Planul lui Papademos impotriva "decadei pierzaniei". Cum spera noul premier sa salveze Grecia
Noul premier grec Lucas Papademos a promis joi sa implementeze programul de salvare a Greciei, stabilit impreuna cu liderii europeni luna trecuta, in incercarea disperata de a stabiliza situatia in tara dupa o saptamana de framantari.
Numirea lui Papademos, fost bancher si vice-presedinte al Bancii Centrale Europene, a urmat dupa patru zile de balbaiala politica. Papademos le-a spus jurnalistilor ca principalul obiectiv setat de Gurvernul de tranzitie este sa aplice controversatul pachet de masuri de austeritate stabilit in 26 octombrie.
Tara se afla “la o critica rascruce de drumuri”, a spus Papademos, iar alegerile pe care liderii politici le vor face si politicile pe care le va implementa “vor avea o importanta cruciala pentrui bunastarea poporului grec”.
CRONOLOGIE: Principalele momente ale crizei din Grecia
Numirea lui Papademos a urmat dupa patru zile de negocieri pe tema formarii unui guvern de unitate nationala necesar pentru restabilirea stabilitatii politice in Grecia si dupa mai multe zile de turbulente care au pus pe jar pietele financiare mondiale.
Cu toate acestea, inca nu se stie cine sunt oamenii care vor ocupa functii cheie din viitorul guvern, precum cea de ministru al Finantelor.
Pe de alta parte, starea de nesiguranta se simte inca pe pietele europene, in ciuda vestilor bune venite dinspre Grecia. Si asta pentru ca au inceput sa creasca grijile privitoare la viitorul Italiei si la ciza datoriilor europene. In plus, nici pietele din SUA nu o duc mai bine.
Papademos a declarat ca drumul spre stabilitate al Greciei nu va fi unul usor, insa a promis ca problemele vor fi rezolvate “curand, la un cost redus si intr-un mod mai eficient, in conditiile in care va exista unitate, consens si cumpatare”.
Faptul ca Grecia apartine Zonei Euro - cele 17 state europene care folosesc euro ca moneda oficiala - este un semn de stabilitate si va contribui la viitoarea dezvoltate a tarii, este de parere noul premier elen.
Acesta a declarat ca a acceptat propunerea presedintelui de a deveni premier si de a forma un guvern de uniune pentru ca a simtit ca toti grecii trebuie sa contribuie la salvarea tarii. “Este o sarcina majora, iar responsabilitatea pe care mi-o asum este chiar si mai mare”, a spus Papademos.
Noul Guvern va depune juramantul vineri, au declarat oficiali ai Presedintiei, iar alegerile vor avea loc cel mai probabil in februarie anul viitor.
Dezicia numirii lui Papademos, salutata de liderii UE
Sefii Uniunii Europene au salutat decizia numirii unui nou premier si au declarat ca acesta este “un nou capitol” pentru Grecia.
“Am subliniat de mult nevoia unui consens politic larg privind masurile de ridicare a Greciei din criza economica profunda”, au spus presedintele Consiuliului European, Herman van Rompuy, si presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, intr-o declaratie comuna.
Guvernul de tranzitie va avea un program de lucru “extrem de intens” si va trebui sa se asigure cat mai curand ca reformele sunt implementate si ca datoriile tarii scad, au mai declarat cei doi lidei UE.
“Reiteram faptul ca institutiile europene vor face tot ce le sta in putere sa ajute Grecia. Insa Grecia trebuie sa faca tot ce ii sta in putere sa se ajute singura”, au adaugat Herman si Barroso.
Cine este Lucas Papademos?
Profesor de economie la Universitatea Harvard, Lucas Papademos era guvernator al Bancii Greciei atunci cand tara a trecut la euro, in 2001.
In varsta de 64 de ani, a fost consilierul neoficial al fostului prim-ministru elen, George Papandreou, pe probleme economice, in ultimii doi ani, scrie Athens News Agency.
Nascut in Atena, Papademos a fost studentul Institutului Tehnologic din Massachusetts in anii ’70, inainte sa isi ia doctoratul in economie.
A fost profesor al Universitatii Columbia din SUA intre 1975 si 1884 si al Universitatii din Atena intre 1988 si 1993.
Cum a ajuns Papademos premier
George Papandreou si-a anuntat oficial demisia miercuri, insa acest lucru s-a intamplat joi abia joi.Intr-o interventie televizata de miercuri, Papandreou a declarat ca un guvern de uniune nationala va face tot ce este necesar pentru a scoate Grecia din criza economica. Tara va fi mai puternica si mai sigura dupa ce va implementa controversatul pachet european de salvare, a mai spus acesta.
Grecia vrea sa arate comunitatii internationale ca poate fi unita in fata problemelor, a declarat acesta. “Se deschide o noua etapa”, a spus in incheiere, urandu-i noului Guvern success.
Papandreou a fost cel care a dat startul crizei politice din Grecia dupa ce a anuntat, saptamana trecuta, ca are de gand sa organizeze un referendum pe tema pachetului european de salvare, care i-a infuriat pe multi dintre greci, afectati deja de masurile de austeritate trecute.
Economia risca sa intre intr-o "decada a pierzaniei"
Drama elena a provocat un mic soc pe pietele internationale, din cauza temerilor investitorilor ca pachetul de salvare nu va fi implementat de autoritatile din Grecia.
Directorul FMI, Christine Lagarde, a averizat miecuri ca economia globala risca sa intre intr-o “decada a pierzaniei” daca natiunile nu isi unesc fortele impotriva “norilor” care incep sa se stranga la orizont.“Economia globala a intrat intr-o perioada periculoasa si nesigura”, a spus aceasta intr-un dicurs sustinut la Forumul International Financiar de la Beijing.
"Parerea noastra este ca, daca nu actionam hotarat si nu ne unim, economia intregii lumi risca sa intre intr-o spirala a incertitudinii, intr-o instabilitate financiara si intr-un potential colaps. Nu putem sa nu luam in considerare pericolul semnalat deja de unii analisti - denumit 'decada pierzaniei", a declarat Lagarde.
Sursa: CNN
Etichete: grecia, criza economica, criza politica, Lucas Papademos,
Dată publicare:
11-11-2011 10:33