Europa s-a baricadat in fata Dunarii. Viitura coboara amenintator spre teritoriul Romaniei. VIDEO

×
Codul embed a fost copiat

Dunarea e aproape de cotele record atinse in 2002 si viitura coboara amenintator catre teritoriul Romaniei. In Europa centrala, inundatiile au facut deja ravagaii si au lasat in urma cel putin 11 victime.

UPDATE Miercuri, 5 iunie

Dunarea va atinge nivelul maxim la Viena, capitala Austriei, in cursul zilei de miercuri, in timp ce orasele situate mai in amonte de capitala austriaca continua sa fie amenintate cresterea nivelului apelor

Saxonia, unde s-au revarsat mai multe rauri si cotele apelor continua sa creasca, este una dintre regiunile cele mai grav afectate din Germania.

Oamenii fac tot ce le sta in putinta sa se fereasca de puhoaie. De multe ori, insa, lupta pare dinainte pierduta.

Citește și
Inundatii
Risc de inundatii pe raurile Crisul Alb si Crisul Negru. Hidrologii au emis avertizare de cod galben
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

"Totul este distrus, tot ce aveam a fost complet distrus".

Situata pe Elba, Dresda, capitala regiunii, asteapta viitura. Multi localnici si-au parasit deja casele, in timp ce cladirile istorice din centru sunt protejate cu scanduri si saci de nisip.

Dresda se teme sa nu impartaseasca soarta orasului bavarez Passau, care, de luni, arata groaznic, dupa revarsarea Dunarii. In continuare localnicii nu au electricitate, apa potabila si nici nu pot folosi telefonia fixa.

Unde s-au retras apele, totul a ramas inamolit, iar pagubele abia urmeaza sa se contabilizeze.

Cancelarul Angela Merkel a vizitat regiuni inundate din Germania si a promis un ajutor de 100 de milioane de euro.

"Vom acorda intregul nostru sprijin imediat, fara nicio intarziere. Consider ca autoritatile din Saxonia gestioneaza bine situatia. Vreau sa va sigur inca o data ca oamenii care au nevoie de ajutor, vor primi ajutor".

La Praga, viitura de pe Vltava a atins ieri nivelul maxim, in timp ce inundatiile se extind in nordul Republicii Cehe. Starea de urgenta inca este in vigoare...la fel ca si in anumite regiuni din Ungaria.

UPDATE, marti, 4 iunie

In Ungaria, doua poduri peste Dunare au fost inchise, iar in Slovacia navigatia a fost interzisa. Germania, Austria, Cehia si Polonia au fost lovite de inundatii devastatoare, dupa zile intregi de ploi torentiale. Iar bilantul este ingrijorator: zece morti si mii de sinistrati.

''Oribil, totul a fost distrus!
Nu avem apa, electricitate.
Nu am mai vazut asa ceva pana acum'',
se plang locuitorii.

De sus se vede cel mai bine amploarea inundatiilor din Passau, in sud-estul Germaniei. Orasul e asezat la confluenta a trei ape curgatoare: Dunarea, Inn si Ilz. Toate au iesit din matca din cauza ploilor si au navalit peste populatie cu o violenta fara precedent. Dunarea a depasit aici un record de 500 de ani

"Ne-am pus bagajele in spate si ne-am dus la o prietena."

Aproape ca nu a fost cladire in oras care sa scape de furia suvoaielor. Alimentarea cu energie electrica a fost oprita, ca masura de precautie, iar oamenii si-au lasat casele si au plecat cu barcile - ca mai peste tot in sud-estul Germaniei.

In Cehia, Vlatava e cea care provoaca probleme. Regiuni intinse sunt sub stare de urgenta, iar mii de oameni au fugit din calea puhoaielor. Cateva cartiere din Praga au fost inundate, dar centrul vechi, inclus in patrimoniul UNESCO, a fost crutat.

