Razboi intre musulmani. Cine ii sprijina pe arabii sauditi in lupta pentru "eliberarea" Yemenului, cucerit de rebelii siiti

Yemen

Arabia Saudita a declansat o campanie militara impotriva rebelilor siiti din Yemen, aducand aceasta vasta regiune intr-un conflict complex, care mocnea de cateva luni. 

Sauditii sustin ca vor sa restaureze guvernul yemenit, care este un aliat-cheie al Statelor Unite in lupta contra Al-Qaida si care a fost dat afara de rebeli din capitala la inceputul acestui an, se arata intr-o analiza a jurnalistilor de la CNN"Caderea Yemenului nu este o optiune pentru partenerii nostri de coalitie", a declarat Adel al-Jubeir, ambadsadorul saudit in SUA, referindu-se la tarile din regiune care s-au alaturat acestui razboi arab.

Iata cateva raspunsuri oferite de CNN la intrebari-cheie, privitoare la razboiul din Yemen:

Care este motivul din spatele ofensivei condusa de sauditi?

Analistii spun ca totul se poate rezuma intr-un singur cuvand: Iranul. Sauditii "vad asta ca o amenintare din partea iranenilor", a declarat analistul militar lt. col. Rick Francona. "Ei ii vad pe siitii Huthis efectiv ca o alta forta iraniana, asa cum noi ne uitam la Hezbollah ca o forta a iranienilor in sudul Libanului".

Citește și
yemen
Grupul terorist Stat Islamic revendica atentatele comise in Yemen, soldate cu cel putin 137 de morti
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Analistii sunt de parere ca majoritatea siita din Iran si sunnitii care domina Arabia Saudita sunt prinsi intr-o competitie care vizeaza castigarea unei cat mai mari influente in Orientul Mijlociu. Acum, acest joc de sah a ajuns in Yemen, care este vecinul sudic al Arabiei Saudite. "Ce nu vor ei este sa aiba la granita sudica un stat condus de iranieni, pentru ca impresia lor este ca oricum au destule probleme la granita nordica." afirma Francona, ofiter in retragere al Fortelor Aeriene SUA.

Iranul, care se afla la nord-est de Arabia Saudita, este suspectat ca isi foloseste influenta asupra regimului condus de presedintele Bassar al-Assad in razboiul din Siria, precum si asupra guvernului Irakului, condus de siiti. De altfel, sauditii si alte state din Golf par sa fi facut o referire directa la Iran intr-o declaratie comuna, referitoare la declansarea campaniei militare, descriindu-i pe militantii siiti Huthi ca fiind "sprijiniti de puteri regionale", care urmaresc instalarea unei "hegemonii" in Yemen. Pe de alta parte, guvernul iranian a condamnat aceasta ofensiva, cerand incetarea imediata a atacurilor aeriene saudite.

De ce actioneaza abia acum Arabia Saudita?

Haosul din Yemen pare sa fie rezultatul unui razboi civil. Gruparea Huthis (formata din siiti), a carei baze se afla in nordul Yemenului, a declansat proteste impotriva guvernului in vara anului 2014, chiar in capitala. Insa in septembrie, situatia a escaladat, fiind cucerite mai multe institutii guvernamentale. Incercarile de a incheia intelegeri politice intre cele doua parti n-au avut niciun efect, iar militantii Huthis au avansat si in alte regiuni ale tarii. Criza s-a intensificat in ianuarie, cand militia siita Huthis si-a aratat muschii cucerind Palatul Prezidential si punandu-l sub arest la domiciliu pe presedintele Abdu Rabu Mansour Hadi. Acesta a reusit insa sa scape, ajungand in orasul Aden, in februarie, declarand ca el este singurul presedinte legitim. De atunci, suporterii lui Hadin s-au luptat constant cu Huthis si aliatii sai, provocand SUA sa anunte iminenta unui razboi civil.

Gruparea Huthis mai este sprijinita si de fortele loiale predecesorului lui Hadi, fostul presedinte Ali Abdullah Saleh, care a demisionat in 2012, la cateva luni dupa protestele inspirate de revoltele Primaverii Arabe.

Care este planul Arabiei Saudite?

Atacurile aeriene sunt doar startul acestei campanii militare. Arabia Saudita contribuie cu 150.000 de soldati la coalitia militara formata impotriva rebelilor din Yemen, a anuntat postul TV detinut de sauditi, Al Arabiya, ceea ce indica posibilitatea si mai mare a producerii unui atac la sol. "Atacurile aeriene sunt inceputul campaniei. Ei vor sa doboare apararea aeriana si sa creeze un coridor, prin care sa isi poate deplasa trupele", este de parere analistul militar Francona.

Insa o ofensiva la sol nu este o decizie pe care regele saudit Salman bin Abdulaziz Al-Saud o va lua prea usor. "Arabia Saudita, in toti acesti ani, a evitat sa trimita trupe in Yemen. Este o mlastina pentru sauditi." afirma analistul CNN in securitate si informatii Bob Baer, in ianuarie.

In afara de campania militara, sauditii si aliatii sai sustin ca vor sa gaseasca o solutie politica pentru aceasta natiune macinata de violente. Scopul este sa restaureze in Yemen "securitatea si stabilitatea printr-un proces politic" - se arata in declaratia comuna a Arabiei Saudite, Emiratele Arabe Unite, Bahrein, Qatar si Kuweit.

