.
El nu a fost implicat în procedură, dar este preşedintele departamentului de oftalmologie de la facultatea de medicină a Universităţii din Pittsburgh şi a fost implicat în cercetări experimentale conexe.
„A fost foarte inteligent faptul că nu au tăiat nervul optic prea departe de globul ocular atunci când ochiul a fost îndepărtat de la primitor”, a declarat el, după ce a urmărit activitatea echipei de la NYU Langone.
O acţiune majoră a fost cum să se recreeze nervul optic, să se ghideze fibrele sau axonii săi către ţintele adecvate, precum şi să se asigure că nervii corneeni sunt bine conservaţi.
Când operaţia a fost finalizată, bărbatul a primit un ochi căprui, ochiul său natural rămas fiind de culoare albastră.
El continuă să fie monitorizat îndeaproape şi trebuie să ia în continuare medicamente pentru a reduce riscul ca organismul său să respingă transplantul.
Echipa sa medicală remarcă faptul că ochiul a dat semne de sănătate, cum ar fi faptul că are flux sanguin direct către retină, stratul de ţesut din spatele globului ocular asociat cu procesarea vizuală.
„În ceea ce priveşte dacă va vedea sau nu, aceasta este întrebarea care rămâne deocamdată fără răspuns”, a spus dr. Rodriguez, întrucât un transplant de acest fel nu a mai fost făcut niciodată.
„Transplanturile au un mod unic de a funcţiona şi chiar şi în cazul transplanturilor de faţă au apărut lucruri pe care nu ni le-am fi imaginat”, a spus el.
Procedura marchează un pas important pentru domeniul medicinei de transplant. Fiind o operaţie extrem de tehnică şi complexă reprezintă un progres semnificativ în domeniul transplantului de faţă, au apreciat specialiştii americani.
Ei spun că dacă transplantul de ochi se dovedeşte a avea succes în restaurarea oricărei forme de funcţie nervoasă sau a semnalelor vizuale, acest lucru ar fi un progres extraordinar în medicină pentru pacienţii care au suferit pierderea ochiului din cauza unui traumatism sau a cancerului.