Povestea dureroasa a lui Bogdan, "pianistul extremist cu cagula" din Kiev, devenit un simbol al miscarii pro-europene
Zi de zi, de la debutul protestelor, in Piata Independentei din Kiev au rasunat acorduri triste de pian.
In tumultul evenimentelor, printre gaze lacrimogene si gloante, prezenta unui pianist cu chipul acoperit a trecut neobservata. Acum insa, ca multimile au inceput sa se risipeasca, iar presedintele a fost demis, povestea interpretului din Euro-Maidan a iesit la iveala.
Barbatul, care a insufletit protestul cu cantecele sale, a devenit un simbol al miscarii pro-europene. Purtand o vesta anti-glont si cu chipul acoperit, Bogdan pune suflet in fiecare piesa pe care o interpreteaza. Canta in Piata Independentei de la inceputul lunii decembrie, fara sa conteze ora, sau vremea.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Isi spune "pianistul extremist" - o aluzie la apelativul sub care, in viziunea presedintelui demis Victor Ianukovici, erau ingramaditi toti manifestantii din Euromaidan.
"Am vrut sa aratam ca aceasta este o miscare de protest culta. In piata nu au iesit doar muncitori, ci si profesori, muzicieni sau artisti, toti au luptat pentru drepturile noastre", povesteste Bogadan.
Pierdut in marea de protestatari, pianistul a iesit abia acum din anonimat, iar lumea a aflat ca in spatele pieselor nostalgice se ascunde o durere imensa. Bogdan s-a mutat la Kiev in urma cu opt luni, cand sotia si fiica lui au murit.
"Eram lipsit de orice speranta cand m-am mutat la Kiev. Ma gandeam ca viata mea s-a sfarsit. Este extrem de greu sa pierzi pe cineva drag" marturiseste el,.
A participat la protestele de strada inca de la inceput. A facut curatenie si a asigurat paza. Misiunea lui in cadrul miscarii s-a schimbat atunci cand a zarit pianul vechi, pictat in culorile steagului national, si a atins clapele pentru prima data dupa multi ani.
"Oamenii care au muzica in inima, in suflet, nu pot ucide. Iti transmite durerea oamenilor. Nu doar familiile victimelor sufera, toti suferim" marturiseste o ucrainianca.
Cand toti oamenii vor parasi Maidanul, si Bogdan isi va incheia recitalul.