Bilantul ultimelor doua saptamani de violente in Yemen este de 519 morti

Cinci sute nouasprezece persoane, majoritatea civili si 90 de copii, au fost ucise in ultimele doua saptamani de violente in Yemen, a anuntat joi coordonatoarea operatiunilor umanitare ale ONU, Valerie Amos, citata de Associated Press. In plus, aproximativ 1.700 de persoane au fost ranite, iar alte zeci de mii si-au parasit locuintele. In acest context, Valerie Amos si-a exprimat, in special, ingrijorarea fata de "siguranta copiilor, care sunt prinsi la mijloc".

Avioane de vanatoare saudite bombardeaza pozitii rebele din capitala Yemenului, Sanaa, si din nordul tarii. La operatiuni participa si avioane din Emiratele Arabe Unite, Bahrain, Kuwait, Qatar, Iordania, Maroc si Sudan. Serviciile de securitate yemenite sunt stationate in sudul tarii, unde se afla presedintele Abd-Rabbu Mansour Hadi, sustinut de Statele Unite.

In Yemen sunt active si celule ale organizatiei Al-Qaida in Peninsula Arabia si ale grupului Stat Islamic, doua retele teroriste sunnite.

Arabia Saudita, o tara preponderent sunnita, acuza Iranul siit, principalul adversar regional, ca alimenteaza conflictul interconfesional din Yemen prin sustinerea insurgentilor siiti huthi. Pe de alta parte, Arabia Saudita este unul dintre aliatii strategici ai Statelor Unite in Orientul Mijlociu.

Al-Qaida a eliberat 300 de detinuti de la o inchisoare din Yemen

Trei sute de detinuti de la o inchisoare din Yemen au fost eliberati de organizatia terorista al-Qaida, dupa ce islamistii au luat cu asalt centrul de detentie, relateaza The Daily Telegraph in editia electronica de joi. Identitatea detinutilor eliberati din inchisoarea Al Mukalla nu este cunoscuta deocamdata, dar, potrivit unor surse, printre acestia se afla mai multi jihadisti. Eliberarea detinutilor intervine in contextul in care Arabia Saudita a anuntat primele succese in campania sa impotriva rebelilor siiti Huthi.

Fortele Huthi s-au retras din zone pe care le controlau in centrul orasului Aden joi, dupa raidurile aeriene efectuate in cursul diminetii de o coalitie condusa de Arabia Saudita. Rebelii Huthi au reusit recent sa avanseze in Aden, ultimul bastion al sustinatorilor presedintelui yemenit Abd-Rabbu Mansour Hadi, sprijinit de sauditi, in pofida raidurilor aeriene efectuate de o saptamana de coalitia condusa de Arabia Saudita.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Cel putin 20 de oameni au murit in urma atacurilor Arabiei Saudite in Yemen. Iranul vrea oprirea bombardamentelor
Cel putin 20 de oameni au murit in urma atacurilor Arabiei Saudite in Yemen. Iranul vrea oprirea bombardamentelor

O coalitie coordonata de Arabia Saudita a efectuat zeci de raiduri aeriene impotriva insurgentilor din Yemen si pregateste o invazie terestra pentru apararea presedintelui Abdrabbuh Mansour Hadi.

Grupul terorist Stat Islamic revendica atentatele comise in Yemen, soldate cu cel putin 137 de morti
Grupul terorist Stat Islamic revendica atentatele comise in Yemen, soldate cu cel putin 137 de morti

Organizatia terorista sunnita Stat Islamic a revendicat atacurile teroriste comise vineri in doua moschei din capitala Yemenului, soldate cu cel putin 137 de morti si 350 de raniti, informeaza Associated Press.

Haos total in Yemen, dupa ce presedintele si Guvernul si-au depus demisiile. Capitala se afla sub controlul militiilor siite
Haos total in Yemen, dupa ce presedintele si Guvernul si-au depus demisiile. Capitala se afla sub controlul militiilor siite

Yemenul a plonjat intr-un haos politic total, joi seara, dupa demisia Guvernului urmata de cea a presedintelui, respinsa imediat de Parlament, in timp ce capitala Sanaa se afla sub controlul ferm al unei militii siite, relateaza AFP, citata de Mediafax.

Rebelii siiti din Yemen au capturat palatul prezidential si planuiesc o lovitura de stat. VIDEO
Rebelii siiti din Yemen au capturat palatul prezidential si planuiesc o lovitura de stat. VIDEO

Membri ai unor militii siite din Yemen au preluat marti controlul asupra complexului in care se afla palatul prezidential din Sanaa, capitala tarii, a anuntat un oficial militar de rang inalt, relateaza Mediafax, citand AFP.

Recomandări
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți

Alţi doi români dați dispăruţi după inundaţiile din Valencia au fost identificaţi si declarati morți, a anunțat joi seară ministerul nostru de Externe.

Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina
Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a promis joi o "armată puternică" şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina.

Războiul din Ucraina îi aduce lui Putin noi probleme. ISW: Rusia se va confrunta cu provocări semnificative în 2025
Războiul din Ucraina îi aduce lui Putin noi probleme. ISW: Rusia se va confrunta cu provocări semnificative în 2025

Analiștii Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) au indicat că economia Rusiei urmează să se confrunte, cel mai probabil, cu provocări semnificative din cauza războiului din Ucraina și a sancțiunilor occidentale.