Portugalia, țara cu cea mai mare medie săptămânală de infectări și decese din lume
Portugalia este o țară mică, dar a ajuns să aibă cea mai ridicată medie săptămânală de infectări și decese la un milion de locuitori din toată lumea.
Aproape 250.000 de portughezi au fost depistați pozitiv la coronavirus doar în această lună.
„Suntem în cel mai grav moment al crizei pandemiei de Covid. Nu e rău, e teribil”, a spus premierul António Costa.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Bărbat: „Suntem o ţară destul de mică şi avem atât de multe persoane infectate. E înspăimântător. Parcă lumina de la capătul tunelului se îndepărtează tot mai mult. Acum, teama noastră cea mai apăsătoare, cea mai mare anxietate, este că va veni un moment când nu mai avem de ales. Ne temem că nu vom mai putea să ne îndeplinim misiunea, să salvăm vieţi.”
Peste 20 de ambulanțe cu bolnavi de Covid erau la coadă în fața celui mai mare spital din Lisabona, Santa Maria, așteptând să se găsească un pat disponibil pentru noii pacienți.
„Mai avem un singur pat liber la Terapie Intensivă și mai puţin de zece în saloane”, anunță purtătorul de cuvânt.
Șeful Asociației Medicilor portughezi a avertizat că spitalele din Lisabona riscă să rămână fară rezerve suficiente de oxigen pentru terapia bolnavilor de Covid, tot mai mulţi.
Acum două nopţi, din cauza scăderii presiuni din sistemul de oxigen, zeci de pacienţi au fost transferaţi de la un spital major din zona capitalei portugheze către alte unităţi medicale.
Rui Santos, asistentă: „Pentru mulţi dintre aceşti pacienţi, terapia cu oxigen este vitală, aşa că a fost prudent să-i transferăm pe unii dintre ei. Vorbim despre spitalele Santa Maria, Setubal, Egas Moniz şi spitalul de campanie de la stadionul universităţii.”
În Portugalia se umplu şi spitalele de campanie instalate cu ajutorul Armatei, dintre care cele mai mari sunt la Lisabona şi la Porto.
La Lisabona, până şi cantina Spitalului Forţelor Armate a fost transformată în salon pentru bolnavii de Covid. Astfel, s-au obţinut peste 200 de paturi suplimentare.
Rui Sousa, medic: „În primele nouă luni ale pandemiei ne-am triplat capacitatea. Totuşi, cu tot ce s-a întâmplat în ultima lună, am fost nevoiţi să triplăm o capacitate deja triplată.”
Nu doar locurile din spitale devin insuficiente. Devine acută criza lipsei de personal medical.
Rui Sousa, medic: „Nu eram pregătiţi. Personalul nostru medical nu era suficient pentru un asemenea flux de pacienţi. Am cerut ajutor de la Armată.”
Şi Germania a trimis o echipă de medici militari în țara iberică, ca să ajute dar și să evalueze situația.
Portugalia s-a descurcat mai bine decât alte țări în primul val al pandemiei, dar acum a ajuns să aibă cea mai ridicată medie săptămânală de noi cazuri de infectare și decese, raportată la un milion de locuitori.
Portugalia se apropie de 670.000 de cazuri de infectare depistate şi a trecut de 11.300 de decese. Aproape 300 au fost înregistrate miercuri, în 24 de ore.