Discursul pe care Lech Kaczynski trebuia sa il citeasca sambata, in Rusia
Jurnalistii polonezi au dat publicitatii discursul pe care urma sa-l rosteasca presedintele Lech Kaczynski, sambata, chiar in ziua fatidica, cand era asteptat sa participe la comemorarea a 70 de ani de la masacrul de la Katyn. N-a mai apucat insa.
Sunt pasaje dramatice, cuvinte grele, parca prevestitoare. Sunt vorbe de iertare, de parere de rau. Toate despre Katyn, locul unde istoria i-a lovit din nou pe polonezi, sambata. Nimeni nu stia insa asta.
"Katyn a devenit o rana dureroasa pentru istoria Poloniei. A otravit relatiile dintre polonezi si rusi decenii la rand. Haideti sa vindecam si sa cicatrizam rana Katyn. Suntem pe cale sa facem asta. Noi, polonezii, apreciem ce au facut rusii in ultimii ani. Ar trebui sa urmam acest drum care aduce natiunile noastre mai aproape. Nu trebuie sa ne oprim sau sa facem pasi inapoi", se arata in discursul liderului de la Varsovia.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Toate circumstantele crimei de la Katyn trebuie investigate si dezvaluite. E important ca nevinovatia victimelor sa fie confirmata, iar toate dosarele legate de masacru sa fie deschise ca orice minciuna sa dispara pentru totdeauna. Cerem asta pentru linistea si memoria victimelor si din respect pentru suferinta familiilor lor", mai scrie in discursul liderului.
"Glorie eroilor! Slava memoriei lor!", asa urma sa-si incheie alocutiunea cel care a fost pentru cinci ani presedintele Poloniei.
Cel putin 87 de cadavre au fost scoase pana in prezent dintre resturile navei prezidentiale poloneze, care s-a prabusit sambata in apropiere de orasul rusesc Smolensk, a anuntat luni procurorul general al Poloniei, Andrzej Sermet.
Presa locala scrie despre numeroasele coincindente care au dus la disparitai elitelor poloneze, a exponentilor unei generatii care a contribuit decisiv la inlaturarea comunismului si care isi facuse o datorie de onoare din a afla adevarul despre masacrul de la Katyn.
Foarte rar in istorie o tara a pierdut dintr-un foc atatia demnitari si capete luminate.
In secunda in care avionul s-a rupt in bucati au fost decapitate armata si serviciile, iar Partidul Conservator aflat la putere a fost decimat. Au murit atunci prelati, directorul Insititutului pentru Memorie Nationala, guvernatorul Bancii Centrale si presedintele Comitetului Olimpic din Polonia. In acest moment nu exista practic nicio institutie a statului care sa fie fost crutata de tragedie.
Pe lista victimelor apar si numele lui Ryszard Kaczorowski, fostul presedinte in exil al Poloniei, dar si al Annei Walentynowicz, in varsta de 80 de ani, o figura proeminenta a "Solidaritatii", considerata personajul care a iscat revolta anti-comunista in Polonia. Concedierea ei, in 1980, a declansat greva de la santierul naval Gdansk si, ulterior, a dus la recunoasterea oficiala a sindicatului.
Printre figurile reprezentative care il insoteau pe Lech Kaczinsky se aflau si descendenti ai ofiterilor ucisi de sovietici, in 1940 la Katyn.
Comentatorii, atat polonezi cat si occidentali, observa ca drama de sambata a accelerat o schimbare, oricum inevitabila, de generatii in toate domeniiile vietii publice.
Sursa: Pro TV
Etichete: Lech Kaczynski, accidente aviatice, incidente aviatice,
Dată publicare:
12-04-2010 00:00