Razboi in Yemen. Liderul suprem al Iranului acuza un "GENOCID" si avertizeaza Arabia Saudita ca "nu va iesi invingatoare"

Ultima actualizare: 12-04-2015 00:16
Yemen - 1

Liderul suprem al Iranului, Ali Khamenei, a condamnat interventia militara a principalului rival regional, Arabia Saudita, in Yemen. Ayatolahul a descris interventia militara drept "genocid".

Ali Khamenei a transmis Riyadhului (n.r. capitala Arabiei Saudite) ca "nu va iesi invingatoare".

O coalitie militara condusa de Arabia Saudita a inceput sa faca raiduri aeriene in Yemen in urma cu doua saptamani. Totul in incercarea de a obtine un avantaj in fata rebelilor siiti si de a-l readuce la putere pe presedintele Abdrabbuh Mansour Hadi, care a fugit din tara luna trecuta.

Miercuri, SUA a avertizat Iranul, dupa ce au aparut zvonuri ca acesta ar sprijini rebelii. Secretarul de Stat american John Kerry a spus ca Washington-ul va sprijini orice stat amenintat de Iran si nu "va sta pasiv" daca Orientul Mijlociu ar fi destabilizat.

ONU: Bilantul ultimelor doua saptamani de violente in Yemen: 519 morti, dintre care 90 de copii

519 persoane, majoritatea civili si 90 de copii, au fost ucise in ultimele doua saptamani de violente in Yemen, a anuntat coordonatoarea operatiunilor umanitare ale ONU, Valerie Amos, citata de Associated Press.

In plus, aproximativ 1.700 de persoane au fost ranite, iar alte zeci de mii si-au parasit locuintele.

In acest context, Valerie Amos si-a exprimat, in special, ingrijorarea fata de "siguranta copiilor, care sunt prinsi la mijloc".

Arabia Saudita a declansat saptamana trecuta Operatiunea "Furtuna Determinarii", in scopul "apararii Administratiei legitime" a presedintelui yemenit Abdrabbuh Mansour Hadi.

Avioane de vanatoare saudite bombardeaza pozitii rebele din capitala Yemenului, Sanaa, si din nordul tarii. La operatiuni participa si avioane din Emiratele Arabe Unite, Bahrain, Kuwait, Qatar, Iordania, Maroc si Sudan.

Militiile siite huthi, sustinute de Iran, avansasera spre sudul Yemenului, o tara aflata in anarhie dupa ce insurgentii au ocupat in septembrie 2014 capitala.

Serviciile de securitate yemenite sunt stationate in sudul tarii, unde se afla presedintele Abd-Rabbu Mansour Hadi, sustinut de Statele Unite. Presedintele Yemenului a plecat in exil luna trecuta.

In Yemen sunt active si celule ale organizatiei Al-Qaida in Peninsula Arabia si ale grupului Stat Islamic, doua retele teroriste sunnite.

Arabia Saudita, o tara preponderent sunnita, acuza Iranul siit, principalul adversar regional, ca alimenteaza conflictul interconfesional din Yemen, prin sustinerea insurgentilor siiti huthi.

Arabia Saudita este unul dintre aliatii strategici ai Statelor Unite in Orientul Mijlociu.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO