Stare de urgenta in 4 tari din Europa. Oficialii se tem ca Dunarea ar putea depasi nivelul din 2002

×
Codul embed a fost copiat

Cel putin 7 oameni au murit si cateva mii au fost evacuati in Germania, Polonia, Austria si Cehia, tari care se confrunta cu inundatii grave si alunecari de teren, din cauza ploilor torentiale.

UPDATE 19:00

Oficialii se tem ca Dunarea ar putea sa depaseasca nivelul din 2002, cand inundatiile au provocat pagube de 7,5 miliarde de euro. Fluviul umflat se apropie si de Romania.

Tara dupa tara, in regiunile vulnerabile, vedem aceleasi imagini: barbati, femei si copii, impreuna in ploaie, isi trec din mana-n mana saci cu nisip pentru a construi diguri . Multora, aceste scene le reamintesc de inundatiile catastrofale din 2002. Atunci, numai in Cehia au murit 17 oameni.

Muncesc zi si noapte, dar stradaniile lor nu pot decat sa limiteze pagubele. Cu forta unui tren de viteza, torentii s-au napustit asupra zonelor locuite din Cehia.

Citește și
harta inundatii
Cod galben de inundatii emis de hidrologi pentru zece judete. Zonele vizate

La sfarsitul unei reuniuni de urgenta, guvernul ceh a decretat duminica seara stare de urgenta in Bohemia. In Praga, situatia este alarmanta, iar unitati de militari ajuta la ridicarea unor baraje de-a lungul Viltavei. Opt statii de metrou au fost inchise si un spital a fost evacuat preventiv. La fel si gradina zoologica. Din cauza perturbarilor din transportul in comun, elevilor li s-a cerut sa ramana acasa.

In Polonia vecina, serviciile de urgenta sunt in stare de alerta maxima, dupa ce apele au coborit vijelios de pe versanti muntosi. Cateva sate au fost izolate si un pod sta sa se prabuseasca.

Imagini dezolante si in orasele din sudul si estul Germaniei. Cu ajutorul armatei, mii de locuitori si-au parasit in graba casele invadate de puhoaie. Bunurile lor plutesc la intamplare.

Si in Austria, ploile torentiale au provocat alunecari de teren si au impus evacuarea a sute de oameni. Legaturile feroviare dintre Germania si Austria sunt intrerupte, iar sute de sosele sunt acoperite de apa.

Update ora 14:40

In regiunile afectate, aceleasi imagini cu barbati, femei si copii in ploaie, manuind saci cu nisip pentru construirea digurilor, reamintesc de inundatiile din 2002.

In CEHIA, unde Guvernul a decretat stare de urgenta in aproape toata Boemia (vest), cinci persoane au murit si alte cateva au fost date disparute.

Un barbat si o femeie au murit, duminica, dupa ce casa lor s-a prabusit in apropiere de Praga. Alte doua cadavre au fost gasite in nordul tarii, iar un barbat in varsta de 82 de ani s-a inecat in apropiere de Benesov, la 40 de kilometri sud de Praga.

Bilantul risca sa creasca deoarece cel putin patru persoane, dintre care doi barbati care practicau, sambata seara, rafting pe raul Berunka, la 30 de kilometri sud-vest de Praga, au fost date disparute luni.

Metroul din Praga este partial inchis de duminica seara, iar numeroase cai ferate si drumuri au fost blocate.

harta zonelor afectate de inundatie din cehia
Elevii din Praga au fost invitati sa stea acasa, luni, din cauza perturbarii transporturilor.

Aproximativ 2.700 de persoane au fost obligate sa isi paraseasca locuintele in Boemia, iar mii de consumatori nu aveau energie electrica luni dimineata.

Armata a mobilizat aproximativ 2.000 de militari, dintre care 300 la Praga, pentru a face fata situatiei.

