Politico: UE se pregătește de război. Vârful de lance este „Tunetul”, o navă pe care Putin a încercat să o cumpere din Franța

nava tonnerre
Profimedia

Puternicul portelicopter amfibiu al Franței este un sat plutitor dotat cu săli de sport și o brutărie, precum și rachete, mitraliere, nave de debarcare, elicoptere și tancuri.

 

 

Nava de asalt franceză, lungă de 199 de metri, lată de 32 de metri, este un element-cheie în primul exercițiu militar live al Uniunii Europene, care va avea loc în octombrie în largul coastei sudice a Spaniei, scrie Politico.

În scenariul de antrenament ales de înalții oficiali militari ai UE, trupele europene trebuiau să asalteze o plajă pentru a salva guvernul unui aliat fictiv numit Seglia.

Exact pentru asta a fost conceput „Tonnerre” (Tunet). Numită „Landing Helicopter Dock” în limbaj NATO, nava poate transporta elicoptere, vehicule blindate, tancuri și trupe. Ambarcațiunile de debarcare parcate în compartimentul de 885 de metri pătrați pot transporta oameni și vehicule militare la țărm.

Portavioanele amfibii pentru elicoptere sunt nucleul proiecției de putere a Franței, adică abilitatea de a proiecta capacități militare pe teritoriul inamic sau pe teritoriul aliat confruntat cu un inamic”, a declarat pentru POLITICO căpitanul navei, Adrien Schaar. „Tonnerre poate fi desfășurată pe tot spectrul, de la intensitate mică la intensitate mare”.

Citește și
israel soldati
Israelul cere Rusiei ”să expulzeze” o delegaţie Hamas aflată în vizită la Moscova. Ce subiecte au fost discutate în Rusia
Mihai Leu, internat de urgență la Spitalul Fundeni. Medic: „A fost adus cu elicopterul de la Hunedoara”

Motto-ul navei este „si vis pacem, para Tonnerre”, un joc de cuvinte după faimosul adagiu latin „si vis pacem, para bellum”, adică, dacă vrei pace, pregătește-te pentru război.

Tonnerre este în serviciu din 2007 și este staționat în Toulon, pe coasta mediteraneană a Franței.

Face parte din clasa Mistral, construită de Franța în anii 2000. Acestea au fost utilizate pentru o gamă largă de operațiuni, inclusiv pentru evacuarea cetățenilor francezi și europeni din Orientul Mijlociu în timpul războiului dintre Israel și Hezbollah din 2006, și pentru a susține intervenția militară a Franței în Mali în 2013. De asemenea, ele participă la misiuni NATO și la eforturile de menținere a păcii ale ONU.

Au fost construite cinci nave, iar Franța operează trei: Tonnerre, Mistral și Dixmude. Celelalte două au un trecut mult mai complicat.

Fostul președinte Nicolas Sarkozy le-a vândut inițial Rusiei, prima dată când o țară NATO plănuia să trimită echipament militar Moscovei. Cu toate acestea, după ce președintele rus Vladimir Putin a anexat Crimeea în 2014, a devenit imposibil din punct de vedere politic să livreze Sevastopol și Vladivostok. Succesorul lui Sarkozy, François Hollande, a anulat comanda, iar Franța a fost nevoită să ramburseze Rusiei 950 de milioane de euro, în ceea ce rămâne una dintre cele mai grave căderi diplomatice dintre Paris și Moscova înainte ca Vladimir Putin să lanseze invazia sa la scară largă în Ucraina.

Ulterior, Franța a vândut navele de război Egiptului, iar întreaga încurcătură a ajuns să îi coste pe contribuabilii francezi 409 milioane de euro.

Un sat plutitor echipat cu săli de sport, spital și brutărie

Nava de război este un mini-oraș autonom, dotată cu un spital care are 69 de paturi, ce include două unități de chirurgie, un cabinet stomatologic, săli de sport și chiar o brutărie, unde brutarii fac sute de baghete în fiecare zi.

Tonnerre poate rezista până la trei săptămâni fără să se aprovizioneze, a explicat Pierre, care lucrează în bucătărie și care este marinar de un deceniu (numele său complet nu poate fi dezvăluit din motive de securitate). Bucătarii militari trec printr-o pregătire specială pentru a învăța cum să ofere echipajelor de sute de persoane o dietă echilibrată. La bordul navei de război, o cină tipică conține mâncare din pui, orez și spanac. „Nu poți mânca paste sau cartofi prăjiți în fiecare seară”, a spus Pierre.

Pentru exercițiul militar al UE din octombrie, bucătăria a funcționat la turație maximă, deoarece Tonnerre a găzduit aproximativ 600 de militari, inclusiv din armată și din forțele aeriene, pe lângă echipajul permanent de aproximativ 200 de persoane. Majoritatea covârșitoare este formată din bărbați.

La început, unora le-a fost greu să se adapteze”, a spus Daniel, care este în armată de patru ani și jumătate și se află pentru prima dată la bordul unei nave de război, „dar dacă nu ești claustrofob, te obișnuiești”.

Portavioanele amfibii pentru elicoptere sunt, prin natura lor, nave interservicii, care fac legătura între forțele terestre, aeriene și navale.

Tonnerre poate acționa ca centru mobil de comandă și control și poate transporta 16 elicoptere, precum și 60 de vehicule blindate, sau 13 tancuri Leclerc. Puntea de zbor de 5.200 de metri pătrați funcționează, de asemenea, ca o pistă de alergare pentru cei care doresc să facă sport.

