Moscova se pregătește de anexare. În Piața Roșie sunt instalate scene și tribune pentru presupuse celebrări populare

×
Codul embed a fost copiat

În timp ce armata ucraineană aproape a încercuit orașul Lyman, ocupat din luna mai de ruși, Moscova se pregătește să anexeze regiunile Donețk, Luhansk, Herson și Zaporojie.

În Piața Roșie din Moscova sunt instalate scene și tribune pentru presupuse celebrări populare, care ar urma să aibă loc în acest weekend.

Sunt voci care spun, însă, că Putin ar putea să amâne anexarea teritoriilor ucrainene, pentru că armata sa înregistrează înfrângeri pe linie.

Departamentul de stat i-a îndemnat apăsat pe cetățenii americani să părăsească Rusia. La fel și Ministerul român de Externe, care i-a sfătuit pe ai noștri să plece de urgență din această țară.

Maria Sittel: ”Alegerea a fost făcută. Patru regiuni au votat în mod copleșitor pentru a deveni noi entități teritoriale ale Rusiei. Astea sunt datele preliminare, după numărarea voturilor”.

Citește și
Separatiştii proruşi din estul Ucrainei susţin că au fost atacaţi de forţele guvernamentale. Ce spune Kievul
Război în Ucraina, ziua 217. Liderii separatişti din Lugansk şi Herson cer anexarea unor teritorii ucrainene la Rusia
Nu s-au omorât cu munca, dar au încasat lunar peste 7.000 de euro. Politicienii români cu activitate discretă în Parlamentul European

Anexarea regiunilor Luhansk, Donețk, Herson și Zaporojie la Rusia este o chestiune de ore, după ce referendumurile au fost validate, iar rezultatul - covârșitor în favoarea alipirii. Liderii puși de ruși în fruntea regiunilor au plecat deja la Moscova, pentru a cere în mod oficial alipirea teritoriilor la Federația Rusă.

Leonid Pasechnik, liderul regiunii Luhansk: ”Dragă Vladimir Vladimirovici (Putin), mă adresez ție în numele oamenilor din regiunea Luhansk. Ținând cont de referendumul aprobat de locuitorii republicii, te rog să iei în considerație aderarea Republicii Populare Luhansk la Rusia, ca entitate teritorială a Federației Ruse”.

Toată lumea așteaptă discursul pe care Putin ar urma să-l susțină pe 30 septembrie în plenul parlamentului rus. Unii analiști se așteaptă ca liderul de la Kremlin să închidă granițele țării, să anunțe mobilizarea generală. Sau să dea un ultimatum Ucrainei, să părăsească regiunile unde au fost organizate aşa-zisele referendumuri. În afară de ruși, nimeni nu crede că votul s-a desfășurat corect.

Mykola Moroz, supraviețuitor al unui atac: ”Am citit pe Telegram, e... totul e minciună. Totul e minciună. Ieri au postat pe Telegram cum rușii se plimbau pe străzi chemând oamenii la vot și nimeni nu ieșea afară”.

La Moscova, starea de spirit este una bună printre susținătorii anexării teritoriilor ucrainene.

Viktor, rezident Moscova: ”Asta nu înseamnă că vrem noi o țară mai mare, chestia e că (estul Ucrainei) a fost mereu teritoriu rusesc. Acum s-a întors acasă”.

În teritoriile ocupate de ruși, însă, localnicii speră să apuce finalul conflictului și se bucură cu jumătate de gură că urmează să fie anexați de Rusia.

Sergey Mishin, rezident Luhansk: ”Aștept să vină pacea și prosperitatea. Sper să nu mai moară oameni. Sunt mândru că o să trăiesc în Rusia. Sper la ce e mai bun și sper să fie schimbări în bine”.

Parlamentul rus ar urma să ia o decizie în privința anexării estului Ucrainei abia săptămâna viitoare. Unii analiști nu sunt, însă, convinși că Vladimir Putin va semna decretele de anexare, în condițiile în care armata ucraineană înregistrează victorie după victorie în Donbas, iar rușii sunt în retragere pe frontul din nordul Ucrainei.

