Poliţia din Ecuador a confiscat aproape 14 tone de droguri destinate Americii Centrale, SUA şi Europei
Poliţia din Ecuador, ţară devenită o platformă logistică pentru traficul de cocaină, a confiscat joi aproape 14 tone de droguri destinate Americii Centrale, Statelor Unite şi Europei, au anunţat autorităţile de la Quito, transmite AFP.
„În timpul operaţiunii, au fost efectuate 42 de percheziţii în mai multe provincii ale ţării, conducând la arestarea a 28 de persoane şi la confiscarea a 13,6 tone de droguri', a scris pe reţeaua socială X (ex-Twitter) ministrul de interne, Juan Zapata.
Operaţiunea a necesitat un an de anchetă, cu 'schimburi de informaţii cu Mexicul, Columbia şi Statele Unite', a precizat el.
Au fost confiscate de asemenea puşti, pistoale-mitralieră şi pistoale. Alte 34 de persoane fuseseră arestate la descinderi anterioare.
Percheziţiile anunţate joi s-au desfăşurat în opt din cele 24 provincii ale Ecuadorului, ţară ce cunoaşte o creştere accelerată a traficului de droguri şi violenţelor criminale. Din 2021, au fost confiscate peste 500 de tone de droguri.
În acelaşi timp, numărul omorurilor a crescut de patru ori între 2018 şi 2022, ajungând la un record de 26 la 100.000 de locuitori, pentru anul în curs experţii estimând că rata deceselor prin violenţă va fi de 40 la 100.000 de locuitori.
Potrivit poliţiei, banda destructurată avea 'legături internaţionale' şi era formată din ecuadorieni, columbieni şi venezueleni implicaţi în traficul de 'substanţe alcaloide provenite din Columbia'.
Drogurile, plasate în containere în porturi, traversau Pacificul la bordul unor vase ce plecau din provinciile Manabi (sud-vest) şi Esmeraldas (nord-est, la frontiera cu Columbia).
Situat între Columbia şi Peru, statul Ecuador a devenit un exportator de droguri datorită poziţiei sale privilegiate la Oceanul Pacific. Traficanţii au legături cu bande cu ramificaţii internaţionale, precum cartelurile mexicane Sinaloa şi Jalisco Nueva Generacion.