Lech Kaczynski, un presedinte nonconformist! Vezi aici biografia sa!

×
Codul embed a fost copiat

Presedintele Poloniei, Lech Kaczynski, in varsta de 60 de ani, a fost, ca si fratele sau geaman, Jaroslaw, un jurist conservator, cu profunde convingeri catolice, provenind din randurile miscarii anticomuniste Solidaritatea, transmite AFP.

In 1962 a aparut alaturi de fratele sau geaman, Jaroslaw Kaczynski, in filmul "Those Two Who Would Steal the Moon", ambii urmand cursurile unei scoli de actorie.

Lech Kaczynski a castigat alegerile prezidentiale la 23 octombrie 2005, dupa cum fratele sau, mai in varsta cu 45 de minute, le-a castigat pe cele legislative, desfasurate la 25 septembrie 2005, in fruntea partidului Lege si Justitie (PiS) al carui presedinte era.

Lech si Jaroslaw au avut un parcurs profesional si politic aproape identic, inceput la varsta de 12 ani, cand au jucat rolul unor frati gemeni intr-un film pentru copii. Deveniti adulti, Lech si Jaroslaw au activat amandoi in opozitia anticomunista, la sfarsitul anilor '70.

Dupa impunerea legii martiale in decembrie 1981, Lech a fost inchis, ca alti cativa mii de militanti din Solidaritatea. Eliberat dupa 11 luni, el a devenit, impreuna cu fratele sau, un colaborator apropiat al liderului istoric al primului sindicat liber din lumea comunista, Lech Walesa.

Citește și
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Dupa aparitia unor conflicte cu acesta, la inceputul anilor '90, gemenii au fondat partidul Lege si Justitie, in 2001, devenit intre timp cel mai important partid polonez.

Pentru a nu stingheri candidatura lui Lech la functia de sef al statului, Jaroslaw a renuntat la postul de premier, in favoarea unui expert mai putin cunoscut publicului larg, Kazimierz Marcinkiewicz. Jaroslaw si-a pastrat insa postul - foarte influent - de sef al partidului care a obtinut cele mai multe locuri in Parlament.

"Fratele meu m-a impins tot timpul in fata. El prefera sa fie mai retras, vrea sa ramana acolo unde este si sa conduca partidul nostru politic", explica Lech, intr-un interviu. "Nu suntem chiar identici", da asigurari Lech, care este casatorit, tata si bunic, in timp ce Jaroslaw este celibatar si locuieste impreuna cu mama lui. Din punctul de vedere al jurnalistilor insa, doar cele doua alunite de pe obrazul stang si de pe nas pe care le are Lech permit diferentierea celor doi.

"Este adevarat insa ca, pe plan politic, avem aceleasi opinii. Acestea s-au nascut din patriotismul parintilor nostri, membri ai rezistentei in timpul celui de-al doilea razboi mondial, ei ni le-au transmis", a marturisit Lech Kaczynski, fost primar al Varsoviei.

Cel putin 87 de persoane au murit sambata, dupa ce avionul la bordul caruia se afla presedintele polonez Lech Kaczynski s-a prabusit la aterizarea pe aeroportul din Smolensk, sustine presa rusa, desi nu se stie daca exista vreun supravietuitor, relateaza BBC News Online.

Kaczynski mergea in vizita la Smolensk pentru a marca implinirea a 70 de ani de la masacrul de la Katin, unde trupele sovietice au ucis mii de polonezi.

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
30 de victime ale accidentului de la Smolensk, repatriate
30 de victime ale accidentului de la Smolensk, repatriate

Inca 30 de victime ale tragicului accident aviatic de la Smolensk, in care si-a pierdut viata presedintele Poloniei, Lech Kaczynski, au fost repatriate.

Recomandări
Israelul a atacat Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei
Israelul a atacat Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline
SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline

SUA au pus capăt joi speranţei firave a palestinienilor de a deveni membri cu drepturi depline la ONU, impunând, în mod deloc surprinzător, un veto în Consiliul de Securitate cererii palestiniene, criticată de Israel.