Peste doua mii de persoane au protestat la Plovdiv, Bulgaria: "Nu vrem sa platim pentru tigani"

Dată publicare: 03-10-2011 07:41
Dată actualizare: 26-10-2012 19:09


Proteste in Bulgaria

Peste doua mii de tineri - suporteri a doua cluburi de fotbal si studenti - au manifestat duminica la Plovdiv, in sudul Bulgariei. Manifestantii au acuzat Guvernul si Justitia pentru nepedepsirea noilor imbogatiti si a tiganilor.

De asemenea, manifestantii i-au adus un omagiu tanarului bulgar lovit mortal cu masina - cu premeditare, potrivit politiei - de apropiati ai unui lider interlop local, Kiril Raskov, supranumit "Tarul Kiro".

Agitand drapelul national, manifestantii purtau banderole pe care scria: "Nu vom uita, nu vom ierta" si "Nu vrem sa platim pentru tigani".

Manifestantii i-au huiduit pe premier si pe presedinte, precum si pe Procurorul general si pe presedintele consiliului judiciar, reprosandu-le ca "nu impun aplicarea legii". Adresandu-se institutiilor statului, ei au cerut masuri "impotriva coruptiei si arbitrarului".

Vizand populatia rroma, manifestantii au cerut "sa fie eliminata cersetoria", iar "constructiile ilegale sa fie distruse". De asemenea, ei au cerut ca parintii ai caror copii nu merg la scoala sa nu mai primeasca ajutoare sociale, iar furturile sinelor de cale ferata, panourilor si capacelor de canalizare "sa fie considerate acte teroriste".

"Partidele nationaliste care vor sa castige voturi la alegeri (23 octombrie-n.r.) sunt cele care ii incita pe acesti tineri impotriva noastra", a spus Ranghel Palamudov, un rom de 71 de ani.

Situatia a ramas insa calma, manifestantii sustinand o declaratie a asociatiilor studentesti potrivit careia protestele "nu au un caracter etnic".

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO