Vaccinul dezvoltat de AstraZeneca, mult mai ieftin decât vaccinurile Pfizer și Moderna
Un al treilea vaccin anti-Covid, dezvoltat de Universitatea Oxford și compania AstraZeneca, a aratat o eficiență de 70%, la studiile clinice pe scară largă.
Au fost testate mai multe dozări, iar una dintre ele a dovedit o eficiență de 90%. Vestea vine după ce alte seruri, dezvoltate de Pfizer și Moderna, s-au arătat eficiente în proporție de 95%. Serul Oxford este însă mult mai ieftin, mai ușor de depozitat și de distribuit. AstraZeneca a anunțat că va putea produce 3 miliarde de doze anul viitor. Deja este fabricat în 10 locuri din lume.
AstraZeneca a anunţat, luni dimineaţă, că vaccinul dezvoltat împotriva Sars-Cov-2 împreună cu Universitatea Oxford are o eficiență medie de 70%, fără efecte secundare semnificative. Însă protecţia asigurată de ser ajunge la 90% când vaccinul a fost administrat o jumătate de doză la prima inoculare, urmată, după o lună, de o doză întreagă. O altă variantă testată a fost cea de administrare a două doze complete la o lună distanță, aceasta având o eficacitate de doar 62%.
Teresa Lambe, cercetător principal, echipa de creare a vaccinului de la Oxford: „A fost o perioadă dificilă pentru mine şi toţi cei implicaţi, am ajuns în situaţia că propriii mei copii să nu mă mai recunoască, îi zic mami tatălui lor, pentru că el e părintele care le-a purtat de grijă în ultimele luni”.
O medie a eficacităţii de numai 70% poate părea dezamăgitoare faţă de protecţia de 95%, raportată de Modernă şi Pfizer. Este însă oricum un rezultat mult mai bun decât al vaccinului anti-gripal sezonier. În plus, serul britanic are alte avantaje, deloc de neglijat.
Este de cinci ori mai ieftin decât vaccinul Pfizer şi chiar de opt ori mai ieftin decât produsul americanilor de la Moderna.
Mai important, serul AstraZeneca va putea fi distribuit în toate colţurile lumii mult mai uşor.
Matt Hancock, secretar de stat în Ministerul britanic al Sănătății: „Vaccinul autohton este mai uşor de administrat decât cel de la Pfizer, pentru că nu necesită stocare la minus 70 de grade Celsius”.
David Nabarro, OMS, responsabil pe Covid-19: „În primul rând, este un vaccin ce poate fi ţinut în frigidere obişnuite pentru mai mult timp”.
În ultima etapă a testelor clinice au fost implicaţi 20 de mii de voluntari, în Regat şi în Brazilia. 131 dintre aceştia au făcut COVID, dar numai 30 dintre ei primiseră serul real, ceilalţi - placebo. Niciunul nu a făcut o formă gravă a bolii.
Lois Clay Baker, participant la vaccinare: „Ajută la nivel macro, să nu mai ai bolnavi la terapie intensivă, dar şi la nivel micro, să poată veni rudele să-şi viziteze bolnavii în spital, să pot să iau trenul să-mi vizitez părinţii fără să-mi fac griji. Cred că vaccinul va schimba totul”.
Pe de altă parte, americanii ar urma să fie primii care vor beneficia de vaccinul salvator, cel mai devreme începând din 11 decembrie. Compania americană Pfizer şi partenerul său german Biontech au solicitat deja aprobarea de urgenţă pentru serul lor. Comisia Autorităţii Federale pentru Medicamente, care ar urma să aprobe vaccinul, şi-a prevăzut şedinţa pe 10 decembrie.
Dr. Moncef Slaoui, consultant-șef, Operation Warp Speed: „Planul nostru este să trimitem dozele către centre de testare în maximum 24 de ore după primirea aprobării”.
În Europa, Spania a anunţat că va începe vaccinarea pe scară largă în ianuarie 2021.
Pedro Sanchez, premierul Spaniei: „Vă informez că ţara noastră şi Germania sunt primele ţări europene care au un plan complet pentru vaccinare anti-Covid. Lucrăm la acest proiect din septembrie. Vor aveam 13.000 de centre de vaccinare. În cel mai rezonabil scenariu, o parte substanţială a populaţiei va fi vaccinată în prima jumătate a anului 2021”.