Controlor de trafic aerian rus: pilotii polonezi vorbeau prost ruseste!

Ultima actualizare: 22-10-2012 09:07
Smolensk

Un controlor de trafic de la baza aeriana Smolensk, citat de Daily Express, a declarat ca pilotii aeronavei prezidentiale poloneze au avut probleme de comunicare cu turnul de control, pentru ca nu vorbeau bine limba rusa.

 

Un oficial din cadrul bazei aeriene ruse de la Smolensk, Pavel Pliusnin, a declarat ca echipajul avionului prezidential polonez nu a reusit sa furnizeze informatii extrem de importante turnului de control in secundele dinaintea prabusirii.

El a declarat, potrivit unui portal de stiri rusesc, ca le-a cerut insistent pilotilor sa mearga catre un alt aeroport. "Li s-a oferit posibilitatea sa mearga la aerodromul de rezerva, dar au refuzat", a declarat acesta.

"Mi-a ramas suficient carburant. Voi face o incercare de aterizare, iar daca nu reusesc voi merge la un alt aeroport", ar fi spus capitanul aeronavei prezidentiale, potrivit lui Pliusnin.

In timp ce se apropiau, pilotii polonezi nu au oferit date despre altitudine. Intrebat de ce, controlorul a raspuns: "De unde sa stiu? Pentru ca vorbeau ruseste prost". "Vorbeau ruseste, dar era foarte greu pentru ei sa comunice cifre", a adaugat el.

Potrivit unor analisti, Lech Kaczynski sau un inalt oficial militar de la bord i-ar fi ordonat capitanului sa aterizeze. Presedintele, care a mai avut dispute cu pilotii, s-ar fi temut ca o eventuala intarziere la comemorarea a 70 de ani de la masacrul de la Katin l-ar fi pus in dificultate inaintea alegerilor prezidentiale.

Presedintele polonez, Lech Kaczynski, sotia acestuia, Maria, si numerosi membri ai elitei militare si politice din Polonia s-au aflat intre cele 96 de persoane de la bordul navei prezidentiale poloneze, care s-a prabusit in vestul Rusiei, in conditii meterorologice nefavorabile. Aparatul era unul sovietic, de tip Tu-154.

Citeste aici totul despre aceasta tragedie

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO