Premierul George Papandreou a obtinut votul de incredere al Parlamentului elen
Grecia isi pastreaza premierul, cel putin pentru moment. George Papandreou a obtinut votul de incredere al Parlamentului, care era crucial pentru ratificarea acordului stabilit saptamana trecuta la Bruxelles.
Grecia a anuntat OFICIAL ca renunta la referendumul privind planul european de sustinere financiara
Odata cu acest vot, Europa scapa de amenintarea haosului ce se putea declansa daca statul grec astepta referendumul din decembrie, in loc sa treaca la noi masuri de austeritate. Este insa posibil ca grecii sa aiba un nou guvern, de uniune nationala.
In timp ce in fata Parlamentului grecii protestau impotriva guvernului, in interior Papandreou incerca sa-i convinga pe deputati ca merita sa ramana in functie.
''Va cer votul de incredere ca sa asigur tarii un parcurs lin. Un parcurs fara vid de putere, fara alegeri'', a spus premierul.
Niste alegeri in acest moment ar fi catastrofale, a spus el, pentru ca ar amana punerea in practica a planului european de salvare. Fara el, Grecia intra in incapacitate de plata. Si n-ar fi exclus sa traga dupa ea si alte tari europene.
''Acordul ne da o sansa nemaipomenita, poate ultima, de a ne reconstrui tara pe fundamente solide. Si acest acord nu ar trebui aruncat la cos'', a mai spus acesta.
Papandreou a promis ca va incepe chiar de sambata negocieri cu partidele pentru formarea unui guvern de uniune nationala. Un guvern care nu va ramane in functie decat pana la sfarsitul lui februarie, cand grecii vor fi chemati la urne.
Premierul a trecut acest test la mustata: cu 153 de voturi pentru si 145 impotriva. Rezultatul nu era deloc sigur, caci mai multi deputati din partidul lui Papandreou amenintasera ca vor vota impotriva lui. I-a imbunat probabil faptul ca seful Guvernului a renuntat la ideea referendumului.
Votul de vineri noaptea pune capat unei saptamani de drame provocate de Grecia in Europa si pe pietele financiare. Bancile la care Grecia are datorii fusesera de acord sa renunte la jumatate din bani, adica 100 de miliarde de euro, la summitul european de miercurea trecuta.
Insa luni, Papandreou a surprins pe toata lumea anuntand ca va supune acest plan unui referendum. Luat la rost si de liderii europeni si de propriul partid, a renuntat la idee dupa doua zile, dar a cerut acest vot de incredere in Parlament.