In GERMANIA, situatia s-a inrautatit in sudul si estul tarii. La Passau, oras bavarez situat la frontiera cu Austria, la confluenta Dunarii cu Inn si Ilz, recordul stabilit de inundatiile din 2002 si din 1954 a fost doborat, iar armata a fost chemata pentru a ajuta echipele de salvare.

"Multe persoane, care s-au confruntat deja cu inundatiile in 2002, refuza sa isi paraseasca locuintele. Incercam sa le convingem", a declarat primarul din Passau, Jürgen Duppen, pentru postul de televiziune N24.

"Avem aproape 700 de membri ai echipelor de salvare in actiune. Cei aproximativ 200 de soldati chemati in ajutor sosesc. Este momentul, deoarece unele persoane au lucrat deja 36 de ore fara intrerupere", a adaugat el, subliniind ca "populatia din Passau are o anume rutina in ceea ce priveste inundatiile".

In Saxonia, fosta regiune a RDG, situata la frontiera cu Cehia si Polonia, au fost mobilizati sute de politisti, echipati cu barci, saci de nisip si o macara.

"Suntem socati. A trebuit sa iesim foarte repede din casa", a declarat pentru postul de televiziune NTV o locuitoare din Dresda, cu copilul in brate, dupa ce a petrecut noaptea de duminica spre luni intr-un adapost.

In AUSTRIA, inundatiile au provocat moartea unei persoane si alte doua au fost date disparute. Sute de locuitori din regiunea Salzburg si aproximativ alti 300 din orasul Melk, situat in nord, au fost deja evacuati.

Armata a fost mobilizata pentru a contribui la operatiunile de salvare si la stavilirea apelor.

Potrivit autoritatilor, Dunarea si Inn ar putea sa atinga si chiar sa depaseasca nivelul din 2002, cand inundatiile au provocat pagube in valoare de 7,5 miliarde de euro.

In UNGARIA, primarul Budapestei a declansat o alerta de inundatii luni dimineata, o viitura pe Dunare fiind asteptata vineri sau sambata. Aceasta ar putea crea o situatie similara celei din 2002.

In august 2002, nivelul Dunarii a atins 8,49 metri la Budapesta. Aproximativ 2.000 de persoane au fost evacuate si peste 20.000 au lucrat la indiguiri.

Update ora 12:40

Situatia continua sa se agraveze in sudul si estul Germaniei, puternic afectate de inundatii provocate de ploi torentiale, relateaza AFP.

La Passau, un oras bavarez ala frontiera germano-austriaca situat la confluenta a trei rauri - Dunarea, Inn si Ilz -, situatia este extrem de grava. Recordurile ultimelor mari indundatii din 2002 si 1954 au fost depasite, iar armata a venit in ajutorul serviciilor de salvare si locuitorilor, care sunt partial fara curent.

Nivelul Dunarii atingea luni dimineata 12,2 metri in acest oras si urma sa urce pana la 12,3-12,4 metri pana luni dupa-amiaza, in timp ce nivelul raului Inn era de 9,61 metri si urma sa atinga pana la 10 metri pe parcurusul zilei, a declarat pentru AFP o colaboratoare a celulei de criza.

La Rosenheim, alt oras bavarez puternic afectat, un dig a cedat, potrivit postului de televiziune public ARD.

In Saxonia, o fosta regiune in cadrul fostei Republicii Democrate Germane (RDG) situata la frontierele Germaniei cu Cehia si Polonia, situatia era la fel de grava, sute de politisti fiind mobilizati. Ministrul german de Interne Hans-Peter Friedrich urma sa mearga luni dimineata in aceasta zona, pentru a survola regiunea orasului Zwickau cu elicopterul si pentru a-i intalni pe reprezentanti ai serviciilor de salvare la Grimma. In centrul acestui oras, 2.500 de locuitori au fost evacuati, potrivit postului de televiziune N24.

