Povestile celor 45 de romani prinsi in mijlocul razboiului din Yemen. Misiunea ca in filme prin care au fost adusi acasa

×
Codul embed a fost copiat

"Vedeam morti pe strada si dormeam sub scara, ca sa ne ferim de bombe. Acolo, viata mai e doar o chestiune de noroc", povestesc romanii care s-au intors din Yemen, o tara sfasiata de un razboi civil.

45 de romani au fost evacuati din zona de conflict cu o actiune ca in filme. Acum, cei ajunsi acasa traiesc parca un vis - nu le vina sa creada ca nimeni nu ii bombardeaza si pot dormi in liniste.

De doua saptamani, Yemen, un stat de 23 de milioane de oameni, a devenit unul dintre cele mai periculoase locuri de pe pamant. Abia scapati din ororile razboiului, romanii si rudele lor yemenite se bucura acum de o liniste la care nu mai sperau.

"Cand eram in casa, bombardamente si bubuituri, eu pur si simplu am trait zile intregi sub scara", a spus Magdalena Aideed.

Doamna Magdalena a trait acolo 37 de ani. Azi e din nou acasa, in Romania, alaturi de fiica sa si de familie. Ministerul de Externe a reusit sa-i scoata din orasul Aden, printr-o complicata operatiune.

Citește și
Yemen - 1
Razboi in Yemen. Liderul suprem al Iranului acuza un "GENOCID" si avertizeaza Arabia Saudita ca "nu va iesi invingatoare"
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

"Intr-un vaporas mai mic yemenit, care ne-a dus in larg de tot, la un mare vas de razboi indian. Acela ne-a luat. Am fost vreo 500 de persoane", povesteste Magdalena.

"Nu stiam cand vine nava asta. Pe mine m-a sunat la ora 5 si a zis ca daca in jumate de ora puteti sa ajungeti la port, altfel pierdeti ocazia", a spus Alia Aideed.

Vasul indian i-a dus apoi la Djibouti. Au lasat in urma tot ce au strans intr-o viata, dar au scapat de razboi.

"Nu este nimic organizat. Bataile se intampla asa pe strazi, pe scara ta, la o alee de alaturi, peste tot", a mai spus Alia.

In Yemen, rebelii din gruparea Houti, sustinuti de fostul presedinte, incearca sa puna stapanire pe tara condusa de presedintele Hadi. Nu mai exista politie sau pompieri, iar teritoriul este aparat de civili. In ultima luna, peste 600 de oameni au murit si peste 2000 au fost raniti.

Arabia Saudita, aliatul Statelor Unite in Orientul Mijlociu, a intervenit si conduce o coalitie militara impotriva rebelilor. Din pacate, civilii sunt prinsi la mijloc.

Rebelii houti sunt sustinuti de Iran, cel mai mare adversar al Yemen-ului. Altfel, Iranul acuza Arabia Saudita de genocid in Yemen. Desi este cea mai saraca tara din Orientul Mijlociu, Yemen-ul este extrem de importanta ca asezare. Are acces la stramtoarea care leaga Marea Rosie cu golful Aden din Oceanul Indian. Zona este folosita pentru transportul titeiului.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Liderul suprem iranian acuza Arabia Saudita de GENOCID in Yemen.
Liderul suprem iranian acuza Arabia Saudita de GENOCID in Yemen. "A creat un precedent negativ in regiune"

Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a condamnat interventia militara a Arabiei Saudite in Yemen, pe care a calificat-o drept "genocid", si a avertizat Riyadhul ca nu "va iesi victorios", relateaza BBC.

Razboi in Yemen. Liderul suprem al Iranului acuza un
Razboi in Yemen. Liderul suprem al Iranului acuza un "GENOCID" si avertizeaza Arabia Saudita ca "nu va iesi invingatoare"

Liderul suprem al Iranului, Ali Khamenei, a condamnat interventia militara a principalului rival regional, Arabia Saudita, in Yemen. Ayatolahul a descris interventia militara drept "genocid".

Razboi intre musulmani. Cine ii sprijina pe arabii sauditi in lupta pentru
Razboi intre musulmani. Cine ii sprijina pe arabii sauditi in lupta pentru "eliberarea" Yemenului, cucerit de rebelii siiti

Arabia Saudita a declansat o campanie militara impotriva rebelilor siiti din Yemen, aducand aceasta vasta regiune intr-un conflict complex, care mocnea de cateva luni. 

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.