Peter Singer, un filosof australian, va primi titlul Doctor Honoris Causa. Ideile sale au starnit controverse internationale


Ultimul update: Sambata 23 Mai 2015 07:17
Data publicarii: Miercuri 20 Mai 2015 22:34
Categorie: Stiri externe

Filosoful australian Peter Singer va primi din partea Universitatii Bucuresti titlul Doctor Honoris Causa. Cariera sa este insa extrem de controversata, la nivel international.

Profesorul a vorbit deseori despre acceptarea zoofiliei si a sustinut ca ar trebui sa fie permisa eutanasierea bebelusilor nascuti cu malformatii grave.

Peter Singer: "Decizia dificila e sa hotarasti daca vrei ca bebelusul sa traiasca sau nu. Asta ar trebui sa fie decizia parintilor si a doctorilor, in baza unor informatii complete despre starea copilului, dar o data ce ai luat acea hotarare, ar trebui sa fie permis sa ii oferi copilului o moarte usoara si umana."

Acesta este Peter Singer, profesor de bioetica la prestigioasa Universitate Princeton. Ideea sa de eutanasiere se refera la cazurile de bebelusi, in care medicii decid ca nu vor avea niciodata sansa la o viata normala. Conform gandirii sale, parintii ar trebui sa aiba dreptul sa curme viata propriilor prunci, cu grave maladii.

Peter Singer: "Poate parintii se gandesc ca nu este un lucru bun pentru familia lor, poate se gandesc ca vor fi nevoiti sa aiba grija toata viata de acest copil foarte bolnav si nu vor avea timp sa aiba grija de copiii deja existenti. Cred ca ar trebui sa fie una dintre optiunile lor, dupa ce discuta cu doctorii."

Tot el sustine ca nu este normal ca un copil cu dizabilitati sa primeasca un tratament scump, cand cu aceiasi bani ar putea fi salvate mii de vieti.

Peter Singer: "Nu este vorba doar despre persoane cu dizabiliati. Investim foarte multe resurse in oamenii din tarile dezvoltate si discriminam oamenii din tarile sarace, care nu au deloc parte de ingrijire medicala."

Pentru convingerile sale, profesorul Petre Singer a fost contestat, de-a lungul anilor, de ONG-urile care lupta pentru drepturile persoanelor cu dizabilitati.

Madalina Turza, presedintele Centrului European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilitati: "Viata este un drept fundamental care trebuie respectat in orice forma a sa."

Aparator si al drepturilor animalelor, Peter Singer sustine ca zoofilii nu ar trebui judecati din punct de vedere moral, atata timp cat animalele nu sunt afectate.

Peter Singer: "Daca animalul este intr-un fel participant de bunavoie, nu vad de ce ar trebui sa fie considerata o crima. Nu spun ca este un lucru bun sau sanatos, dar ca sa acuzi ceva, cred ca trebuie sa dovedesti ca i se provoaca un rau cuiva, fie animalului, fie omului."

Peter Singer a fost numit de publicatia The New York Times cel mai mare filosof in viata. Intreaga sa activitate filosofica se bazeaza pe ideea de altruism: binele facut pentru un numar cat mai mare de oameni. Despre asta le-a vorbit si studentilor de la Facultatea de Filosofie din Bucuresti.

VIDEO PROTVPLUS.RO