In imprejurimile orasului Leipzig, salvatorii nu se mai ocupa momentan de diguri, ci s-au concentrat asupra evacuarii locuitorilor, potrivit agentiei de presa germane DPA.

praga
(Foto: Cum arata una dintre zonele inundate complet din Praga. Sursa: Facebook)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Update ora 11:30

Cum arata orasul Praga in aceasta dimineata

Update ora 11.00

In sudul si estul Germaniei, armata a intervenit in ajutorul populatiei, iar legaturile feroviare cu Austria sunt intrerupte.

Austria, Germania si Cehia au trimis unitati de armata pentru a contribui la operatiuni de salvare, in urma unor precipitatii-record in anumite regiuni. Dunarea a iesit din matca in Bavaria, iar zeci de orase au fost plasate sub alerta de inundatii intr-o zona vasta in Europa Centrala.

Sute de drumuri si cai ferate au fost blocate in Germania, Austria si Cehia, iar starea de urgenta a fost decretata duminica seara in aproape toate regiunile din Boemia, partea de vest a Cehiei, dar si in Germania. Opt statii de metrou au fost inchise duminica dupa-amiaza, iar un spital a fost evacuat in Cehia.


"Vom face totul pentru a proteja viata si sanatatea oamenilor", a dat asigurari premierul ceh duminica seara, in urma unei reuniuni extraordinare. Suma de 12 milioane de euro a fost deblocata de Guvernul ceh pentru a face fata intemperiilor. Bilantul in CEHIA, duminica seara, era de trei morti si patru persoane date disparute.

 


Un barbat si o femeie au murit duminica in urma prabusirii cabanei lor, provocate de o inundatie, la Trebenice, la aproximativ 30 de kilometri sud de Praga, a anuntat politia. Cadavrul unui barbat in varsta de aproximativ 55 de ani a fost gasit duminica seara la Trutnov, la aproximativ 150 de kilometri nord-est de Praga, in raul Upa, care s-a revarsat, potrivit unei purtatoare de cuvant a politiei, Iva Kormosova.

Doi barbati care faceau rafting pe raul Berounka au fost dati disparuti de sambata, in apropiere de Hlasna Treban, la aproximativ 30 de kilometri sud-vest de Praga, iar alte doua persoane erau de negasit in regiunile Pilsen (vest) si Hradec Kralove (centru). In Boemia, unde starea de alerta era in vigoare in aproximativ 50 de localitati, aproximativ 1.800 de persoane au fost evacuate din satul Stechovice.

Cel putin 23 de cai ferate si aproximativ 100 de drumuri au fost blocate duminica, potrivit autoritatilor locale. In Boemia de Sud, situatia era dificila in orasul Bechyne, unde raul Luznice s-a revarsat. In Boemia de Nord, revarsarea Elbei ameninta orasele Usti-nad-Labem si Decin, si oraselul Hrensko, in apropiere de frontiera cu Germania.

La Praga, Spitalul Na Frantisku a fost evacuat. Podul Carol, unul dintre cele mai cunoscute monumente din capitala ceha a fost inchis. Elevii din invatamantul primar si secundar din Praga au fost indemnati sa stea acasa pentru luni. Din cauza cresterii nivelului apelor, incepusera sa fie evacuate animalele de la gradina zoologica din Praga.

In AUSTIRA, o persoana a murit, iar doua au fost date disparute in urma unor alunecari de teren, iar alte peste 300 de persoane au fost evacuate, potrivit autoritatilor. Starea de alerta a fost decretata in cea mai mare parte a provinciilor occidentale din Vorarlberg, Tirol si Salzburg, dar si din provincia Austria Superioara, in nord.

La Sankt Johann in Pongau, langa Salzburg, o persoana care participa la operatiuni de curatare a murit, duminica, intr-o alunecare de teren, a anuntat politia. La Taxenbach, tot langa Salzburg, doua persoane au fost date disparute. Cel putin 240 de locuitori din provincia Salzburg si 80 delocuitori din Tirolul vecin au fost evacuate de la domicilii, amenintate de ape.

