Pfizer a solicitat aprobarea vaccinului său anti-Covid în UE. Când ar putea începe livrările

01-12-2020 14:30


Vaccin

Alianţa Pfizer/BioNTech a anunţat marţi că a depus o cerere de autorizare condiţionată a vaccinului său împotriva Covid-19 în Uniunea Europeană, la Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), potrivit CNN.

Pfizer speră că va putea începe distribuirea vaccinului său în UE până la sfârşitul lunii.

”Cererea oficială” a fost depusă la EMA luni, a anunţat într-un comunicat compania germană BioNTech, asociată cu laboratorulamerican Pfizer, după ce rezultatele testelor clinice la scară mare au arătat o eficienţă de 95% a vaccinului lor.

Depunerea cererii înseamnă finalizarea unui proces de revizuire a vaccinului, care a început pe 6 octombrie. Vaccinul urmează să fie evaluat în conformitate cu standardele stricte de calitate, siguranță și eficacitate ale EMA, mai scrie CNN.

”Ştim de la începutul acestei călătorii că pacienţii aşteaptă şi suntem pregătiţi să expediem doze de vaccin împotriva covid-19 imediat ce ne-o va permite autorizarea”, a anunţat într-un comunicat CEO-ul Pfizer Albert Bourla.

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunţat marţi că va organiza cel mai târziu la 29 decembrie o reuniune extraordinară pentru a da - sau nu - undă verde comercializării vaccinului împotriva COVID-19 dezvoltat de companiile germană BioNTech şi americană Pfizer, transmite Agerpres, care citează AFP.

"Dacă informaţiile prezentate sunt suficient de solide pentru a trage o concluzie în ce priveşte calitatea, siguranţa şi eficacitatea vaccinului, EMA îşi va finaliza evaluarea în cadrul unei reuniuni extraordinare prevăzute să aibă loc cel mai târziu pe 29 decembrie", a afirmat într-un comunicat agenţia europeană.

BioNTech și Pfizer au depus recent o cerere de aprobare a vaccinului și la Food and Drug Administration (FDA) din SUA. De asemenea, alianța a mai cerut autorizarea produsului în Marea Britanie, Australia, Canada și Japonia.

Uniunea Europeană ar putea da undă verde la mijlocul lui decembrie vaccinurilor dezvoltate de companiile Moderna şi Pfizer/BioNTech, a anunţat în urmă cu aproape două săptămâni preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

'Dacă toate procedurile se vor derula fără probleme', EMA ar putea 'să dea vaccinurilor de la Pfizer/BioNTech şi de la Moderna autorizaţia condiţionată de punere pe piaţă începând din a doua jumătate a lui decembrie', a afirmat şefa executivului UE.

Comisia Europeană a aprobat la în prima parte a lunii noiembrie un contract cu laboratoarele american Pfizer şi german BioNTech în vederea achziţionării a peste 300 de milioane de doze de vaccin împotriva Covid-19. Potrivit contractului, primele doze ar putea fi livrate până la sfârşitul lui 2020.

O singură companie a mai solicitat autorizarea de comercializare pe piaţa Uniunii Europene pentru vaccinul său, Moderna, aceasta aşteptând o decizie cel târziu pe 12 ianuarie 2021, menţionează dpa şi Reuters.

Sursa: CNN

Tags: vaccin, pfizer, ue,


VIDEO PROTVPLUS.RO