Dmitry Oreshkin, analist politic: ”Pericolul major pentru Putin, după aceste referendumuri, este că, dacă pierde orașul Liman, atunci aceeași societate patriotică (rusă) își va scoate suzeta din gură și va da vina pe Putin pentru că nu a putut să protejeze teritorii devenite ale Rusiei”.

Responsabili de la Moscova au declarat explicit că Rusia va fi dispusă să accepte reluarea dialogului cu Europa doar dacă va fi recunoscută necondiționat alipirea celor 4 regiuni plus Crimeea la Federația Rusă. Uniunea Europeană a răspuns cu noi sancțiuni impuse Rusiei și cu respingerea categorică a pretențiilor.

Ursula von der Leyen, șefa comisiei Europene: ”Mobilizarea și amenințările lui Putin că va folosi arme nucleare sunt pași noi spre escaladarea conflictului. Nu acceptăm simulacrul de referendum și niciun fel de anexare a Ucrainei și suntem hotărâți să facem Kremlinul să plătească pentru această escaladare a situației”.

Pe front, armata rusă e pe cale să piardă orașul Lîman, încercuit de ucraineni.

Unitățile proaspăt mobilizate au ajuns în zona de conflict, dar disciplina lasă de dorit. Comandantul batalionului de voluntari ruși Vostok, Aleksandr Hodakovski, a scris pe rețelele sociale că nou-veniții se poartă ca niște animale crescute la zoo care sunt eliberate în sălbăticie. Nici măcar comandanții unităților mobilizate nu au habar ce se va întâmpla în continuare cu ei.

Ofițer: ”Am venit aici în urmă cu trei zile, la fel ca voi. M-au luat din vacanță și m-au pus comandant al unui regiment pe care nu l-am format eu pentru pregătire sau altceva. Nu știu unde o să fim trimiși. Nu știu nici ce arme vom primi. În momentul ăsta, principala problemă e să începeți instrucția, restul va fi livrat după aceea”.

Militarii ruși nu stau bine nici cu moralul.

Dmitry: ”Am lăsat acasă doi copii și o soție, de mama mea în vârstă și neputincioasă nu se mai îngrijește nimeni. Am primit ordinul la locul de muncă, m-au luat direct de acolo, fără examinare medicală, fără nimic. Am hipertensiune diagnosticată după ce am terminat armata”.


Ca să scape de coșmarul războiului, zeci de mii de ruși continuă să ia cu asalt frontierele încă deschise ale Rusiei. La granița cu Kazahstanul, oamenii așteaptă în corturi improvizate pe marginea șoselei să-și continue drumul. Iar în acest punct de trecere a frontierei cu Georgia, traficul rutier a fost blocat ieri ore în șir, din cauza numărului mare de oameni care voiau să scape de mobilizare. Rușii au fost întâmpinați cu bannere anti-război de câțiva protestatari georgieni care nu au uitat că Rusia le-a invadat țara în 2008.

 

 

Articolul face parte din:

Război în Ucraina, ziua 218. Zelenski: „Repet, pentru cei care înţeleg doar rusă: Dacă vrei să trăieşti, fugi”

Zelenski ar putea merge la New York pentru a participa la Adunarea Generală a ONU. Ar fi prima ieșire din țară de la invazie
Zelenski: "Ucraina nu acceptă preluările de teritorii. Repet, pentru cei care înţeleg doar rusă: Dacă vrei să trăieşti, fugi"

"Ucraina nu poate şi nu va suporta nicio încercare a Rusiei de a pune mâna pe vreo parte a pământului nostru", a spus preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski în discursul său zilnic, potrivit site-ului preşedinţiei, scrie News.ro. 

arestare FSB
Putin bagă "poezia" în închisoare. Trei poeți ruși au fost arestați, după ce au citit un text împotriva mobilizării parțiale

Un tribunal rus a dispus, miercuri, arestarea a trei tineri poeţi care au participat la o lectură literară împotriva mobilizării anunţate de autorităţi pentru războiul din Ucraina, unul dintre ei susţinând că a fost violat de poliţie în timpul arestării.

gazoduct nord stream
Nord Stream: A fost descoperită o a patra scurgere la conductă

Garda de Coastă suedeză a găsit o a patra scurgere pe conducta Nord Stream. Două dintre scurgeri au fost descoperite în zona suedeză, iar două în regiunea daneză.  

nord stream
Polonia, Norvegia și Danemarca au inaugurat un gazoduct strategic a doua zi după exploziile de la Nord Stream 1 și 2

Statele nordice și Germania investighează scurgerile majore de gaz din conductele Nord Stream 1 și 2, din Marea Baltică.

