Viktor Ianukovici s-ar fi refugiat in Rusia, in timp ce Opozitia si-a desemnat premierul in Piata Independentei

×
Codul embed a fost copiat

Simbolismul este la mare pret in Ucraina. Marti seara, pe Euro-maidan, are loc un miting la care vor fi prezentati membrii guvernului care va conduce tara pana la alegerile din mai.

UPDATE 20:45 Opozitia proeuropeana din Ucraina l-a desemnat pe Arseni Iateniuk pentru functia de premier.

Consiliul Pietei Independentei, din care fac parte liderii politici proeuropeni, reprezentanti ai societatii civile si grupuri extremiste, l-a desemnat pe Arseni Iateniuk pentru functia de prim-ministru.

Anuntul a fost facut in fata zecilor de mii de manifestanti care sunt in continuare in Piata Independentei din Kiev.

UPDATE 20:30 Presedintele demis al Ucrainei, Viktor Ianukovici, se afla in Moscova, afirma surse citate de presa rusa, insa Kremlinul a comunicat ca nu dispune de informatii in acest sens, potrivit Mediafax.

Citește și
Vladimir Putin
Vladimir Putin ordona verificarea trupelor de lupta. Drapelul Rusiei, arborat pe cladirea Parlamentului din Crimeea

Conform agentiei ruse RBK, Ianukovici a stat cateva nopti in Hotelul Ucraina din Moscova, dupa care s-a mutat intr-un centru de odihna. Directorul hotelului de lux a negat informatiile.

"Nu avem informatii in acest sens", a reactionat Dmitri Peskov, purtatorul de cuvant al Kremlinului.

Un oficial parlamentar rus, Mihail Marghelov, a dat asigurari ca Ianukovici nu este in Rusia.

"Stiu precis ca Ianukovici nu se afla pe teritoriul Rusiei si, dupa umila mea parere, Rusia nu i-ar acorda azil politic", a spus Marghelov, presedintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Consiliului Federatiei, Camera superioara a Parlamentului rus.

Ucraina risca falimentul si destramarea

Pe langa riscul unui faliment, noua administratie ucraineana se confrunta cu o opozitie crescanda in Crimeea si in regiunile din Est, unde rusofonii sunt majoritari.

Numai marti, 20 de oameni au fost raniti in protestele din aceste zone. Nu ajuta la calmarea spiritelor nici anuntul ca Vladimir Putin a ordonat o inspectare a trupelor din zona invecinata cu Ucraina, pentru a le verifica pregatirea de lupta.

Ministrul de interne a anuntat dizolvarea unitatilor anti revolta Berkut, acuzate ca au tras in manifestanti cu munitie de razboi.

Ca lucrurile sunt de departe de normalizare o dovedeste si faptul ca Statele Unite au suplimentat efectivele de puscasi marini care pazesc ambasada americana din Kiev.
Rusii au in Sevastopol nave de razboi si submarine, dar si mii de membri ai personalului militar, cu tot cu familiile lor. Deocamdata, tensiunile se rezuma la declaratii, dar, daca Rusia ar vrea sa creeze probleme in aceasta zona, toate ingredientele sunt deja pregatite.

SUA avertizeaza ca Ucraina nu trebuie sa fie prinsa intre Est si Vest

Ucraina nu trebuie prinsa in mijlocul unei confruntari intre Est si Vest, a declarat seful diplomatiei americane. John Kerry a indemnat toate natiunile sa colaboreze pentru a aduce stabilitate in Ucraina.

Noua administratie de la Kiev se confrunta cu o opozitie crescanda in Crimeea si in regiunile din Est, unde rusofonii sunt majoritari.

Dupa indepartarea lui Ianukovici, "separatismul" reprezinta o serioasa amenintare, a declarat, in fata parlamentului presedintele interimar.

In timp ce steaua sovietica era coborata din varful acoperisului parlamentului, in interior se anunta primul candidat de marca la presedintie, fostul boxer Klitschko.

In vizita la Kiev, emisarul european, baroana Ashton a imbratisat-o pe Iulia Timoshenko - un gest menit sa exprime public sprijinul Uniunii Europene pentru "noua Ucraina". Si a indemnat Moscova sa faca la fel.

