Povestile celor 45 de romani prinsi in mijlocul razboiului din Yemen. Misiunea ca in filme prin care au fost adusi acasa

17-04-2015 18:41


"Vedeam morti pe strada si dormeam sub scara, ca sa ne ferim de bombe. Acolo, viata mai e doar o chestiune de noroc", povestesc romanii care s-au intors din Yemen, o tara sfasiata de un razboi civil.

45 de romani au fost evacuati din zona de conflict cu o actiune ca in filme. Acum, cei ajunsi acasa traiesc parca un vis - nu le vina sa creada ca nimeni nu ii bombardeaza si pot dormi in liniste.

De doua saptamani, Yemen, un stat de 23 de milioane de oameni, a devenit unul dintre cele mai periculoase locuri de pe pamant. Abia scapati din ororile razboiului, romanii si rudele lor yemenite se bucura acum de o liniste la care nu mai sperau.

"Cand eram in casa, bombardamente si bubuituri, eu pur si simplu am trait zile intregi sub scara", a spus Magdalena Aideed.

Doamna Magdalena a trait acolo 37 de ani. Azi e din nou acasa, in Romania, alaturi de fiica sa si de familie. Ministerul de Externe a reusit sa-i scoata din orasul Aden, printr-o complicata operatiune.

"Intr-un vaporas mai mic yemenit, care ne-a dus in larg de tot, la un mare vas de razboi indian. Acela ne-a luat. Am fost vreo 500 de persoane", povesteste Magdalena.

"Nu stiam cand vine nava asta. Pe mine m-a sunat la ora 5 si a zis ca daca in jumate de ora puteti sa ajungeti la port, altfel pierdeti ocazia", a spus Alia Aideed.

Vasul indian i-a dus apoi la Djibouti. Au lasat in urma tot ce au strans intr-o viata, dar au scapat de razboi.

"Nu este nimic organizat. Bataile se intampla asa pe strazi, pe scara ta, la o alee de alaturi, peste tot", a mai spus Alia.

In Yemen, rebelii din gruparea Houti, sustinuti de fostul presedinte, incearca sa puna stapanire pe tara condusa de presedintele Hadi. Nu mai exista politie sau pompieri, iar teritoriul este aparat de civili. In ultima luna, peste 600 de oameni au murit si peste 2000 au fost raniti.

Arabia Saudita, aliatul Statelor Unite in Orientul Mijlociu, a intervenit si conduce o coalitie militara impotriva rebelilor. Din pacate, civilii sunt prinsi la mijloc.

Rebelii houti sunt sustinuti de Iran, cel mai mare adversar al Yemen-ului. Altfel, Iranul acuza Arabia Saudita de genocid in Yemen. Desi este cea mai saraca tara din Orientul Mijlociu, Yemen-ul este extrem de importanta ca asezare. Are acces la stramtoarea care leaga Marea Rosie cu golful Aden din Oceanul Indian. Zona este folosita pentru transportul titeiului.

Tags: yemen, romani, razboi,

VIDEO PROTVPLUS.RO