Vladimir Putin
Directorul CIA, despre mobilizarea parțială a lui Putin: „Armata lui nu are forță de muncă. Asta e numai una dintre probleme”

Directorul CIA, William Burns, a susținut că „mobilizarea militară parțială” a președintelui rus, Vladimir Putin, nu va îmbunătăți substanțial poziția Rusiei în război.

Zece ani de închisoare pentru dezertorii armatei ruse. Vladimir Putin a promulgat legea
Soldat rus înregistrat în timp ce spunea că a primit ordin să ucidă „pe toți cei pe care îi vede”, inclusiv civili ucraineni

Un soldat rus a fost înregistrat în timp ce spunea că a primit ordin să-i ucidă „pe toți cei pe care îi vede”, chiar dacă este vorba despre civili.

 

mobilizare rusia
Fuga de mobilizarea lui Putin are un preț mare. Cât costă un loc în mașinile care îi trec pe bărbații ruși granița cu Georgia

De la începutul lunii septembrie, mii de cetățeni ruși au trecut granița Rusiei cu Georgia. Dar din 21 septembrie, când a fost Putin a anunțat mobilizarea militară parțială, aproximativ 10.000 de persoane au trecut zilnic frontiera.

soldati rusi
Ce cred soldații ruși care au luptat pe front în Ucraina despre mobilizarea parțială a lui Putin. „Sincer, toți vor muri”

Campania de mobilizare parțială a lui Putin se desfășoară deja de aproximativ o săptămână. Unii recruți noi au fost deja trimiși pe front fără niciun fel de pregătire, alții dorm pe jos în barăci care arată mai mult ca niște celule de închisoare.

Putin acordă compensații de câte 75.000 de euro familiilor soldaților uciși în războiul din Ucraina
”Putin este un prost.” ”Nu am văzut nici măcar un fascist”. Înregistrări cu discuțiile soldaților ruși din Ucraina

Jurnaliștii de la New York Times au publicat înregistrările audio și traducerile apelurilor telefonice ale soldaților ruși aflați pe teritoriul Ucrainei, care se plângeau - în luna martie - către familiile și prietenii lor.  

nord stream
MAE rus: Avariile de la conductele Nord Stream s-au produs într-o zonă controlată de serviciile de informaţii americane

Ministerul de Externe rus a afirmat joi că avariile de la conductele Nord Stream care au determinat scurgeri de gaz în largul coastelor daneze şi suedeze s-au produs într-o zonă "aflată sub controlul" agenţiilor de informaţii americane, scrie Reuters.

referendum
Liderii a patru regiuni separatiste s-au deplasat la Moscova pentru a finaliza anexarea teritoriilor la Federația Rusă

Liderii a patru regiuni separatiste controlate de Rusia în Ucraina s-au deplasat la Moscova pentru a finaliza anexarea acestor teritorii după „referendumuri” considerate nişte „simulacre” de Kiev şi Occident.

Zelenski și Putin
Rusia a anunțat oficial că va anexa patru teritorii ale Ucrainei, după așa-zisele referendumuri

Rusia este gata să anexeze în mod oficial o porțiune din Ucraina, după o așa-zisă numărătoare a voturilor care arată sprijinul covârșitor din patru provincii pentru această decizie.  

nord stream
CNN: Oficialii europeni de securitate au observat nave rusești în apropierea scurgerilor de gaze de la conductele Nord Stream

Oficialii europeni de securitate au observat, luni și marți, nave militare rusești în apropierea scurgerilor de gaze de la conductele Nord Stream, potrivit unor surse al CNN.

vladimir putin
Cine l-ar putea înlocui pe Vladimir Putin. „Super Spionul”, în fruntea listei publicației Politico

„Aventura” militară dezastruoasă a lui Vladimir Putin în Ucraina a ridicat o nouă perspectivă, aceea că guvernarea lui, de 22 de ani, s-ar putea apropia de sfârșit.

