Planul diabolic al lui Hitler. Voia sa puna economia Angliei pe butuci prin tiparirea de bani falsi

Ultima actualizare: 22-10-2012 00:00
Hitler

Operatiunea Bernhard. Hitler avea in plan sa dea peste cap economia Angliei, prin tiparirea a 134 de milioane de lire sterline in bancnote false. Daca ii reusea planul, Anglia avea de infruntat o inflatie galopanta, care ducea la prabusirea economica.

Planurile Fuhrerului au fost dejucate insa de spionii britanici, in 1939. Bancnotele, care au ajuns pe mana bancii nationale britanice, au fost considerate cele mai periculoase vazute pana in acel moment.

Operatiunea Berhard a fost sortita esecului. O parte din bani au ajuns pe mainile SS-ului, iar o alta parte au ajuns sa fie folosite pentru plata datoriilor fata de tarile aliate.

In 1945, cand s-a sfarsit razboiul, banii falsi care au mai ramas, au fost aruncati intr-un rau din Austria.

Insa 14 ani mai tarziu, o echipa de scafandri a scos de pe fundul apei cuferele de lemn in care se aflau banii, dar si o tiparnita, aruncata de nemti.

Banii au ajuns pe mana englezilor, care dupa o analiza atenta a banilor au decis sa scoata de pe piata bancnota de 5 lire, si sa tipareasca un alt model, deoarece cea falsificata de Hitler era foarte bine conceputa, si putea sa pacaleasca pe aproape oricine.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO