Piloții „zborurilor de moarte” din timpul dictaturii din Argentina, condamnați pe viață
Doi foști piloți militari argentinieni au fost condamnați la închisoare pe viață, după ce au fost găsiți vinovați de moartea unei prietene apropiate al Papei Francisc, care a fost aruncată dintr-un avion în timpul dictaturii din 1976-1983.
Decizia magistraților de miercuri a marcat prima judecată argentiniană împotriva participanților la așa-numitele "zboruri de moarte", în care adversarii regimului militar al Argentinei au fost aruncați în apele înghețate ale Atlanticului de Sud în încercarea de a-și ascunde crimele, scrie The Guardian.
Foștii piloți ai Pazei de Coastă, Mario Daniel Arru și Alejandro Domingo D'Agostino, făceau parte din echipajul avionului Sky-PA-51 din care Esther Careaga, când 11 oameni au fost aruncați din aeronavă în noaptea de 14 decembrie 1977. Careaga era o prietenă apropiată a lui Jorge Bergoglio, care mai târziu avea să devină Papa Francisc.
Piloții s-au numărat printre cei 54 de persoane vizate în dosarul masiv, unde s-au judecat, de asemenea, cazurile a 789 de victime ale Școlii Superioare de Mecanică Marină, ESMA, din Buenos Aires, unde se estimează că și-au pierdut viața până la 5.000 de persoane.
Victimele au inclus adversarii de stânga ai regimului, grupurile mici de gherile urbane din Argentina, dar și activiștii pentru drepturile omului și rudele persoanelor care au fost deja "dispărute" din armată.
Careaga era una dintre membrele Grupului Plaza de Mayo, care atrăgeau atenția mass-mediei internaționale asupra abuzurilor pe care regimul le făcea.
Careaga a fost capturată de militari după ce a anunțat dispariția fiicei ei însărcinate, în vârstă de 16 ani, Ana Maria. Împreună cu două călugărițe franceze și alți nouă, ea a fost aruncată dintr-un avion care a părăsit aeroportul orașului în noaptea de 14 decembrie 1977. Curtea a constatat că Arrú și D'Agostino au pilotat timp de 3 ore.
Trupul neînsuflețit al femeii, împreună cu cel al unei măicuțe a fost găsit șase zile mai târziu și au fost arucate într-o groapă comună. Testele de ADN efectuate în 2003 au confirmat identitatea victimelor.
„Careaga mi-a fost o bună prietenă și a fost o femeie deosebită”, a spus Papa Francisc.