Papa Francisc
Papa Francisc a fost implicat în organizarea unui schimb de prizonieri în Ucraina

Papa Francisc a declarat că a fost implicat în organizarea unui schimb de prizonieri în Ucraina, deşi nu este clar rolul jucat de suveranul pontif.

 

prizoniere
Şase ucraineni au fost eliberaţi într-un nou schimb de prizonieri cu Rusia. „Negocierile sunt o muncă dificilă”

Şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene, Andrii Iermak, a declarat că şase ucraineni au fost eliberaţi într-un nou schimb de prizonieri cu Rusia.

vladimir putin
Vladimir Putin: Conflictul din Ucraina este unul dintre rezultatele prăbuşirii Uniunii Sovietice

Conflictele din fosta URSS, între care şi cel în desfăşurare dintre Rusia şi Ucraina, sunt, "bineînţeles", rezultatul "prăbuşirii Uniunii Sovietice", a declarat joi preşedintele rus Vladimir Putin, care a acuzat Occidentul că seamănă discordie.

soldati ucraina
Forţele ucrainene recuceresc oraşul Kupiansk şi alungă trupele ruse de pe malul estic al râului Oskil

Forţele ucrainene au cucerit întreg teritoriul oraşului Kupiansk şi au alungat trupele ruse din poziţiile de pe malul estic al râului Oskil, care desparte oraşul din nord-estul Ucrainei.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Gigi Becali anunță o revenire de senzație la FCSB
NEWS ALERT Gigi Becali anunță o revenire de senzație la FCSB
Citește și...
Război în Ucraina, ziua 218. Zelenski: „Repet, pentru cei care înţeleg doar rusă: Dacă vrei să trăieşti, fugi”
Război în Ucraina, ziua 218. Zelenski: „Repet, pentru cei care înţeleg doar rusă: Dacă vrei să trăieşti, fugi”

Știrile Pro TV au transmis, joi, cele mai importante evenimente ale conflictului dintre Ucraina și Rusia.  

Război în Ucraina, ziua 217. Liderii separatişti din Lugansk şi Herson cer anexarea unor teritorii ucrainene la Rusia
Război în Ucraina, ziua 217. Liderii separatişti din Lugansk şi Herson cer anexarea unor teritorii ucrainene la Rusia

Știrile Pro TV au transmis, miercuri, cele mai importante evenimente ale conflictului dintre Ucraina și Rusia.  

Rușii mobilizați pentru război sună la Ministerul Apărării din Ucraina pentru a întreba cum să se predea
Rușii mobilizați pentru război sună la Ministerul Apărării din Ucraina pentru a întreba cum să se predea

Ministerul Apărării din Ucraina a primit multe apeluri de la ruși chemați să lupte în război, care întreabă cum să se predea Ucrainei, potrivit unui purtător de cuvânt al Ministerului.

Recomandări
Macron și Xi au pus la cale un armistițiu la nivel mondial. „Lumea de astăzi nu este prea pașnică”
Macron și Xi au pus la cale un armistițiu la nivel mondial. „Lumea de astăzi nu este prea pașnică”

Președintele chinez Xi Jinping a revenit în Europa după 5 ani. Primit cu toate onorurile la Paris, nu a fost menajat.

Netanyahu, acuzat că pune în pericol pacea din Gaza prin bombardarea Rafah. „Acest lucru ar părea a fi un truc”
Netanyahu, acuzat că pune în pericol pacea din Gaza prin bombardarea Rafah. „Acest lucru ar părea a fi un truc”

Hamas a acceptat luni o propunere de încetare a focului în Gaza din partea mediatorilor, dar Israelul a declarat că termenii nu îi îndeplinesc cerinţele şi a continuat loviturile în Rafah, plănuind în acelaşi timp să continue negocierile pentru un acord.

Vremea extremă s-a dezlănțuit în România. Potop cu grindină în Prahova, mașini luate de ape și oameni terifiați
Vremea extremă s-a dezlănțuit în România. Potop cu grindină în Prahova, mașini luate de ape și oameni terifiați

Am intrat în luna fenomenelor meteo extreme, spun specialiștii. În Prahova, Vâlcea și Mehedinți, furtunile iscate din senin i-au înspăimântat pe oameni și au provocat stricăciuni mari.