Pe Marte poate exista viata! O fiinta de pe Terra supravietuieste acolo!
Tardigradele, organisme multicelulare numite si ursi de mare, sunt cele mai rezistente fiinte de pe Pamant si pot supravietui inclusiv in spatiul cosmic. Marea descoperire a cercetatorilor este insa aceea ca ar putea trai si pe Marte.
Cu ajutorul lor, oamenii de stiinta au acum raspunsul la una dintre cele mai frecvente intrebari pe care si le-au pus de-a lungul timpului: "Poate exista viata pe Marte?”
Cercetatorii au selectat mai multe fiinte care traiesc in conditii extreme pe Terra. Printre “nominalizari”, s-au numarat o bacterie din permafrostul Siberiei (solul inghetat), microorganisme unicelulare, numite haloarchaea, luate din apele extrem de sarate ale Mexicului, organism din apele saline, inghetate, ale Articului Canadian si tardigrade, ursi de mare, cele mai rezistente organisme multicelulare cunoscute de pe Terra.
Ulterior, oamenii de stiinta au recreat in laborator conditiile existente pe Marte. Mai exact, au luat mai multe roci vulcanice din doua zone diferite din Oregon, Statele Unite. Au facut o mixtura pe care au copt-o timp de 12 ore la 750 de grade Fahrenheit, ca sa se asigure ca solul rezultat, numit regolit, va fi exact ca cel de pe Marte, adica fara urma de viata.
In a doua etapa a experimentului, cercetatorii au pus in solul respectiv microorganismele selectate anterior, pentru a vedea care dintre ele poate supravietui. “Amestecul” a fost dus intr-o camera speciala unde intr-o saptamana au fost simulate conditiile “atmosferice” ale Planetei Rosii. Mai precis, au fost pastratate variatiile zilnice de temperatura, s-a tinut cont de ciclul solar si mai ales de puternicele radiatii ultraviolete existente pe suprafata lui Marte.
Dupa 40 de zile, oamenii de stiinta au fost uluiti sa constate ca in solul martian au supravietuit doua fiinte: ursul de mare si haloarchaea. Celelalte au murit fie pentru ca s-au mumificat pur si simplu, din lipsa de umiditate, fie pentru ca radiatiile au fost mult prea puternice pentru ele.
Tardigradele, insa, adica ursii de mare, au demonstrat ca isi pot incetini metabolismul pana 10.000 de ori in conditii extreme, ceea ce le permite sa se usuce, fara sa moara. Spre deosebire de haloarchaea, ursul de mare ar putea supravietui pe Marte mult mai mult timp, mai exact pana la 300 de zile, spun specialistii.
Interesant este, dupa cum a demonstrat experimentul, si faptul ca nu atmosfera este cea care influenteaza existenta vietii pe Marte, ci solul in sine. Aceasta, pentru ca microorganismele, inclusiv cele care au supravietuit, s-au acoperit practic cu un strat protector de sol. Astfel, concluzia cercetatorilor este ca intretinerea vietii pe Marte depinde de capacitatea in sine a fiintelor de a supravietui si de calitatile solului.