Povestea de iubire dintre Maria si Lech Kaczynski


Ultimul update: Vineri 20 Iulie 2012 22:31
Data publicarii: Marti 13 Aprilie 2010 00:00
Categorie: Stiri externe

Pe langa iubirea netarmuita, pe Lech si Maria Kaczinsky i-au unit patriotismul, sensibilitatea fata de oamenii aflati in suferinta, respectul pentru istoria Poloniei, pasiunea pentru arta, dar si dragostea pentru democratie.

 

"Se poate spune ca eram ca doua jumatati ale unui fruct", declara intr-un interviu Lech Kaczinsky despre cuplul pe care il forma din 1978 cu Maria.

"Este greu de spus cum se naste iubirea. Lech era cald, atent. Aveam incredere in el", ii raspundea Maria, al carei unchi s-a numarat printre ofiterii ucisi la Katyn in1940.

Atunci cand s-au cunoscut la Gdansk, in 1976, Maria Helena, economist de profesie si specialist in comertul maritim cu Asia, nu s-a gandit probabil niciun moment ca tanarul Lech, cu sase ani mai tanar, o va face prima doamna a Poloniei.

S-a indragostit insa imediat de el pentru ca lupta pentru aceleasi cauze ca si ea, era tanar, dar avea asteptari mari de la viitor. Dupa doi ani, in '78, s-au casatorit. Impreuna au continuat lupta inversunata impotriva comunismului, fapt care l-a costat pe Lech un an de inchisoare, in 1981.

Lupta pentru democratie i-au unit si tot din dragoste pentru poporul polonez au si murit in drum spre locul comemorarii a 70 de ani de la masacrul de la Katyn.

Latura umana a familiei prezidentiale este surprinsa cel mai bine de vecinii sotilor Kaczynski, din perioada in care Lech a fost primar al Varsoviei.

"Erau doi oameni absolut normali, tot timpul foarte politicosi cu vecinii. Doamna Maria era o persoana calda", isi amintesc vecinii care o vedeau zilnic plimbandu-si cainele, un Terrier scotian. De cativa ani cuplul prezidential avea doi caini, Tytys si Lulla, si doua pisici, Rudolf si Molly.

Isi iubeau nespus cele doua nepotele Ewa si Martyna, carora le dedicau timpul liber.
 

Decesul lui Lech Kaczynski, o lovitura traumatizanta pentru Jaroslaw
Discursul pe care Lech Kaczynski trebuia sa il citeasca sambata, in Rusia
VIDEO PROTVPLUS.RO