 


Traficul feroviar a fost intrerupt in numeroase zone in provinciile Salzburg si Tirol. O parte a autostrazii spre Elvetia a fost inchisa, dar si numeroase drumuri nationale, in diferite zone in Austria.

La Linz, in nord, Dunarea ameninta sa se reverse, iar pompierii au inchis circulatia rutiera in maimulte cartiere din oras. Sute de pompieri, serviciile de urgenta si armata au fost mobilitate. In GERMANIA, ploi torentiale au fost inregistrate la Bade-Würtemberg (sud-vest), Bavaria (sud), Saxonia si Turingia (est), provocand revarsarea a numeroase cursuri de apa.

Doua persoane au fost date disparute la Reutlingen (sud-vest). Cancelarul Angela Merkel a asigurat populatia de "sustinerea Guvernului federal". Armata a anuntat ca trupe erau in curs de mobilizare in anumite zone. In Saxonia, starea de urgenta a fost declarata de catre autoritatile locale in regiunea Chemnitz si Leipzig (est). In Bavaria, Dunarea a inundat partial orasul Passau, la frontiera cu Austria.

Niciun tren nu circula duminica pe ruta Munchen (sud-estul Germaniei)-Salzburg (vestul Austriei), a anuntat Deutsche Bahn. In vest, traficul fluvial pe Rin a fost suspendat in mai multe locuri, potrivit Centrului de urgenta Mainz. In ELVETIA, unde autoritatile erau in alerta de sambata, din cauza cresterii nivelului apelor, in special in zona Rinului, situatia era stabilizata duminica, insa exista riscul unor alunecari de teren in zilele urmatoare, potrivit autoritatilor federale.

 

 

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Risc de inundatii pe raurile Crisul Alb si Crisul Negru. Hidrologii au emis avertizare de cod galben
Risc de inundatii pe raurile Crisul Alb si Crisul Negru. Hidrologii au emis avertizare de cod galben

 Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor a emis o avertizare de cod galben de inundatii pentru raurile din judetele Arad, Bihor si Hunedoara.

Cod galben de inundatii emis de hidrologi pentru zece judete. Zonele vizate
Cod galben de inundatii emis de hidrologi pentru zece judete. Zonele vizate

Hidrologii au emis o avertizare cod galben de inundatii pe raurile din judetele Suceava, Neamt, Iasi, Vaslui, Botosani, Maramures, Hunedoara, Bihor, Arad si Alba, valabila de joi dupa-amiaza pana vineri seara.

Recomandări
Ciolacu rămâne premier, suspans în desemnarea prezidențiabilului. UDMR preia cele mai grele ministere, de care PSD și PNL fug
Ciolacu rămâne premier, suspans în desemnarea prezidențiabilului. UDMR preia cele mai grele ministere, de care PSD și PNL fug

Discuțiile aprinse din jurul coaliției de guvernare sunt aproape de sfârșit. Liderii pro-europeni au fost duminică la consultări cu președintele Klaus Iohannis, care a amânat să anunțe propunerea de premier.  

Mall-urile și piețele, invadate de români cu febra Crăciunului: ”Am încheiat astăzi. 1.000 de lei, cam așa”. ”Trăim bine!”
Mall-urile și piețele, invadate de români cu febra Crăciunului: ”Am încheiat astăzi. 1.000 de lei, cam așa”. ”Trăim bine!”

“Doar iau ceva repede din magazin și gata”. Asta și-au spus încrezători majoritatea românilor, în ultimul weekend dinaintea Crăciunului. Apoi s-au trezit la capătul numeroaselor cozi, formate de alți optimiști ca ei.  

Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern
Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern

Partidele pro-europene care negociază pentru formarea Guvernului au ajuns, duminică seară, la un acord, atât asupra împărţirii ministerelor, cât şi asupra celor care vor prelua portofoliile.