Podul Morții de la Cernobîl. Ce s-a întâmplat cu adevărat pe el în noaptea tragediei
Cât de letal a fost Podul Morții de la Cernobîl? Un supraviețuitor al tragediei petrecute acum 33 de ani a explicat cât este adevăr și cât ficțiune în urma miniseriei difuzate de HBO, care a contribuit din plin la popularizarea obiectivului.
Mai multe imagini găsiți în galeria foto din acest articol!
Oleksiy Breus, inginer la Centrala Nucleară de la Cernobîl începând cu 1982, a intrat în camera de control a Reactorului 4 la câteva ore după producerea exploziei în 1986. A devenit un martor imediat al evenimentelor care s-au derulat după explozie. Acum a povestit pentru BBC cât de letal a fost în realitate așa numitul Pod al Morții de la Cernobîl.
În miniseria creată de Craig Mazin, locuitorii din Prîpeat, treziți în mijlocul nopții de explozie, se duc pe un pod de cale ferată din apropierea orașului, la 3 km de centrală, pentru a vedea mai bine focul cauzat de explozie, fără să realizeze riscul la care se expun. Iau cu ei și copii care sunt arătați cum se joacă în cenușa radioactivă care cade din cer precum fulgii de zăpadă. La finalul miniseriei, pe generic, creatorii show-ului anunță că toți cei care s-au aflat pe pod au murit.
Locul a devenit cunoscut în Ucraina drept Podul Morții, în mare parte și din cauza unor mituri urbane potrivit cărora toți cei care s-au aflat pe pod în acea noapte, au murit în următorii ani din cauza expunerii la radiații. Nu există nicio dovadă clară în acest sens, potrivit scriitorului Adam Higginbotham, autorului cărții „Miezul nopții la Cernobîl: povestea nespusă a celui mai mare dezastru nuclear”.
Oleksiy Breus a relatat pentru BBC că pentru el este o exagerare și că locuitorii din oraș cel mai probabil au dormit în timpul exploziei. Inclusiv el, inginer al centralei, a aflat de accident de abia dimineața, pe 26 aprilie, când a ajuns la muncă.
”Nu am auzit să fi fost un grup mare de oameni care au mers pe pod să vadă incendiul în timpul nopții. La spital, am fost tratat împreună cu un bărbat care a trecut cu bicicleta pe pod în timpul zilei, pe 26 aprilie, ca să se uite la centrală. A făcut o formă ușoară de sindrom acut de iradiere. Un alt prieten a povestit că a avut atunci întâlnire cu iubita lui în apropierea podului. A avut probleme de sănătate după aia”, a mai povestit Oleksiy Breus.
În cartea sa, publicată în februarie 2019, Adam Higginbotham, povestește că a vorbit cu bărbat care avea 7-8 ani la momentul accidentului și care a relatat că a mers cu bicicleta pe 26 aprilie pe pod pentru a vedea reactorul. ”Nu este mort, ci perfect sănătos” a explicat el.
Potrivit lui, legenda podului morții s-a născut din relatările localnicilor evacuați și traumatizați de tragedie.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!