Iar ce-i mai rau inca n-a trecut. Autoritatile se asteapta ca apele inavolburate sa faca prapad la noapte si in alte localitati din Cehia.

''Imaginile fac cat o mie de cuvinte. Puteti vedea singuri distrugerile. Puteti vedea ambele poduri care leaga cele doua parti ale orasului Ustí nad Labem. Amandoua sunt inchise si nu pot fi folosite. De obicei se poate vedea digul care ar trebui sa opreasca apa, dar in acest moment nu se vede decat partea de sus a indicatoarelor", transmite corespondentul NOVA TV.

Si capitala slovaca, Bratislava, este in pericol. Dunarea ameninta sa inunde orasul, asa ca, de-a lungul malului, au fost ridicate bariere, iar cateva sosele au fost inchise.

Dunarea umflata ameninta si capitala Ungariei, Budapesta. Aici este asteptata o viitura cu o cota record in zilele urmatoare. Asa ca autoritatile sunt in stare de urgenta si au intarit deja malurile fluviului cu sute de saci de nisip.

Din Ungaria, viitura este asteptata si la noi in maximum 10 zile. oricat de dramatica este situatia in tarile de pe cursul Dunarii pe noi ne avanteaza relieful, dupa cum recunosc chiar autoritatile.Lacurile din amonte vor mai atenua viitura.

"Am anuntat prefectii sa verifice digurile bob cu bob. O atentie deosebita avem pentru zona bratul Borcea de Jos unde trebuie consolidat digul. Au fost mobilizate echipe in zonele respective", a precizat Lucia Varga, ministrul delegat pentru ape si paduri.

Specialistii romani sustin ca viitura de pe Dunare nu va produce pagube insemnate in Romania.

Situatie critica si in Germania

Bild considera situatia drept cel mai mare potop abatut asupra Germaniei in ultimul secol. Daca in unele regiuni, situatia a inceput sa fie mai buna, sunt zone pentru care urmeaza ce e mai rau. Zone precum Baden-Wurttemberg si Passau au trecut prin clipe de cosmar, iar imaginile ce vin din aceste zone sunt cutremuratoare.

In Saxonia si Turingia se anunta insa prapad, acestea fiind zonele ce urmeaza sa fie afectate de "valul" venit din Praga.

Angela Merkel a dispus deja ca aproximativ 50 de milioane de euro sa fie folosite pentru a-i ajuta pe oamenii din zonele afectate.

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Stare de urgenta in 4 tari din Europa. Oficialii se tem ca Dunarea ar putea depasi nivelul din 2002
Stare de urgenta in 4 tari din Europa. Oficialii se tem ca Dunarea ar putea depasi nivelul din 2002

Cel putin 7 oameni au murit si cateva mii au fost evacuati in Germania, Polonia, Austria si Cehia, tari care se confrunta cu inundatii grave si alunecari de teren, din cauza ploilor torentiale.

Risc de inundatii pe raurile Crisul Alb si Crisul Negru. Hidrologii au emis avertizare de cod galben
Risc de inundatii pe raurile Crisul Alb si Crisul Negru. Hidrologii au emis avertizare de cod galben

 Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor a emis o avertizare de cod galben de inundatii pentru raurile din judetele Arad, Bihor si Hunedoara.

Recomandări
Un cetăţean polonez care ratase îmbarcarea ar fi anunţat prezenţa unei bombe la bordul avionului aterizat la Timişoara
Un cetăţean polonez care ratase îmbarcarea ar fi anunţat prezenţa unei bombe la bordul avionului aterizat la Timişoara

Un avion care decolase din Polonia, cu peste o sută de pasageri la bord, a aterizat de urgență joi noapte pe aeroportul din Timișoara, după ce a fost primită o amenințare cu bombă.

Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat
Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat

Compania Națională de Căi Ferate CFR SA a lansat vineri licitația pentru modernizarea căii ferate Constanța-Mangalia, după mai multe amânări.

Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.