Catherine Ashton, reprezentanul UE pentru politica externa: "Cunoastem si intelegem legaturile comerciale puternice care exista cu Rusia si care trebuie sa continue si in viitor. Acest mesaj trebuie sa fie pe deplin inteles. Consideram, insa, ca e important sa mai transmitem un mesaj ferm, in privinta integritatii teritoriale, unitatii si independentei Ucrainei"

John Kerry, secretarul de stat american: "Nu jucam "la zero", aici nu e un meci Vestul impotriva Estului si nici n-ar trebui sa fie. Nu e vorba de Rusia, Statele Unite sau alte optiuni, ci despre poporul ucrainean, iar ucrainenii trebuie sa decida singuri cum va fi viitorul lor".

Mici grupuri de protestatari asigura, in continuare, un fel de permanenta in fata parlamentului asteptand de la cei dinauntru schimbarile promise.

Ministrul de Interne a anuntat dizolvarea infamelor unitati anti- revolta Berkut, varful de lance al represiunii impotriva opozantilor din Ucraina, acuzate ca au tras in manifestanti cu munitie de razboi.

Potrivit datelor oficiale, 82 de oameni au murit, saptamana trecuta, in timpul ciocnirilor de la Kiev.

Turcinov a preluat functia de comandant suprem al fortelor armate din Ucraina

Presedintele interimar Oleksandr Turcinov a preluat miercuri functia de comandant suprem al fortelor armate ucrainene, potrivit agentiei Interfax Ukraine.

Potrivit agentiei, un decret in acest sens a fost postat pe site-ul sefului interimar al statului.

"In conformitate cu (...) Constitutia Ucrainei, preiau incepand din aceasta zi (26 februarie) functia de comandant suprem al fortelor armate ale Ucrainei", se arata in decret.

Parlamentul ucrainean l-a demis de facto pe Victor Ianukovici din functia de presedinte - dupa ce a parasit Kievul, acesta nu-si mai indeplinea atributiile constituţionale - convocand alegeri prezidentiale anticipate pe 25 mai.

Componenta noului Guvern ucrainean va fi dezvaluita miercuri seara in Piata Independentei

Componenta noului Guvern ucrainean de uniune nationala va fi dezvaluita miercuri seara în Piata Independentei (Maidan), in centrul Kievului, ocupat de catre manifestanti.

Anunţul va avea loc la ora locala 19.00 (si ora Romaniei), in fata manifestantilor din piata, locul de unde a pornit miscarea de contestare si care este ocupat de trei luni, a anuntat deputatul Valeri Patkan pe site-ul partidului Udar. 

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Guvernul interimar de la Kiev, intre presiunea Rusiei si perspectiva falimentului. Ucraina e prinsa intre Est si Vest
Guvernul interimar de la Kiev, intre presiunea Rusiei si perspectiva falimentului. Ucraina e prinsa intre Est si Vest

Situatia ramane tensionata la Kiev, chiar si dupa ce spiritele s-au potolit in strada. Guvernul interimar care se va forma saptamana aceasta nu va avea o misiune deloc usoara, prins intre presiunile ruse si amenintarea falimentului.

Vladimir Putin ordona verificarea trupelor de lupta. Drapelul Rusiei, arborat pe cladirea Parlamentului din Crimeea
Vladimir Putin ordona verificarea trupelor de lupta. Drapelul Rusiei, arborat pe cladirea Parlamentului din Crimeea

Presedintele rus, Vladimir Putin, a ordonat miercuri verificarea pregatirii pentru lupta a trupelor din centrul si vestul Rusiei, potrivit BBC News Online.

Recomandări
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Horațiu Potra, adus la sediul IGPR pentru percheziții informatice. Fostul membru al Legiunii Străine, neînsoțit de avocat
Horațiu Potra, adus la sediul IGPR pentru percheziții informatice. Fostul membru al Legiunii Străine, neînsoțit de avocat

Horațiu Potra a revenit, luni dimineață, la sediul Inspectoratului General al Poliției. Fostul membru al Legiunii Străine asistă și de această dată la percheziții informatice care îl vizează personal.

Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989
Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989

Ziua de 16 decembrie 1989 a rămas în istorie ca reprezentând începutul sfârşitului pentru regimul condus de Nicolae Ceauşescu.