Nu este întotdeauna folosită pentru război. Una dintre misiunile lui Tonnerre a fost în Liban, după exploziile din 2020 care au distrus portul Beirut, când Franța a furnizat provizii alimentare și materiale de construcție. Coridoarele înguste și albe ale navei sunt decorate cu fotografii din acea misiune și cu un desen înrămat al caricaturistului Plantu despre prietenia franco-libaneză.

Viața nu este tocmai ușoară la bordul unei astfel de nave

Echipajul s-a alăturat din diverse motive - dorința de a aparține unui grup, șansa de a naviga în diferite țări, o carieră interesantă - dar misiunile nu sunt ușoare.

A fi la bordul navei Tonnerre timp de săptămâni sau luni la rând înseamnă contacte limitate cu prietenii și familia. Telefoanele mobile sunt permise, însă adesea nu există semnal și doar personalul de rang înalt are acces la computere.

Ne adaptăm, asta este viața unui marinar, dar familia trebuie să țină pasul”, a spus Charles, care este în marină de aproape trei decenii și al cărui tată a fost, de asemenea, marinar. „Pe vremuri nu exista niciun fel de contact, niciun contact cu familia luni întregi”.

Acum, există telefoane fixe și televizoare, ceea ce nu este întotdeauna un lucru bun.

Guvernul francez încearcă, de asemenea, să le facă viața mai ușoară marinarilor și familiilor acestora, fiind conștient de faptul că marina militară - ca majoritatea armatelor europene - are o problemă de retenție a talentelor. Munca în sectorul civil poate fi mai puțin interesantă, dar este mai confortabilă, iar contractorii din domeniul apărării sunt mai mult decât dispuși să racoleze oameni pregătiți și specializați din armată.

Guvernul a venit cu un așa-numit „Plan” pentru familie pentru a ajuta, printre alte provocări, la îngrijirea copiilor.

Articol recomandat de sport.ro
Gestul făcut de Dan Petrescu imediat după ce a învins campioana FCSB pe Arena Națională
Gestul făcut de Dan Petrescu imediat după ce a învins campioana FCSB pe Arena Națională
Citește și...
Casa Albă: Rusia își execută soldații care nu urmează ordinele primite. Ce se întâmplă dacă nu vor să lupte pe front
Casa Albă: Rusia își execută soldații care nu urmează ordinele primite. Ce se întâmplă dacă nu vor să lupte pe front

Casa Albă a declarat, joi, că Rusia execută soldaţii care nu au urmat ordinele şi ameninţă unităţi întregi cu moartea dacă se retrag din faţa focului artileriei ucrainene.

 

Israelul cere Rusiei ”să expulzeze” o delegaţie Hamas aflată în vizită la Moscova. Ce subiecte au fost discutate în Rusia
Israelul cere Rusiei ”să expulzeze” o delegaţie Hamas aflată în vizită la Moscova. Ce subiecte au fost discutate în Rusia

Israelul denunţă joi invitaţia de către Rusia unei delegaţii a mişcării islamiste palestiniene Hamas drept ”deplorabilă” şi cere Moscovei să ”expulzeze” această delegaţie, relatează AFP.

Anchetă: Rusia continuă să primească componente din Europa pentru fabricarea de rachete Kinjal
Anchetă: Rusia continuă să primească componente din Europa pentru fabricarea de rachete Kinjal

Rusia continuă să primească componente din Europa pentru a-şi produce rachetele hipersonice Kinjal (Pumnal).

 

Serghei Lavrov: „Rusia este vizată de o agresiune occidentală care face parte din cruciade duse de SUA”
Serghei Lavrov: „Rusia este vizată de o agresiune occidentală care face parte din cruciade duse de SUA”

Rusia este vizată de o "agresiune occidentală", a declarat joi ministrul rus de externe Serghei Lavrov, susţinând că aceasta este parte a unei "cruciade duse de SUA şi sateliţii lor" împotriva ţărilor care îşi apără propriile interese, relatează EFE.

 

Europa și SUA continuă să trimită piese rușilor pentru fabricarea unor arme teribile folosite în Ucraina
Europa și SUA continuă să trimită piese rușilor pentru fabricarea unor arme teribile folosite în Ucraina

O companie din Rusia, care fabrică unele dintre cele mai puternice rachete și care sunt folosite și în războiul din Ucraina, continuă să primească componente din Occident.

Recomandări
Alegeri europarlamentare 2024. Cât câștigă un europarlamentar și de ce alte avantaje beneficiază
Alegeri europarlamentare 2024. Cât câștigă un europarlamentar și de ce alte avantaje beneficiază

La fiecare cinci ani, cetăţenii Uniunii Europene îşi aleg reprezentanţii în Parlamentul European. Scrutinul pentru desemnarea membrilor Parlamentului European, care se desfăşoară anul acesta între 6 şi 9 iunie, este unic în lume.  

Elveția a câștigat Eurovision 2024. Nemo a cucerit publicul cu un cântec despre a fi non-binar VIDEO
Elveția a câștigat Eurovision 2024. Nemo a cucerit publicul cu un cântec despre a fi non-binar VIDEO

Nemo a câştigat duminică Eurovision pentru Elveţia cu "The Code", un cântec foarte personal despre a fi non-binar, fiind un premiu care încheie o competiţie marcată de controverse, în special cu privire la participarea Israelului.

 

Cum arată un kilometru de tunel pe porțiunea Autostrăzii A1 Sibiu-Pitești de 335 de milioane de euro VIDEO
Cum arată un kilometru de tunel pe porțiunea Autostrăzii A1 Sibiu-Pitești de 335 de milioane de euro VIDEO

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) prezintă stadiul lucrărilor pe secţiunea Tigveni - Curtea de Argeş a Autostrăzii A1 Sibiu - Piteşti, anunţând că a fost săpat peste un kilometru de tunel.